«Θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας παρερμηνείας»

Αλλάζουν την επίμαχη διάταξη που καταργούσε τη «Διαύγεια»

Μετά την ανάρτηση στο «vima.gr» του θέματος με την κατάργηση της πλέον θεμελιώδους διάταξης της «Διαύγειας», που προβλέπει τη νομική ισχύ των αποφάσεων μόνο άμα τη αναρτήσει τους στον ομώνυμο διαδικτυακό τόπο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αναδιατύπωση της ρύθμισης μετά τον σάλο που προκλήθηκε στο Διαδίκτυο.

«Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Όπως σημειώνει, «όχι μόνον δεν καταργείται το πρόγραμμα “Διαύγεια”, που αποτελεί μοναδικό εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά αντιθέτως ενισχύεται».

«Η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα “Διαύγεια”, αλλά αποσαφηνίζει τον χρόνο έναρξης ισχύος τους. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα “Διαύγεια” από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει» αναφέρεται.

Μάλιστα, δίδει παράταση στη δημόσια διαβούλεψη, που κανονικά έληγε σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013, ως την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013.

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση.

«Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα με τίτλο “Καταργούν τη ‘Διαύγεια’ με διαβούλευση 24 ωρών” της ηλεκτρονικής εφημερίδας tovima.gr και τον συντάκτη αυτού κ. Αχιλλέα Χεκίμογλου.

»Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, όχι μόνον δεν καταργείται το πρόγραμμα “Διαύγεια”, που αποτελεί μοναδικό εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά αντιθέτως ενισχύεται.

»Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ισχύος των αναρτημένων πράξεων, η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα “Διαύγεια”, αλλά αποσαφηνίζει τον χρόνο έναρξης ισχύος τους. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα “Διαύγεια” από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει.

»Σε κάθε περίπτωση προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας.

»Αναφορικά με το θέμα της ανάρτησης των δαπανών στο πρόγραμμα “Διαύγεια”, με το προωθούμενο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται πλέον ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτάται και η πράξη που οριστικοποιεί την πληρωμή και περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα “Διαύγεια” ως προς την ασάφεια των πραγματικών δαπανών των φορέων, κάτι που δεν ήταν σαφές μέχρι σήμερα.

»Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η παράγραφος 6 του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου δεν αλλάζει επί της ουσίας την ισχύουσα ρύθμιση όπως αυτή προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο της “Διαύγειας” (Ν.3861/2010).

»Επιπρόσθετα, για την ενίσχυση του προγράμματος “Διαύγεια” στο σχέδιο νόμου εισάγονται οι εξής νέες ρυθμίσεις:

1.Οι αναρτημένες πράξεις έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου.

2. Ο πολίτης αρκεί να επικαλεστεί τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων από τους φορείς.

»Με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και αφού διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον επί του σχεδίου νόμου, παρατείνεται η δημόσια διαβούλευση έως και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013».

Χεκίμογλου Αχιλλέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.