Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ερικ Σμιντ και με τον πρόεδρο της ΖΤΕ

Πρόεδρος Google: Κάντε την Ελλάδα, Μέκκα υψηλής καινοτόμου τεχνολογίας

Η επικείμενη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η εγκατάσταση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά φέρνει όλο και μεγαλύτερα ονόματα τεχνολογικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Google, κ. Έρικ Σμιντ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Google κι έχει ξεκινήσει εις βάθος έρευνα, καθώς εντόπισε τέσσερις προβληματικές πρακτικές της εταιρίας, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο ανταγωνισμού.

Η πρώτη αφορά τον τρόπο που η Google διαχειρίζεται τους διαδικτυακούς συνδέσμους κατά την αναζήτηση αποτελεσμάτων σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς της ιστοτόπους. Η δεύτερη έχει να κάνει με την χρήση ψηφιακής ύλης από τρίτα μέρη από την Google χωρίς έγκριση. Η τρίτη αφορά τους όρους που τίθενται σε εκδότες που εμποδίζουν να εμφανίζονται διαφημίσεις από ανταγωνιστές της Google στις ιστοσελίδες τους, ενώ η τέταρτη είναι διάφοροι περιορισμοί σε διαφημιστές. Επίσης, η εταιρία έχει και άλλο μέτωπο με τις Βρυξέλλες σε σχέση με την πολιτική απορρήτου. Έτσι, ο τεχνολογικός κολοσσός επιδιώκει να κλείσει αυτά τα ζητήματα με τις κοινοτικές υπηρεσίες στο προσεχές διάστημα.

Ομιλία του Σμιντ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν σπίθα της οικονομικής ανάπτυξης και να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας της χώρας, είπε την Πέμπτη ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google κ. Έρικ Σμιτ μιλώντας ενώπιον ενός μεγάλου κοινού νέων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο κ. Σμιτ κάλεσε την κυβέρνηση να άρει όλα τα εμπόδια προς την επιχειρηματική δραστηριότητα και πρότεινε στους νέους να ξεκινήσουν επιχειρήσεις με βάση την τεχνολογία.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google έδωσε μεγάλο βάρος στην ανάγκη δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, καθώς θεωρεί ως «καλύτερη συνταγή να έχουμε περισσότερους επιχειρηματίες που θα κάνουν νέες δουλειές σε κάθε κλίμακα», ενώ υπογράμμισε την απορία του για τον μεγάλο αριθμό άνεργων μηχανικών πληροφορικής στην Ελλάδα.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να φτιάξουν εταιρείες» είπε και τόνισε την ανάγκη οι πολιτικοί να εστιάσουν σε δράσεις που θα φέρουν πολλές νέες επιχειρήσεις.«Πρέπει να πάρετε ρίσκο» τόνισε και κάλεσε τους νέους επιχειρηματίες να τα βάλουν κατά των ρυθμιστικών εμποδίων. Μάλιστα, τόνισε τα πλεονεκτήματα της χαμηλής φορολόγησης των κεφαλαίων και την ανάγκη για αλλαγή της κουλτούρας στην επιχειρηματική αποτυχία, η οποία πρέπει να είναι «ΟΚ», όπως είπε.

«Εάν δεν εκτεθείς στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, δεν γίνεται. Η παγκοσμιοποίηση και ο ανταγωνισμός θα συνεχιστούν» υπογράμμισε και πρότεινε να δημιουργηθούν κέντρα καινοτομίας στην Αθήνα. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στην ψηφιακή ατζέντα και στην ιντερνετική οικονομία. «Ώρα να το αλλάξετε και να κάνετε αυτή τη χώρα “Μέκκα” της υψηλής τεχνολογίας» είπε και συνέδεσε την ανάγκη για τη νέα οικονομία της καινοτομίας με την παρακαταθήκη της μεγάλης ιστορίας της Ελλάδας, της ωριμότητας της κουλτούρας και της σοφίας, επικαλούμενος μάλιστα και τον Αρχιμήδη.

«Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από τη δύναμη αυτής της χώρας. Δεν μπορώ να καταλάβω τι περνάτε» σημείωσε, όμως τόνισε ότι η συγκυρία δίνει μία ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές, η οποία δεν θα έρθει ξανά. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Google εξετάζει επενδύσεις στην Ελλάδα, σημείωσε: «Σκεφτόμαστε πολλά πράγματα και θα δούμε τις επιλογές μας». «Σοκαρίστηκα όταν κατάλαβα ότι η ελληνική ομάδα μας εδώ είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο» πρόσθεσε.

«Είναι ευκαιρία να βρείτε νέες αλήθειες»

Ο κ. Σμιτ ευχαρίστησε τους Έλληνες που εφηύραν τα μαθηματικά και δήλωσε την αλληλεγγύη του για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός. «Είναι ευκαιρία να βρείτε νέες αλήθειες» είπε και τόνισε ότι μέρος της λύσης του προβλήματος θα είναι η κατανόηση του ρόλου της καινοτομίας και του Διαδικτύου, συστατικά που θεωρεί ως τη μόνη διέξοδο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Όπως σημείωσε, το Internet επιτρέπει σε μικρές ιδέες και μικρές ομάδες να βγουν στον κόσμο. «Τα κακά είναι πίσω. Τα καλά νέα είναι μπροστά» παρατήρησε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ καλή θέση από πλευράς ευκαιριών για επενδύσεις. Ο κ. Σμιτ υπογράμμισε τις ραγδαίες αλλαγές που έφερε η παγκοσμιοποίηση στην παραδοσιακή οικονομία και το πλήγμα στη μεσαία τάξη διεθνώς, στάθηκε πολύ στην ανεργία των νέων και έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να άρει κάθε εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Η βιομηχανία έφυγε και δεν θα ξαναγυρίσει»

«Η βιομηχανία έφυγε και δεν θα ξαναγυρίσει» είπε αναφερόμενος σε ολόκληρους κλάδους που αποδήμησαν σε χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος, ενώ μίλησε και για τη μελλοντική απειλή που έρχεται από το δημογραφικό, καθώς λιγότεροι νέοι θα κληθούν να συντηρήσουν περισσότερους γηραιότερους. Ο κ. Σμιτ σημείωσε ότι η ανεργία πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμια βάση και υπογράμμισε ότι η λύση θα έρθει από την καινοτομία. «Νέες ιδέες βγαίνουν συνεχώς και η τεχνολογική καινοτομία οδήγησε στην ανθρώπινη πρόοδο» είπε και σχολίασε ότι ενώ από το 2000 π.Χ. ως τον 19ο αιώνα το ΑΕΠ διπλασιάστηκε, από τη βιομηχανική επανάσταση ως σήμερα αυξήθηκε κατά 33 φορές.<

Όπως είπε, η τεχνολογία αυξάνει τις ανάγκες για εργασία και μάλιστα, επικαλέστηκε μελέτη, που υποδεικνύει ότι για κάθε νέα θέση εργασίας υψηλής τεχνολογίας, δημιουργούνται άλλες πέντε νέες σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας. Ο κ. Σμιτ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αντιλαμβάνεται το ζήτημα και υποστηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης.

«Η υψηλή τεχνολογία θα δημιουργήσει καλύτερες δουλειές, όχι όμως τις ίδιες δουλειές που υπάρχουν σήμερα» είπε και ομολόγησε ότι όντως είναι προβλέψουμε τις αλλαγές που θα φέρει η τεχνολογία, διότι «το μυαλό μας είναι γραμμικό, δεν βλέπουμε την αλλαγή, όμως αυτή είναι μπροστά μας» είπε.

«Δεν υπάρχει όριο στην ανθρώπινη δημιουργικότητα»

Ο πρόεδρος της Google μίλησε και για τη δύναμη της δικτύωσης, της υπολογιστικής ικανότητας και της πληροφορίας και σημείωσε ότι πλέον οι μηχανές αποτελούν τμήμα ενός τεράστιου δικτύου τεχνητής νοημοσύνης, που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας κλιμακωτών λύσεων που τα αλλάζουν όλα. «Δεν υπάρχει όριο στην ανθρώπινη δημιουργικότητα» τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Σμιτ, οι ευφυείς υπολογιστές μπορούν να κάνουν και τον άνθρωπο πιο έξυπνο και παραγωγικό, ενώ επικαλέστηκε τον «Πλούτο των Εθνών» του Άνταμ Σμιθ.

«Η παγκοσμιοποίηση μας λέει ότι δεν μπορούμε να πάμε σε άλλον πλανήτη. Τα καλά νέα είναι ότι διασυνδεόμαστε, παίρνουμε το καλύτερο δυνατό από την παραγωγικότητα και επιταχύνουμε τις ικανότητές μας» τόνισε. Επίσης, επισήμανε ότι η οικονομία της γνώσης έχει οδηγήσει σε περισσότερη εργασία, αλλά θα αντικατασταθεί από πιο ανθρωποκεντρικές, δημιουργικές οικονομίες, διαδικασία που ήδη τελεί σε εξέλιξη και έχει βρει τρόπο να αποκτήσει κέρδος. Παράλληλα, αναδύονται συλλογικά, ψηφιακά οικονομικά μέσα, όπως το kickstarter, αλλά και ψηφιακές κοινότητες που νοιάζονται και βοηθούν τα μέλη τους. Επίσης, ο κ. Σμιτ έκανε έκκληση για περισσότερη δημιουργικότητα, ελευθερία και τεχνολογία στο εκπαιδευτικό σύστημα

«Είναι ώρα για νέες δουλειές»

Σε ερώτηση του καθηγητή και πρόεδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λουκά Τσούκαλη για τη θεσμική δυσλειτουργία και την υψηλή φορολόγηση της χώρας, απάντησε: «Η σημασία των νέων θέσεων εργασίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί». «Είναι ώρα για νέες δουλειές. Εάν αυτό δεν γίνει σύντομα, θα έχετε μεγαλύτερα προβλήματα» τόνισε και πρότεινε τη δημιουργία μίας διεθνούς έκθεσης των ελληνικών τεχνολογικών επιχειρήσεων, ούτως ώστε να έρθουν κεφαλαιούχοι και επενδυτές για να δουν τι δυναμικό διαθέτει η χώρα

Σε άλλη ερώτηση του κ. Τσούκαλη για τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού των προσωπικών δεδομένων, σημείωσε ότι η Google συνδυάζει την ιδιωτικότητα με την ασφάλεια. Σε ερώτηση του επιχειρηματία κ. Δημήτρη Τσίγκου για τη διαρροή εγκεφάλων, ο κ. Σμιτ τόνισε ότι είναι πολύ ευκολότερο να χτιστεί μία μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα, παρά στην Καλιφόρνια, λόγω του ανταγωνισμού. «Χρειαζόσαστε αθηναίους δισεκατομμυριούχους που να έχουν επιτυχημένες εταιρείες. Το Λονδίνο το κάνει αυτό. Είναι μία διαδικασία που απαιτεί μία δεκαετία. Παίρνει καιρό, αλλά όσο βρίσκεται το ταλέντο και η επένδυση, είναι ο σωστός δρόμος» σχολίασε. Σε άλλη παρόμοια ερώτηση του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Παναγιώτη Τσανάκα σημείωσε ότι «η Ελλάδα και η Αθήνα έχουν πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

Σε ερώτηση του πρόεδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κ. Λεωνίδα Κανέλλου για το εάν έχουν δίκιο οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που παραπονιούνται για το πόσο βαρύνουν την κυκλοφορία στα δίκτυά τους υπηρεσίες όπως αυτές της Google, ο κ. Σμιτ απάντησε ότι ο λόγος που ο κόσμος μπαίνει στα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών είναι να προμηθευτεί υπηρεσίες ακριβώς όπως της Google. «Εμείς βάζουμε τους προορισμούς και αυτοί την πρόσβαση και τους ευχαριστούμε» είπε.

Σε ερώτημα που δέχθηκε για την αποξένωση που φέρνει η τεχνολογία, σημείωσε ότι «κάθε τεχνολογία υποτίθεται ότι θα το έκανε αυτό». «Το ροκ-εν-ρολ θα με σκότωνε και η τηλεόραση θα μου έκαιγε το μυαλό. Όμως, επιβιώσαμε. Η φύση της κοινωνίας είναι να έχει πάντα νέες τεχνολογίες που φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά και τον αποξενώνουν παράλληλα» είπε και τόνισε ότι «υπάρχει κάποια αποξένωση, όμως επικοινωνούμε όλο και περισσότερο μεταξύ μας».

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ZTE. κ. Χου Γουέι Γκι, με τον οποίο μίλησε για τα σχέδια της κινεζικής εταιρίας επικοινωνιών στην Ελλάδα. Όπως ειπώθηκε, η ΖΤΕ θα ξεκινήσει την λειτουργία ενός του κέντρου εφοδιαστικής αλυσίδας στον Πειραιά και θα αναπτύξει ένα κέντρο επισκευών και συντήρησης για τις συσκευές που πωλεί στην Ευρώπη στην Αττική. Σύμφωνα με τον κ. Γουέι Γκι, θα δημιουργηθούν περί τις 400-600 θέσεις εργασίας.

Το πλάνο προβλέπει την δημιουργία των δύο εγκαταστάσεων μέσα στο 2014, θα έχει τουλάχιστον διάρκεια έξι ετών κι έρχεται σε συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας, που είχε υπογράψει η ΖΤΕ με την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Το κέντρο επισκευών και συντήρησης θα καλύπτει αρχικά την νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια θα επεκτείνει την αρμοδιότητά του σε όλη την Ευρώπη. Στόχος των Κινέζων είναι να γίνει δυνατή η μετατροπή του κέντρου σε γραμμή συναρμολόγησης για τα προϊόντα της ΖΤΕ στην Ευρώπη, καθώς έτσι θα μπορούν να φέρουν σήμανση ότι παρήχθησαν στην ΕΕ. Ήδη η εταιρία ψάχνει πιθανούς χώρους.

Επίσης, καθότι η ΖΤΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού, ενδιαφέρεται για τα τηλεπικοινωνιακά έργα νέας γενιάς του δημοσίου, όπως το αυτοχρηματοδοτούμενο Fiber to the Home (οπτική ίνα στο σπίτι), η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την δημιουργία ευρυζωνικών υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές, και η «λύση – πακέτο» για τις επικοινωνίες του δημοσίου«Σύζευξις ΙΙ».

Παράλληλα, όμως, οι Κινέζοι ζητούν υποστήριξη από την Ελλάδα, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ, καθώς η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της ΕΕ έχει καταστήσει σαφές στο Πεκίνο ότι πολλά τηλεπικοινωνιακά προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα και εξάγονται στην Ευρώπη, εμπίπτουν στους κανόνες περί αντιντάμπινγκ, απειλώντας να θέσει εξαντλητικούς δασμούς.

Έπειτα από συγκρούσεις εντός των κρατών – μελών μεταξύ όσων θέλουν συνεργασία με τους Κινέζους και όσων απειλούνται από τα φτηνότερα τεχνολογικά προϊόντα, Βρυξέλλες και Πεκίνο συμφώνησαν σε μορατόριουμ. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα επανακκινηθεί και ήδη οι 10.000 απολύσεις που εξήγγειλε στη Γαλλία η Alcatel – Lucent, κρίνεται ως προειδοποιητική βολή από τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές βιομηχανίες. Έτσι, είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να κληθεί να αντιμετωπίσει ως προεδρεύουσα της ΕΕ μία ευρω-σινική κρίση και να χειριστεί την έναρξη ενός διεθνούς εμπορικού πολέμου.

Χεκίμογλου Αχιλλέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.