Με 24ωρη απεργία, την Τετάρτη 9/10 στη Wind και την Παρασκευή 11/10 στη Vodafone, και πρόγραμμα ενδιάμεσων δράσεων ενημέρωσης του κοινού, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι των δύο εταιρειών τον αγώνα τους ενάντια στη «Νέα Εταιρεία», η οποία υποστηρίζουν ότι αποτελεί όχημα κατεδάφισης των δικαιωμάτων τους.

 Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα σωματεία των εργαζομένων σε Vodafone και Wind υποστηρίζουν ότι παράλληλα με την ενοποίηση μέρους του δικτύου των δύο εταιρειών «τρέχει» ένα σχέδιο σύστασης μιας τρίτης εταιρείας, δήθεν «νέας», στην οποία μεταφέρουν μεγάλο μέρος του τεχνικού προσωπικού και του τεχνικού έργου.

Από την ιστοσελίδα του σωματείου εργαζομένων της Vodafone http://www.pasevodafone.gr/

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι αυτό δεν έχει σχέση με καμία ανάγκη υλοποίησης κανενός έργου, αλλά στοχεύει αποκλειστικά στη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων και των Σωματείων στις δύο εταιρείες, φέρνοντας απολύσεις και μειώσεις μισθών. Υπογραμμίζουν ότι όλα όσα κατακτήθηκαν (αξιοπρεπείς μισθοί, επιδόματα γάμου, παιδιών, ειδικότητας, φροντίδας παιδιών κ.α.) στις Συλλογικές Συμβάσεις μέσα από τα Σωματεία τους, θα βρεθούν στον αέρα ή θα γίνουν αντικείμενο «ατομικής διαπραγμάτευσης» και θα καταργηθούν, καθώς στις εργολαβικές εταιρείες είναι πρακτικά αδύνατο να στηθούν και να λειτουργήσουν Σωματεία, που είναι η μοναδική ελπίδα για Συλλογικές Συμβάσεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία τονίζουν μεταξύ άλλων ότι οι δύο εταιρείες για χρόνια δεν υπέγραφαν συλλογικές συμβάσεις, που τελικά κατακτήθηκαν με επίμονους αγώνες και τώρα θέλουν να διαλύσουν, ότι πολλές φορές στοχοποιήθηκαν εργαζόμενοι για τη συνδικαλιστική τους δράση και ότι έσυραν τα σωματεία στα δικαστήρια. Σημειώνουν ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν εκατοντάδες απολύσεις, με τη Wind να διαθέτει σήμερα λίγο πάνω από 1.000 εργαζόμενους -από σχεδόν 2.000 πριν τρία χρόνια- και τη Vodafone 1.700 από 2.800 πριν από πέντε χρόνια. Τονίζουν ότι οι “ευέλικτες” εργασιακές σχέσεις: μπλοκάκια, «νοικιασμένοι», συμβασιούχοι, μερικής απασχόλησης, υπεργολαβίες, έρχονται να διαλύσουν τη σταθερή εργασία και τις συλλογικές συμβάσεις και ότι εφαρμόζεται τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας.

Η «νέα» εταιρεία, επισημαίνουν, θα σημάνει την εφαρμογή όλων των παραπάνω στο πολλαπλάσιο. Η 24ωρη απεργία αποτελεί συνέχεια της στάσης εργασίας που έκαναν το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στη «νέα» εταιρεία.

«Μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, παλεύουμε: Για σταθερή δουλειά για όλους, ενάντια στον εφιάλτη της ανεργίας, των απολύσεων, των λουκέτων. Για μια αξιοπρεπή διαβίωση, χωρίς άλλες μειώσεις μισθών και διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών. Για Συλλογικές Συμβάσεις, ενάντια στην ζούγκλα του εργασιακού Μεσαίωνα που θέλουν οι εργοδότες» καταλήγει η ανακοίνωση.

ελευθεροτύπια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.