Διαβήτης, μολύνσεις, καρδιαγγειακές παθήσεις, προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα και δεκάδες άλλες ασθένειες θα μπορούσε να προβλέψει ή και να προλάβει ο οδοντίατρος.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα χαλασμένα δόντια και η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να σχετίζονται με καρδιοπάθειες. Κι όμως, το καθρεφτάκι του οδοντιάτρου μπορεί να μας σώσει από πολλά ακόμα προβλήματα εντοπίζοντάς τα προτού ακόμα εκδηλωθούν.

Μελέτη από ειδικούς του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal Open», έδειξε πολλά. Μεταξύ των εντυπωσιακών συμπερασμάτων των ερευνητών είναι ότι οι φλεγμονές που προκαλούνται από τη φαινομενικά ασήμαντη οδοντική πλάκα μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση μέχρι και 80% του κινδύνου θανάτου από καρκίνο. Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον συσχετισμό, τον οποίο όμως συνεχίζουν να αναζητούν.

Κατά τα λοιπά, η φθορά του σμάλτου στην πίσω πλευρά των δοντιών μπορεί να οφείλεται στα οξέα του στομάχου σε περιπτώσεις βουλιμίας, ενώ οι φθαρμένες επιφάνειες των γομφίων υποδεικνύουν προβλήματα από το τρίξιμο των δοντιών, που συχνά προκαλείται από το στρες. Οι συχνές αιμορραγίες στα ούλα μπορεί να είναι σύμπτωμα λευχαιμίας, ενώ ούλα που υποχωρούν ή η ύπαρξη σοβαρής περιοδοντίτιδας σχετίζονται με διαβήτη, καρδιαγγειακές ή παθήσεις στο αναπνευστικό. Φλεγμονές των ούλων είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο όταν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές ή στη διάρκεια της κύησης.

Αν η γλώσσα είναι ασυνήθιστα λεία, μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη σιδήρου, κι αν πάλι εμφανιστούν σκούρες κόκκινες κηλίδες στο κάτω μέρος της είναι ένα σύμπτωμα σοβαρής αναιμίας και ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Αν η γλώσσα είναι κόκκινη με ανάγλυφες κουκκίδες, μπορεί να αποκαλύψει τη νόσο Kawasaki, δηλαδή φλεγμονή του κυκλοφορικού συστήματος σε παιδιά. Οζίδια και έλκη αποτελούν πρώτο σημάδι φλεγμονής των οργάνων. Η εμφάνιση ξηροστομίας μπορεί να οφείλεται σε παρενέργεια φαρμάκων, αλλά μπορεί να είναι κι ένα σύμπτωμα διαβήτη ή αυτονάνοσων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τα χείλη, στην περίπτωση που σκάνε, μπορεί να υποδεικνύουν μόλυνση σε εξέλιξη. Κι αν γωνίες των χειλιών σκληραίνουν τόσο ώστε να περιορίζουν το άνοιγμα του στόματος, τότε πιθανότατα πρόκειται για σκληροδερμία, αυτοάνοσο νόσημα του συνδετικού ιστού. Τέλος, πρησμένα χείλη μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα της νόσου του Crohn.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.