Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Απελευθερώθηκε ο λίβυος πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν

Οκτώβριος 10th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Την είδηση μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση

Απήχθη ο λίβυος πρωθυπουργός Αλί ΖεϊντάνΑπελευθερώθηκε ο λίβυος πρωθυπουργός όπως μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ένοπλοι απήγαγαν τον Λίβυο πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν, συσχετίζοντας σε ανακοίνωσή τους την απαγωγή με την πρόσφατη έφοδο αμερικανών κομμάντο στην Τρίπολη που κατέληξε στη σύλληψη στελέχους της Αλ Κάιντα -και για την οποία ισλαμιστές είχαν κατηγορήσει τη λιβυκή κυβέρνηση για σιωπηλή συνέργεια.

Απόδειξη του θεσμικού χάους στη Λιβύη, οι μισές αναφορές μιλούσαν για απαγωγή και οι υπόλοιπες για «σύλληψη», καθώς πολλές ομάδες πρώην εξεγερμένων έχουν αναλάβει ημι-επίσημα κυβερνητικά καθήκοντα.

Λίγες ώρες μετά την απαγωγή, ένοπλη ομάδα που είχε συνταχθεί με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην εξέγερση κατά του Καντάφι ανέλαβε την ευθύνη συσχετίζοντας την απαγωγή με την αμερικανική έφοδο.

«Η σύλληψή του έρχεται μετά τη δήλωση του Τζον Κέρι για τη σύλληψη του Αμπού Ανάς αλ Λίμπι, ο οποίος είπε ότι η λιβυκή κυβέρνηση γνώριζε για την επιχείρηση» ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, η ομάδα «Κέντρο Επιχειρήσεων των Λίβυων Εξεγερμένων».

Την είδηση της απαγωγής επιβεβαίωσε το πρωί το πρωί το λιβυκό πρωθυπουργικό γραφείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ζεϊντάν απήχθη από ξενοδοχείο που έμενε στην λιβυκή πρωτεύουσα.

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε μάλιστα και, ανεπιβεβαίωτης ακόμη αυθεντικότητας, φωτογραφία που τον δείχνει την ώρα της απαγωγής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες υπαλλήλων του ξενοδοχείου που επικαλείται το CNN, οι ένοπλοι οδήγησαν τον Λίβυο πρωθυπουργό σε οχηματοπομπή αυτοκινήτων που περίμενε μπροστά στο ξενοδοχείο. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δεν έπεσαν πυροβολισμοί.

Πριν την επιβεβαίωση της απαγωγής από το πρωθυπουργικό γραφείο, η αναφορά είχε κυκλοφορήσει αλλά η Τρίπολη την διέψευσε ως «φήμη». Επιβεβαιώνοντας αργότερα την απαγωγή, το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε ότι εξαναγκάστηκε από τους απαγωγείς να διαψεύσει την απαγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά οι μισές αναφορές έκαναν λόγο για απαγωγή και οι υπόλοιπες για «σύλληψη» -σε σημείο που η γενική εισαγγελία χρειάστηκε να ανακοινώσει ενδιάμεσα πως δεν έχει υπόψη της άρση της ασυλίας του πρωθυπουργού.

Αυτό οφείλεται στο θεσμικό χάος που επικρατεί στη Λιβύη από την ανατροπή του Καντάφι: Αρκετές ένοπλες ομάδες, που πολέμησαν εναντίον του προηγούμενου καθεστώτος, έχουν ενσωματωθεί ή αναλαμβάνουν «ημι-επίσημα» καθήκοντα που κανονικά έχουν τακτικές κυβερνητικές δυνάμεις, χωρίς να είναι πάντοτε ξεκάθαρο υπό τίνος τις διαταγές δραστηριοποιούνται.

το βήμα

This entry was posted on Πέμπτη, Οκτώβριος 10th, 2013 at 13:06 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply