Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ξεκινά η διανομή πετρελαίου θέρμανσης – Ποιά είναι τα οριστικά κριτήρια για είσπραξη επιδόματος

Οκτώβριος 15th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ξεκινά σήμερα επισήμως η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και οι τιμές αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τσουχτερές.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 1,27€ το λίτρο και 1,33€ στη Θεσσαλονίκη.

Χθες Δευτέρα, μόλις μια μέρα πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι διευρύνονται στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης καθώς και την αύξηση του ποσού επιδότησης στα 0,35€ το λίτρο.

Όσοι κάνουν αίτηση (ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) για επίδομα θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια, θα δοθεί ως προκαταβολή το 25% του συνολικού ποσού που δικαιούνται. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα γίνεται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.

Ωστόσο η προκαταβολή αυτή δεν θα είναι παρά μια σταγόνα στον ωκεανό, αφού ακόμη και το συνολικό ποσό της επιδότησης κινείται ιδιαίτερα χαμηλά σε σύγκριση πάντα με τις ανάγκες των νοικοκυριών.

Τα ποσά είναι σχεδόν εξευτελιστικά καθώς για παράδειγμα η προκαταβολή για ένα σπίτι των 50 τετραγωνικών στην Αθήνα δεν θα ξεπερνάει τα 35 ευρώ, ενώ για ένα αντίστοιχο σπίτι στην Κοζάνη που οι καιρικές συνθήκες είναι σαφώς χειρότερες η προκαταβολή δεν θα ξεπεράσει τα 110 ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια:

άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ),

– έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,

– μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:

άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ),

– έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ),

– το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

Αύξηση του ποσού της επιδότησης:

Παράλληλα, αυξάνεται το ποσό επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από το συνδυασμό της διεύρυνσης των κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580.000 νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Αναφέρει ακόμη πως για όσους λάβουν το επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε πρό της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

koolnews

This entry was posted on Τρίτη, Οκτώβριος 15th, 2013 at 10:18 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply