Εξετάζεται πρόταση τα νοικοκυριά να μπορούν να λάβουν μέρος των χρημάτων προκαταβολικά ώστε να έχουν μία «ανάσα» για να προχωρήσουν σε αγορά πετρελαίου

Μάχη με το χρόνο θα δώσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών αν θέλει πραγματικά να αλλάξει ο τρόπος καταβολής του επιδόματος θέρμανσης.

Δεκαπέντε ημέρες πριν ξεκινήσει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης με τον υψηλό φόρο κατανάλωσης, τα νοικοκυριά δεν γνωρίζουν αν θα μπορούν να βάλουν περισσότερο επιδοτούμενο πετρέλαιο σε σύγκριση με πέρυσι, αν θα λάβουν προκαταβολικά το ποσό της επιδότησης που τους αντιστοιχεί ή αν θα το λάβουν σε δύο δόσεις.

Τα αγκάθια στην οποιαδήποτε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος πολλά με βασικότερο το θέμα της διαδικασίας καταβολής του επιδόματος πετρελαίου σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Αρμόδιος παράγοντας δηλώνει στο «Βήμα» ότι «αν τελικά αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσει προκαταβολή φόρου σε όλους τους δικαιούχους βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων τότε λόγω του ότι μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική διαδικασία από τα ισχύοντα το σύστημα για να λειτουργήσει στην πλήρη του μορφή θα απαιτήσει έναν ή ακόμη και δύο μήνες».

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι αν τελικά προκριθεί η πρόταση να δοθεί προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης τότε τα νοικοκυριά για να λάβουν το ποσό που τους αντιστοιχεί θα έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είναι υπέρμαχος της πρότασης να δοθεί ως επιταγή – προκαταβολή το ποσό του συνολικού επιδόματος ώστε να μην προκύψουν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πέρυσι κάποιοι ενώ το δικαιούντο δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο γιατί δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν το συνολικό κόστος αγοράς.

Για το θέμα της προκαταβολής υπάρχουν ενστάσεις από την Τρόικα ότι είναι πιθανόν να λάβει κάποια οικογένεια τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης αλλά τελικά να μην τα χρησιμοποιήσει για προμήθεια πετρελαίου αλλά για να καλύψει το κόστος του ηλεκτρικού στην περίπτωση που χρησιμοποιεί για τη θέρμανσή της κλιματιστικό ή να καλύψει το κόστος καυσόξυλων, φυσικού αερίου, πέλετς κτλ. τα οποία πέρυσι είχαν εξαιρεθεί πέρυσι από την επιδοματική πολιτική.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης έχει εκφράσει τη γνώμη ότι για να αποφευχθεί το φαινόμενο κάποιος να λάβει το επίδομα θέρμανσης αλλά αυτό να μην καταλήξει στην αγορά πετρελαίου, να δοθεί σε δύο δόσεις (π.χ. μία προκαταβολή και μία εξόφληση) και η δεύτερη δόση να δοθεί μόνο με την ηλεκτρονική απόδειξη ότι όντως έγινε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Με αυτή την πρόταση και τα νοικοκυριά μπορούν να λάβουν μέρος των χρημάτων προκαταβολικά ώστε να έχουν μία «ανάσα» για να προχωρήσουν σε αγορά πετρελαίου και το κράτος δίνοντας τη δεύτερη δόση να είναι σίγουρο ότι τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι έτοιμη όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας να εφαρμόσει όποια απόφαση ληφθεί, ωστόσο το ζητούμενο θα είναι πλέον ο χρόνος που απαιτείται για να εφαρμοστεί και να μην δημιουργηθεί αναστάτωση στα νοικοκυριά που πέρυσι επέλεξαν να μην βάλουν πετρέλαιο όχι γιατί δεν ήθελαν αλλά γιατί δεν είχαν όπως λένε να πληρώσουν την υψηλότερη κατά 40% τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Μάλιστα τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια αλλά το βασικότερο το πολύ μικρό ποσοστό κάλυψης επιδότησης επί της συνολικής κατανάλωσης αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για να προμηθευτεί κάποιος πετρέλαιο θέρμανσης όταν δεν έχει να πληρώσει αρχικά το σύνολο της δαπάνης.

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.