Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επιστολή του Δημάρχου Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη στον Μάξιμο Χαρακόπουλο για τους κτηνοτρόφους των Γρεβενών

Οκτώβριος 10th, 2013 by Χρήστος Μίμης

koyptsidis xarakopoylosΕπιστολή του Δημάρχου Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Μάξιμο Χαρακόπουλο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Γρεβενών καθώς απορρίφθηκαν, ως μη επιλέξιμες, εκτάσεις που είχαν χαρακτηρισθεί ως βοσκότοποι, αφού χαρακτηρίσθηκαν ως δασικές, με την οποία ζητά την παρέμβαση του για την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος.

«Κύριε Υπουργέ,

Όπως ήδη σας είναι γνωστό ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων έγινε σε δύο στάδια. Ο πρώτος το Μάιο του 2013 και ο δεύτερος στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Στο διάστημα αυτό καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια από μέρους μας, έτσι ώστε να μη μείνει κανένας κτηνοτρόφος, δημότης του Δήμου μας, που λαμβάνει εξισωτική, χωρίς ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του. Στο διάστημα αυτό καταφέραμε επίσης όλα τα προγράμματα, να δηλωθούν σωστά.
Στο δεύτερο στάδιο που έγινε στις 30-09-2013 ο ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξε τη διαθεσιμότητα των βοσκοτόπων και χαρακτηρίζει μη επιλέξιμους, πάνω από το 70% των υπαρχόντων.
Η απόφαση αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως αποτέλεσμα:
1).Το 70-80% των κτηνοτρόφων του δήμου μας να μην καλύπτει τα δικαιώματά του. Στο ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι μας.

2).Το ίδιο ποσοστό δεν λαμβάνει ολόκληρη την εξισωτική αποζημίωση ή μέρος αυτής.
3).Το 90% των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων (βιολογική κτηνοτροφία, σπάνιες φυλές) μένει εκτός πυκνότητας βόσκησης και συνεπώς εφαρμογής των προγραμμάτων.
4). Ο Δήμος μας σύμφωνα με τον πρώτο αποχαρακτηρισμό έχει προβεί στην έκδοση βεβαιώσεων χρήσης βοσκοτόπων για το 2013, στην έκδοση καταστάσεων βοσκής και έχει εισπράξει δικαιώματα βοσκής για το τρέχον έτος.
Κύριε Υπουργέ,
Οι βοσκότοποι στο Δήμο Γρεβενών είναι στην πλειονότητά τους θαμνώδεις και μερικώς δασοσκεπείς. Αξιοποιούνται δε μόνο ως βοσκήσιμες εκτάσεις και χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κτηνοτροφία στο Δήμο μας.
Στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε, πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.
Ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση για τη λύση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος.
Ευελπιστώντας στη θετική από πλευράς σας αντιμετώπιση του προβλήματος σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Γρεβενών
Δημοσθένης Κουπτσίδης»

This entry was posted on Πέμπτη, Οκτώβριος 10th, 2013 at 14:32 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply