ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΙΟΥ ΠΡΟΣ 1,30 ΕΥΡΩ

Μέσα στην εβδομάδα, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης σε περίπου 500.000 νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή οι βενζινοπώλες δηλώνουν ότι δεν θα προχωρήσουν στην αγορά, αλλά ούτε και την πώληση πετρελαίου μια και όπως υποστηρίζουν τα άλυτα προβλήματα στη διανομή τους καθιστά ασύμφορη τη διάθεση του καυσίμου.

Σύμφωνα λοιπόν με ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε 15 βουλευτές της ΝΔ, το επίδομα για την αγορά πετρελαίου θα ανέβει στο 0,34 ευρώ πιθανότατα και το 0,35 ευρώ από 0,28 ευρώ το λίτρο που ήταν πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, εκτιμάται πως θα είναι στο 1,30 ευρώ το λίτρο. Αν αυξηθεί το επίδομα, τότε τα νοικοκυριά θα αγοράζουν το πετρέλαιο με τιμή κάτω του ενός ευρώ το λίτρο. Με σκοπό επίσης να μεγαλώσει και ο αριθμός όσων μπορούν να επιδοτηθούν το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει και τα εισοδηματικά όρια. Έτσι από 25.000 που ήταν το ετήσιο εισόδημα για τους άγαμους θα ανέβει στα 30.000 ευρώ, ενώ για τους έγγαμους από τα 35.000 ευρώ θα πάει στα 40.000 ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών θέλουν επίσης να αυξάνονται και τα όρια των αντικειμενικών αξιών της κύριας κατοικίας για την οποία προορίζονται οι ποσότητες του πετρελαίου θέρμανσης. Έτσι για τους άγαμους το όριο της αντικειμενικής αξίας θα αυξηθεί στα 200.000 ευρώ από τα 150.000 ευρώ, ενώ για τους έγγαμους θα ανέβει στα 300.000 από τα 200.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών με τη διεύρυνση αυτών των κριτηρίων εκτιμά ότι θα επιδοτηθούν 500.000 από 280.000 νοικοκυριά, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Πάντως, οι όποιες αποφάσεις για το αν το επίδομα πετρελαίου θα δοθεί σε περισσότερους από τους περσινούς δικαιούχους έχουν καθυστερήσει να ληφθούν κι ενώ σε μία εβδομάδα αρχίζει η διάθεσή του.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας γνωστοποιεί την απόφαση των 44 ενώσεων – μελών της πως τα πρατήρια δεν θα αγοράσουν ούτε θα πουλήσουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Αδυναμία
Όπως εξηγεί η ΟΒΕ «οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν σε τι τιμή θα αγοράσουν, ποιοι θα πάρουν το επίδομα, πώς θα το πάρουν και πότε. Οι βενζινοπώλες δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα διακινηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης. Θυμίζουμε την αδυναμία των καταναλωτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης πέρσι λόγω της υπέρογκης τιμής με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των πωλήσεων και, φυσικά, των δημοσίων εσόδων».

Η ΟΒΕ ζητά, για ακόμη μία φορά, τη μείωση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα επίπεδα του 2011. «Υπενθυμίζουμε», λέει η Ομοσπονδία, «ότι ο ΕΦΚ σήμερα είναι αυξημένος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 κατά 1.471,4%».

Σοβαρό πρόβλημα στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης παραμένει, κατά τους βενζινοπώλες, «η μη κατάργηση του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο δεν έχει λόγο ύπαρξης μετά την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών τα οποία καταγράφουν κάθε κίνηση καυσίμου. Εξάλλου με την εμμονή της κυβέρνησης στην εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του πετρελαίου κίνησης δεν τίθεται θέμα λαθρεμπορίου από το πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικά το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να στραφεί σε άλλου τύπου καύσιμο (ναυτιλιακό πετρέλαιο)».

Κατά την ΟΒΕ, τα μέλη της απειλούνται με πρόστιμα καθώς «το πληροφοριακό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ μετά και την απαξίωσή του από το υπουργείο Οικονομικών, το 2010, δυστυχώς κατέληξε να είναι ένας ανεξέλεγκτος μηχανισμός επιβολής εξοντωτικών προστίμων χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο».

Χρήστος Κολώνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.