Οι περιπέτειες του Κτηματολογίου

Κύριε Υπουργέ,

Στις 26-8-13 ξεκίνησε η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στη Δημοτική Ενότητα Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης.

Μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων κτηματογράφησης ο ιδιοκτήτης της ακίνητης περιουσίας έχει τη δυνατότητα να λάβει γνώση της καταγραφής των συμφερόντων του, να ελέγξει, να επιβεβαιώσει και να διορθώσει τυχόν σφάλματα.

Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα διασφαλιστεί η κτηματολογική βάση και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου στην περιοχή.

Ωστόσο, από την κοινοποίηση των εγγράφων του κτηματολογίου (στα οποία καταγράφηκαν περίπου 13.200γεωτεμάχια και 85.000δικαιώματα) προέκυψε μεγάλο ζήτημα για αρκετούς ιδιοκτήτες του Δήμου. Για παράδειγμα σε πολλές δηλώσεις:

  • έχουν καταχωρηθεί λανθασμένα τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου,
  • στις παρατηρήσεις δεν αναφέρεται ξεκάθαρα ποιο είναι το πρόβλημα ή η έλλειψη για την απόρριψη της δήλωσης,
  • ζητούνται νομιμοποιητικά έγγραφα που είχαν κατατεθεί αρχικά ή που μπορούν να ληφθούν από δημόσιες υπηρεσίες αυτεπάγγελτα (π.χ πιστοποιητικά μεταγραφής κλπ),
  • παρατηρούνται αποκλίσεις εμβαδού από το αναγραφόμενο εμβαδό στη δήλωση,
  • τέλος – και πιο σημαντικό – σε πολλές εκτάσεις το ελληνικό δημόσιο (Δ/νση Δασών) εγείρει αξίωση κυριότητας .

Έτσι λοιπόν, ο πολίτης θα ξεκινήσει  ενέργειες για να αιτιολογήσει την νομιμότητα αλλά και πολύ περισσότερο θα μπει σε μία χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία για να διεκδικήσει τη μέχρι τώρα περιουσίας του.  Σημειώνεται ότι η περιουσία αυτή είχε ελεγχθεί, είχε δηλωθεί  και είχε φορολογηθεί.

Οι ενέργειες αυτές δεν τελειώνουν με την επίσκεψη στα γραφεία του κτηματολογίου, την υποβολή της ένστασης και την καταβολή των 5,00€ για την ένσταση.

Σε πολλές περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μεταβεί σε Δημόσιες υπηρεσίες να αναζητήσει έγγραφα, βεβαιώσεις (π.χ  δραγατικά), πιστοποιητικά (πχ μεταγραφής). Θα χρειαστεί χρόνο και χρήματα.

Σε περιπτώσεις που το δημόσιο εγείρει αξίωση κυριότητας ο πολίτης θα χρειαστεί την αγορά αεροφωτογραφία ή ορθοφωτοχάρτη της επίμαχης περιοχής, τεχνική υποστήριξη από ιδιώτη μηχανικό(τοπογραφικό, φωτοερμηνεία, τεχνική έκθεση κλπ) και νομική συνδρομή.

Το κόστος των παραπάνω ενεργειών με συντηρητικούς υπολογισμούς ξεπερνάει τα 1.500 – 2.000 ευρώ. Το ερώτημα που προκύπτει τελικά όμως είναι:  ο πολίτης εάν δικαιωθεί θα αποζημιωθεί για τον κόπο, το χρόνο και τα έξοδα που πραγματοποίησε;

Συνεπώς είμαστε αντιμέτωποι με ένα σοβαρό ζήτημα που ταλαιπωρεί τους δημότες Κοζάνης και θα ταλαιπωρήσει αρκετούς πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας σε επόμενες αναρτήσεις.

Πως φτάσαμε μέχρι εδώ;

Ο αστικός κώδικάς (που όριζε το ενοχικό, το εμπράγματο, το  οικογενειακό και το κληρονομικό δίκαιο) τέθηκε σε ισχύ σχετικά πρόσφατα, στις 28-2-1946.

Η ανάπτυξη της χώρας επηρέασε το μοντέλου της αγροτικής οικονομίας, με συνέπεια γύρω από τους οικισμούς (ειδικά τους μεγάλους)  να εγκαταλειφθεί η γεωργική χρήση και τα αγροτεμάχια να αποκτήσουν δασικό χαρακτήρα.

Εκχερσώθηκαν, καταπατήθηκαν και μπαζώθηκαν εκτάσεις από προγόνους που μεταβίβασαν αργότερα τα περιουσιακά δικαιώματα στα παιδιά τους.

Εκδοθήκαν στο παρελθόν οικοδομικές άδειες ενώ δεν ήταν υποχρεωτικές οι πράξεις χαρακτηρισμού και οι βεβαιώσεις τελεσιδικίας.

Κύριε υπουργέ,

Πρέπει να εξετάσετε την αναμόρφωση των δικαιωμάτων του δημοσίου προκειμένου να γίνει αντικειμενικότερη η αξίωση της κυριότητας.  Εάν το σύνολο των αμφισβητούμενων εκτάσεων είναι μεγάλο – αυτό μπορείτε να το μάθετε εύκολα –  ίσως να ανακληθεί ο δασικός χάρτης, όπως για παράδειγμα έγινε στην Καβάλα  (απόφαση 18260/9-8-2013 σε εφαρμογή της παρ.4 άρθρο 55 του Ν.4178/8-8-2013).

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις που να διασφαλίζουν από τη μία το δάσος και τη δασική έκταση και από την άλλη την ιδιωτική και τη δημόσια περιουσία.  Έτσι θα διευκολυνθεί η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Επίσης, όσον αφορά στις επίμαχες εκτάσεις οι οποίες κατά το κρίσιμο έτος του 1945 είχαν γεωργικό χαρακτήρα και στην πορεία άλλαξαν μορφή (σαν φυσική συνέπεια της εγκατάλειψης), να μην απαιτείται για τον πολίτη η απόδειξη του δικαιώματος ιδιοκτησίας.

Στην  κοινοποίηση των κτηματολογικών στοιχείων πρέπει να αναφέρεται αναλυτικότατα  το πρόβλημα ή η έλλειψη για την απόρριψη της δήλωσης.

Και τέλος να γίνει αυτεπάγγελτη ανταλλαγή δικαιολογητικών μεταξύ Κτηματολογίου και υπηρεσιών (π.χ. πιστοποιητικά μεταγραφής).

Με τιμή

Βαγγέλης Σημανδράκος

Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ. και

Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Μακεδονίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.