Την Τετάρτη λήγει η προθεσμία προς τις διοικήσεις τους

Σύνοδος Πρυτάνεων: Η διαθεσιμότητα πλήττει λειτουργικά οκτώ ΑΕΙΝέα απόφαση εξέδωσε το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών τους υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη λήγει η προθεσμία προς τις διοικήσεις των ΑΕΙ για να στείλουν τα σχετικά στοιχεία στο ΑΣΕΠ ενώ έχει σταλεί και σχετική εντολή στις διοικητικές υπηρεσίες τους για το θέμα.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των πρυτάνεων:

«Το διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων διαπιστώνει ότι η κατάσταση στα 8 Πανεπιστήμια που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας επιδεινώνεται καθημερινά. Η συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων στην απεργία, στα περισσότερα Πανεπιστήμια, είναι πλέον σχεδόν καθολική, με αποτέλεσμα οι διοικητικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας. Επιπλέον, σε ορισμένα από αυτά τα Ιδρύματα και η ακαδημαϊκή λειτουργία καθίσταται αδύνατη, εξαιτίας της παράλληλης απεργίας των μελών ΔΕΠ.

Τα Πανεπιστήμια έχουν από καιρό και κατ΄επανάληψη ζητήσει συνάντηση και διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας, προκειμένου το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων να επιλυθεί στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Αντ΄αυτού προέκυψε το έγγραφο του Υπουργού Παιδείας προς τις εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός, μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, διαπιστώνει καθυστέρηση στην αποστολή των σχετικών πινάκων συνδρομής κριτηρίων του διοικητικού προσωπικού και ζητά από τους εισαγγελείς να επισημάνουν στα Πανεπιστήμια τις κατά νόμο υποχρεώσεις τους, υπογραμμίζοντας τις ποινικές ευθύνες που θα επιφέρει το ενδεχόμενο που αυτό δεν μπορέσει να καταστεί εφικτό.

Το έγγραφο αυτό, εκτός από ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, είναι και εντελώς αναίτιο, καθώς ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει συμβεί διοίκηση Πανεπιστημίου να μην έχει εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της.
Υπενθυμίζεται εδώ, ότι τα Πανεπιστήμια ακόμη περιμένουν να τους κοινοποιηθεί τόσο το σκεπτικό με βάση το οποίο απορρίφθηκαν τα σχέδια αξιολόγησης που κατάρτισαν και απέστειλαν εμπρόθεσμα προς το Υπουργείο, όπως τους ζητήθηκε και όπου διαπιστώνονταν οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό, όσο και η τεκμηρίωση, βάσει της οποίας αποφασίστηκε η κατάργηση των 1349 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων.

Εκτός των προβλημάτων που έχει προκαλέσει το μέτρο της διαθεσιμότητας στα 8 Πανεπιστήμια, το ξεκίνημα της νέας χρονιάς βρίσκει το σύνολο των Πανεπιστημίων της χώρας με σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα τα οποία οφείλονται:

1. Στις μεγάλες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού. Χαρακτηριστική είναι η κωλυσιεργία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε έκδοση ΦΕΚ διορισμού, ανά Πανεπιστήμιο, των 402 ήδη προ πολλού εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, η καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ, όπως προβλέπεται από το νόμο 4186, για τη δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και ο σχεδόν μηδενισμός των πιστώσεων για την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων του Π. Δ. 407/80, αιτίες που θέτουν σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών
2. Στην περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς κατά 15%, πέραν των ήδη ασφυκτικών μειώσεων της τελευταίας τετραετίας. Πρόβλημα επιπλέον προκαλεί η μη έγκριση, από πλευράς Υπουργείου, της δυνατότητας αξιοποίησης των διαθέσιμων αποθεματικών των Ιδρυμάτων.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτά τα προβλήματα καλούνται να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά’.

Παπαματθαίου Μάρνυ

One thought on “Σύνοδος Πρυτάνεων: Η διαθεσιμότητα πλήττει λειτουργικά οκτώ ΑΕΙ”
  1. Σε κάποιο από τα μεγάλα ΑΕΙ που βρίσκεται στην Αθήνα, έχει γίνει πληθώρα παράνομων προσλήψεων υπαλλήλων αορίστου χρόνου, με πλαστές προϋπηρεσίες κ.λπ., που είναι συγγενείς καθηγητών, υπαλλήλων κ.λπ. ημετέρων. Η οικογενειοκρατία ελέγχει τα πάντα. Αποτελούν κλίκες, ομάδες κρούσης, διαπλοκής, διαφθοράς, απάτης, εκλέγουν διοικήσεις, υπηρεσιακά συμβούλια, συνδικαλιστές κ.λπ. Χρόνια απολαμβάνουν περίεργη ατιμωρησία, κάλυψη, δρουν ανεξέλεγκτοι, με ενέργειες κατά του δημοσίου συμφέροντος. Έχουν κλειδώσει τα κτίρια (και με αλυσίδες!!!), παρεμποδίζοντας τους εκτός ομάδων κρούσης να εισέλθουν στο γραφεία τους. Δεν στέλνουν τα προσόντα υπαλλήλων στο Υπουργείο «με το έτσι θέλω». Δεν επιτρέπουν εγγραφές πρωτοετών. Αποτελούν, χρόνια τώρα, δομημένες ομάδες οικογενειοκρατίας, με διαρκή δράση, που αποσκοπεί στην διάπραξη άνομων πράξεων. Συνθλίβουν τους εκτός οικογενειοκρατίας-ομάδων, αν τους θεωρήσουν εχθρούς για τις πράξεις τους.
    Έκκληση στην Κυβέρνηση, άμεσα να επεκτείνει την εξάρθρωση οργανωμένων ομάδων που διαπράττουν επαναλαμβανόμενα εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος σε όλο το Δημόσιο.
    ΑΓΓΕΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.