Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πρώτη στο κόσμο η Σουηδία στην φροντίδα των ηλικιωμένων

Οκτώβριος 3rd, 2013 by Χρήστος Μίμης

Σύμφωνα με το νέο δείκτη του ΟΗΕ που έθεσε σε εφαρμογή

Πρώτη στο κόσμο η Σουηδία στην φροντίδα των ηλικιωμένων

Η Σουηδία είναι η χώρα στην οποία γίνεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα των ηλικιωμένων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για έναν νέο δείκτη που έθεσε σε εφαρμογή ο ΟΗΕ.

Ο καινούργιος δείκτης, ονόματι Global Age Watch, μελετάει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων σε 91 χώρες βασιζόμενος σε 13 κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια σε τέσσερις τομείς, οι οποίοι αφορούν τα εισοδήματα, την κατάσταση της υγείας, την απασχόληση και την εκπαίδευση, καθώς και το περιβάλλον.

Την πρώτη δεκάδα των χωρών με την καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων τρίτης ηλικίας συμπληρώνει κατά σειρά η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ, η Ισλανδία και η Ιαπωνία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση, ενώ οι προοπτικές για τους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας είναι πιο άσχημες στην Ασία: η Τουρκία είναι στην 70η θέση , η Ινδία είναι στην 73η, η Ρωσία στην 78η, ενώ τελευταίο και καταϊδρωμένο στη 91η θέση είναι το Αφγανιστάν.

«Ο διαρκής αποκλεισμός των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας από τα εθνικά και παγκόσμια προγράμματα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του ηλικιωμένου πληθυσμού της υφηλίου», τονίζει η Σίλβια Στεφανόνι, διευθύντρια ανάλυσης δεδομένων της HelpAge International.

Στην έκθεση που δημοσίευσε το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA), υπογραμμίσθηκε πως σε 37 χρόνια από σήμερα, το 2050, το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει ηλικία άνω των 60 ετών, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 2 δισεκατομμύρια άτομα έναντι 14% το 2012 (809 εκατομμύρια άνθρωποι). Ταυτόχρονα, θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας θα ξεπερνούν σε αριθμό τον αριθμό των παιδιών κάτω των 15 ετών.

το βήμα

This entry was posted on Πέμπτη, Οκτώβριος 3rd, 2013 at 14:08 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply