Να ελεγχθούν όλα τα κτίρια της χώρας προτού συμβεί κάποιος μεγάλος σεισμός και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές ζητεί ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας καλεί τον τεχνικό κόσμο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ιδιώτες να πάρουν πρωτοβουλία και να προχωρήσουν στον προσεισμικό έλεγχο όλου του κτιριακού δυναμικού της χώρας, χωρίς να περιμένουν την Πολιτεία που αδυνατεί να διαθέσει κονδύλια για τον σκοπό αυτό.

Τα 6,2 Ρίχτερ που το περασμένο Σάββατο «ταρακούνησαν» γερά την Κρήτη, χωρίς ευτυχώς να την πληγώσουν, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το μεγάλο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Παπαζάχος υπενθυμίζει σε όλους ότι η Ελλάδα είναι μια περιοχή που θα πρέπει να συμβιώνει με πολλούς και ενίοτε ισχυρούς σεισμούς. Παράλληλα, τονίζει ότι η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσα από τα κτίρια είναι ουσιαστικά «χάρτινα» και απευθύνει έκκληση σε φορείς και πολίτες να αναλάβουν δράση στο ζήτημα του προσεισμικού ελέγχου, ώστε να αποκατασταθούν τυχόν βλάβες για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού.

«Από τη στιγμή που η Πολιτεία αδυνατεί, δεν επιτρέπεται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια» λέει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και τονίζει: «Τα επιμελητήρια, οι δήμοι, οι σύλλογοι, άλλοι φορείς, μηχανικοί, ιδιώτες και άλλοι εμπλεκόμενοι πρέπει να αναλάβουν από μόνοι τους τον προσεισμικό έλεγχο. Τι περιμένουν οι φορείς και οι τοπικοί άρχοντες; Να τους δώσει η Πολιτεία χρήματα; Αφού δεν υπάρχουν». Ο κ. Παπαζάχος χαρακτηρίζει τον έλεγχο αυτό «πρωταρχικής σημασίας» και φέρνει το παράδειγμα οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών με υψηλή σεισμικότητα, όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, όπου καταγράφονται ελάχιστα θύματα, παρά το μεγάλο μέγεθος των σεισμών, γεγονός που οφείλεται στην ανθεκτικότητα των κτιριακών κατασκευών.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο προσεισμικός έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποια είναι τα κτίρια που θα αντέξουν και ποια όχι σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού. «Πολλά κτίρια κατασκευάστηκαν προτού εφαρμοστεί ο νέος αντισεισμικός κανονισμός και είναι άγνωστο αν θα αντέξουν σε έναν σεισμό μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ. Ομως, με τον έλεγχο αυτά τα κτίρια θα εντοπιστούν και η Πολιτεία θα γνωρίζει τι συμβαίνει ακριβώς για κάθε δημόσιο κτίριο. Να έχει η Πολιτεία την ευθύνη» τονίζει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.