Τι προβλέπει η εγκύκλιος του ΙΚΑ

Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που κατέχουν θέσεις αιρετών οργάνων (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι κ.λπ.) και λαμβάνουν σύνταξη λόγω απασχόλησης στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και οι βουλευτές, εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του νόμου που προβλέπουν τη μείωση της σύνταξης όπως και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, από 1/1/2013 οι συνταξιούχοι φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που έχουν απασχοληθεί αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού τους βίου στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κατέχουν θέση βουλευτή, υπόκεινται σε περικοπή της σύνταξής τους κατά 70%.

Έως το 2012, οι συνταξιούχοι φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που κατέχουν θέσεις βουλευτών δεν υπόκειντο σε αναστολή ή περικοπή της σύνταξής τους, ανεξάρτητα εάν είχαν απασχοληθεί αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο μέρος στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή τον ιδιωτικό τομέα ή είχαν αυτοαπασχοληθεί.

Όμως, μετά την ισχύ των νόμων 4093/2012 και 4151/2013, από 1/1/2013 γίνεται περικοπή κατά 70% στο σύνολο του ποσού της σύνταξης, ανεξάρτητα εάν ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει ή όχι το 55ο έτος της ηλικίας του.

Η εγκύκλιος αναφέρει το παράδειγμα συνταξιούχου του ΤΑΠ – ΟΤΕ, ηλικίας κάτω των 55 ετών, ο οποίος κατέχει θέση δημάρχου. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος υπόκειται σε αναστολή της κύριας και επικουρικής σύνταξής του, ενώ μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του περικόπτεται η κύρια σύνταξή του κατά 70% για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό είχε. Μετά όμως την 1/1/2013 γίνεται περικοπή κατά 70% στο σύνολο του ποσού της σύνταξής του, ανεξάρτητα εάν έχει συμπληρώσει ή όχι το 55ο έτος της ηλικίας του.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.