Κόντρα πρύτανη – συμβουλίου για τους υπαλλήλους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διοικητικοί ΑΕΙ: Νέα απεργία από Δευτέρα και έως 25 Οκτωβρίου

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανάμεσα στον πρύτανη και στο Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος με αφορμή το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Επιτροπή από μέλη του Συμβουλίου του ιδρύματος συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον γενικό γραμματέα του κ. Αθανάσιο Κυριαζή προκειμένου να συζητήσουν μαζί του το πρόβλημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Στη συνάντηση αυτή, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Δημ. Μπερτσιμάς, «η επιτροπή ανέλυσε στην ηγεσία του υπουργείου τα σοβαρότατα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που δημιουργεί η διαθεσιμότητα τόσο μεγάλου αριθμού διοικητικών υπαλλήλων στο Ίδρυμα. Ζήτησε τη δημοσιοποίηση της Ειδικής Έκθεσης Τεκμηρίωσης καθώς και του απορρέοντος βάσει αυτής αριθμού των υπαλλήλων ανά κατηγορία και Ίδρυμα που εμπίπτουν στη διαθεσιμότητα».

Όπως ανέφερε ο κ. Μπερτσιμάς, «ο κ. υπουργός διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι τα παραπάνω στοιχεία θα κατατεθούν στα πρακτικά της Βουλής πιθανώς και σήμερα. Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου έδειξε διάθεση ανταπόκρισης στο αίτημα της επιτροπής του Συμβουλίου Ιδρύματος για την ένταξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων του ΕΚΠΑ στην κινητικότητα».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, από την πλευρά του, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητεί την παραίτηση των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος.

«Την κρίσιμη αυτή ώρα, της μάχης για την προστασία των συμφερόντων του πανεπιστημίου μας και την επιβίωσή του ως δημόσιου φορέα, το Συμβούλιο του Ιδρύματος με “απόφασή” του, αντί να στοιχηθεί και να υποστηρίξει τα συμφέροντα του πανεπιστημίου μας, ως όφειλε, υπονομεύει την προσπάθεια ενεργώντας ως υπερασπιστής-εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Παιδείας και δείχνοντας στην πολιτεία τον δρόμο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ που θα οδηγήσει στο κλείσιμό του» αναφέρει σε ανακοίνωση του. «Ο μόνος δρόμος που απομένει πλέον στο Συμβούλιο Ιδρύματος είναι να παραιτηθεί» υποστηρίζει ο κ. Πελεγρίνης.

Και αναφέρει ότι «τα θεσμικά όργανα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρύτανης – Σύγκλητος) που έχουν την ευθύνη της ακαδημαϊκής λειτουργίας του, με μελέτες που έχουν συνταχτεί από τα αρμόδια όργανα και έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας και στο Συμβούλιο Ιδρύματος, διαπιστώνουν ότι η διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού θα οδηγήσει άμεσα στην πλήρη αδυναμία της ακαδημαϊκής του λειτουργίας του. Το πανεπιστήμιό μας, για τον λόγο αυτό, έχει καταφύγει στη Δικαιοσύνη ακολουθώντας την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων. Τις μέρες αυτές δίνεται η δικαστική μάχη».

Νέα απεργία και… «ή μας ακούτε ή το κλείνουμε»

Στο κλίμα αυτό, απόφαση για συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων και την ερχόμενη εβδομάδα (μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου) έλαβαν οι διοικητικοί υπάλληλοι της Αθήνας. Σε συνεδρίαση του Συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών που ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, αποφασίστηκε η παράταση της απεργίας του κλάδου για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα ενώ όλοι οι παριστάμενοι στην συζήτηση που έγινε δήλωσαν ότι δεν απογράφθηκαν, ούτε θα απογραφούν στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας

Είχε προηγηθεί, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών, «απειλητική» ανακοίνωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Οπως αναφέρουν τα μέλη του, θα διευρύνουν το προσωπικό ασφαλείας που έχει ορισθεί για να κάνει τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών. «Αυτονόητο είναι» αναφέρουν όμως «ότι αν το υπουργείο Παιδείας ασκήσει οποιασδήποτε μορφής βία εναντίον μας, και βία θεωρούμε συγκεκριμένα διώξεις με αργία, εισαγγελικές παρεμβάσεις ή διώξεις, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς με την επικουρία μελών ΔΕΠ που συνεργάζονται ανοικτά με το υπουργείο Παιδείας επέμβαση της Αστυνομίας, προπαγανδιστικές δηλώσεις ή διαρροές υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, τότε καλούμε γενική συνέλευση την Τετάρτη 23.10.2013 για να επανεξετάσουμε τη θέση μας διότι αυτό ουσιαστικά θα σημάνει το οριστικό κλείσιμο του Ιδρύματος με ευθύνη του υπουργείου»…

«Το Διοικητικό μας Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση εξέτασε ενδελεχώς την κοινωνική διάσταση που απορρέει από την απεργία μας και με δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας αποδεδειγμένα δεν συμβάλλει στην επίλυση της κατάστασης και προχωρά με γοργά βήματα σε στυγνό εκβιασμό του διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου μας, αποφάσισε να εισηγηθεί στη σημερινή Γενική Συνέλευση να προχωρήσει στη διεύρυνση του προσωπικού ασφαλείας, από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, σε ό,τι αφορά τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών του ιδίου ακαδημαϊκού έτους» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βέβαια, τελικά το κριτήριο των διοικητικών υπαλλήλων δεν ήταν να απελευθερώσουν τους εκατοντάδες φοιτητές του Ιδρύματος που περιμένουν να ξεκινήσει το εξάμηνό τους. «Η εισήγηση αυτή πραγματοποιείται προκειμένου οι πρωτοετείς φοιτητές να εισαχθούν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και να βιώσουν από κοντά το πρόβλημα που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει τις τελευταίες έξι εβδομάδες αλλά και συνεχίζει να δημιουργεί με τις αδιάλλακτες και εκδικητικές νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις που προωθεί τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικής Βουλής» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παπαματθαίου Μάρνυ

One thought on “Διοικητικοί ΑΕΙ: Νέα απεργία από Δευτέρα και έως 25 Οκτωβρίου”
  1. Οι εξαιρεθέντες από το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, παράνομα προσληφθέντες στο ΕΜΠ, ως ΙΔΑΧ (μηχανικοί-διοικητικοί) ψηφίζουν στο ΤΕΕ. Θα πρέπει να βρούμε ποιος μωροφιλόδοξος από το ΕΜΠ ονειρεύεται Προεδριλίκια στο ΤΕΕ και ψάχνει για ψήφους. Δεν ξύπνησε φυσικά ένα πρωί ο Υπουργός Παιδείας και είπε εξαιρώ τους εκατοντάδες “μαϊμού” μηχανικούς-διοικητικούς του ΕΜΠ, εις βάρος άλλων κατηγοριών υπαλλήλων. Κάποιο βρωμόπουλο από το ΕΜΠ του το σφύριξε!!!!
    Νέμεσις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.