syllipsi

Ποινή εξάμηνης φυλάκισης με αναστολή επέβαλε προχτές το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης σε πέντε αιρετούς του πρώην δήμου Σιάτιστας, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για παρακώλυση συγκοινωνιών, κατά τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας τον Μάιο του 2010, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους στην κατ’ αρχήν κυβερνητική απόφαση με την οποία ορίζονταν έδρα του «Καλλικρατικού» Δήμου Βοΐου η Νεάπολη, απόφαση η οποία άλλαξε στη συνέχεια υπέρ της Σιάτιστας.

Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο καταδίκασε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή άλλους 11 δημοτικούς υπαλλήλους και δημότες του δήμου Σιάτιστας. Όλοι οι καταδικασθέντες, αιρετοί, πρώην και νυν δημοτικοί υπάλληλοι και δημότες, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν κατά της πρωτόδικης απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες κάτοικοι, φορείς και δημοτική αρχή της Σιάτιστας, συμμετείχαν στα μέσα Μαΐου 2010 στην κατάληψη της Εγνατίας οδού, με αυτοκίνητα και απορριμματοφόρα του δήμου. Οι αιρετοί που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή είναι ο τότε δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμίδης, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Νάκος, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Χρήστος Ζευκλής και Μιχάλης Καραμπατζιάς και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κουφογιάννης.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας άπαντες οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός που κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, όταν ρωτήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης αν οι πελάτες του είναι αυτοί που οδηγούσαν τα οχήματα, απάντησε ότι δεν ήταν σε θέση να ξεχωρίσει πρόσωπα. Από την πλευρά τους οι αιρετοί στους οποίους αποδόθηκε και ρόλος οργανωτή και υποκινητή των κινητοποιήσεων, υποστήριξαν ότι εκείνο το επίμαχο τετραήμερα αυτοί βρίσκονταν στην Αθήνα, όπου είχαν επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Μετά την ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο αργά το απόγευμα εξέδωσε την ετυμηγορία του καταδικάζοντας τους κατηγορούμενους με τις προαναφερθείσες ποινές. Οι συνήγοροί τους άσκησαν έφεση, οπότε αναμένεται η δίκη στο ανώτερο δικαστήριο σε περίπου οκτώ μήνες.

Στη διάρκεια της δίκης συνελήφθη κατόπιν εντολής του εισαγγελέα ένας δημοσιογράφος – ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού της Σιάτιστας, επειδή φωτογράφιζε χωρίς την απαιτούμενη άδεια από το δικαστήριο. Τελικώς ο συλληφθείς δεν οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, αλλά πρόκειται να παραπεμφθεί σε ρητή δικάσιμο στις 9 το πρωί της προσεχούς Δευτέρας.

Η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, η οποία παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, δήλωσε σχετικά με την έκβαση της δίκης ότι «έπρεπε η έδρα να οδηγηθεί σε απαλλακτική απόφαση γιατί το κατηγορητήριο ήταν ασαφές και αόριστο, καθώς δεν απέδιδε σαφείς κατηγορίες σε κάθε κατηγορούμενο».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.