Χρυσή Αυγή: Τι κρύβει η «απειλή» Μιχαλολιάκου για παραίτηση των βουλευτών της…

Χρυσή Αυγή: Τι κρύβει η «απειλή» Μιχαλολιάκου για παραίτηση των βουλευτών τηςΩς απεγνωσμένη πράξη εκβιασμού του πολιτικού συστήματος και παράλληλα δημιουργίας εντυπώσεων υπό το βάρος των αποκαλύψεων για την εγκληματική φύση και δράση της Χρυσής Αυγής και εν όψει ενδεχόμενων επιβαρυντικών στοιχείων από την πλευρά της Δικαιοσύνης εις βάρος ακόμη και βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος, κρίνεται από κάποιους το σενάριο της παραίτησης της κοινοβουλευτικής του ομάδας, κάτι που θα οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές στις 15 εκλογικές περιφέρειες της χώρας στις οποίες η Χ.Α. ανέδειξε βουλευτές κατά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2012.

Ένα ακόμα σενάριο που φέρεται να συζητείται είναι να μην υπάρξουν παραιτήσεις του συνόλου της Κ.Ο. της Χ.Α. αλλά μόνο κάποιων βουλευτών της, ενδεχομένως εκείνων που θεωρηθεί από την Δικαιοσύνη ότι στοιχειοθετούνται εις βάρος τους κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις και δράσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με αυτό τον τρόπο θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί η Χ.Α. ως ένας νόμιμος πολιτικός φορέας που σέβεται την Δικαιοσύνη και λειτουργεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομικής και συνταγματικής τάξης, κάτι που επιχείρησε άλλωστε ο κ. Μιχαλολιάκος με τις δηλώσεις του να καταδείξει («Μέσα στα πλαίσια των νόμιμων συνταγματικών δικαιωμάτων μας θα εξαντλήσουμε κάθε μέσον προκειμένου να υπερασπιστούμε την πολιτικής μας τιμή», είπε).

Σε κάθε περίπτωση, πολιτικοί και συνταγματολόγοι συμφωνούν ότι εάν η Χ.Α. υλοποιήσει την απειλή της είτε εν όλω είτε εν μέρει -κάτι που άφησε ανοιχτό με δηλώσεις του ο ίδιος ο αρχηγός της κ. Ν. Μιχαλολιάκος- τότε θα πρόκειται για «πολιτική αυτοκτονία» της και μια «μεγάλη ευκαιρία» για να απαλλαγεί το εθνικό κοινοβούλιο από την παρουσία της. Και αυτό καθώς στην περίπτωση επαναληπτικών εκλογών κρίνεται δεδομένη, βάσει της εκλογικής νομοθεσίας, η απώλεια των εδρών που κατέχει η Χ.Α. αφού αυτές θα πάνε στο κόμμα που πλειοψηφεί, δηλαδή είτε στη ΝΔ, όπου αυτή υπερτερεί εκλογικά, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως.

Πάντως, το «χαρτί» που εμφανίζει να κρατά ως «άσσο στο μανίκι» του ο κ. Μιχαλολιάκος δεν είναι απλό, καθώς τυχόν επαναληπτική εκλογή στις 15 μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, θα μπορούσε να αποτελέσει βάσιμα το πρόκριμα για πρόωρες εθνικές εκλογές, κάτι που η δικομματική κυβέρνηση απεύχεται και η αξιωματική αντιπολίτευση εύχεται. Ίσως αυτό να ήθελε να «διαμηνύσει» ο κ. Μιχαλολιάκος όταν έλεγε με τις δηλώσεις του ότι «εάν η χώρα μπει σε κύκλο αποσταθεροποιήσεως, δεν θα είναι ένοχη η Χ.Α. αλλά αυτοί οι οποίοι δαιμονοποιούν την Χ.Α. και τη χτυπούν με τόσο βρώμικο και παράνομο τρόπο».

Κατά τα λοιπά, όπως προβλέπεται στο άρθρο 104 του εκλογικού νόμου εκεί που υπάρχει μια κενή έδρα, πλειοψηφεί ο πρώτος κατά σειρά ψήφων προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που παίρνει την σχετική πλειοψηφία στο σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουμε πάνω από μια κενές θέσεις προς αναπλήρωση (όπως στην Β’ Αθηνών, όπου η Χ.Α. εξέλεξε τρείς βουλευτές: Ελ. Ζαρούλια, Γ. Γερμενή και Ηλ. Παναγιώταρο), η αναλογική κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς που έρχονται πρώτοι στην σειρά ψήφων δεν αφήνει περιθώρια στην οργάνωση του κ. Μιχαλολιάκου να επανεκλέξει βουλευτή.

Μοναδικό ερώτημα που υπάρχει είναι τι θα γίνει με την μια έδρα που κατέχει η Χ.Α. στην Επικράτεια (ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Εδώ οι απόψεις διίστανται με επικρατέστερη, πάντως, την άποψη των συνταγματολόγων που θεωρούν ότι μένει κενή, αφού δεν προκηρύσσονται εθνικές εκλογές και η Βουλή θα αριθμεί 299 βουλευτές. Μια άλλη άποψη θεωρεί ότι η κενή έδρα μπορεί να αναπληρωθεί από το κόμμα το οποίο θα έρθει πρώτο σε ψήφους στις 15 εκλογικές περιφέρειες που θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές, σενάριο ωστόσο που δεν μπορεί να σταθεί εύκολα.

Στις επαναληπτικές εκλογές μπορούν να λάβουν μέρος και μεμονωμένοι υποψήφιο από τους οποίους εκλέγεται εκείνος που θα βγει πρώτος σε ψήφους. Σημειώνεται ότι για τους μεμονωμένους υποψηφίους σε επαναληπτικές εκλογές δεν χρειάζεται το πλαφόν του 3%. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν απαιτείται να λάβουν μέρος όλα τα κόμματα, όπως έγινε στην επαναληπτική εκλογή της 5ης Απριλίου 1992 στην Β’ Αθηνών όταν απώλεσε την έδρα του ο κ. Δ. Τσοβόλας που καταδικάστηκε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και παραιτήθηκαν οι αναπληρωματικοί βουλευτές του ΠαΣοΚ. Τότε, είχαν λάβει μέρος μόνον το ΠαΣοΚ και η «Ένωση Κεντρώων» του κ. Β. Λεβέντη, ενώ ΝΔ, ΣΥΝ και ΚΚΕ είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν, ενώ είχε εκλεγεί ο αείμνηστος Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης με 397.721 ψήφους.

Τι προβλέπει το άρθρο 104 της εκλογικής νομοθεσίας για τις περιπτώσεις αναπληρωματικής εκλογής

1. Οι βουλευτικές έδρες που κενώνονται για οποιοδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου σε κάποια εκλογική περιφέρεια, πληρώνονται από τους αναπληρωματικούς του ίδιου συνδυασμού στην ίδια εκλογική περιφέρεια, που τυχόν έχουν ανακηρυχθεί, οι οποίοι καλούνται από τον Πρόεδρο της Βουλής για την πλήρωση έδρας που κενώθηκε κατά τη σειρά της ανακήρυξής τους.

2. Αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί ή ο αριθμός τους έχει εξαντληθεί, προκηρύσσεται αναπληρωματική εκλογή στην εκλογική περιφέρεια, στην οποία κενώθηκαν οι βουλευτικές έδρες.

3. Στο συνδυασμό μπορεί να περιληφθεί ο αριθμός υποψηφίων μέχρι του αριθμού των κενών βουλευτικών εδρών, προσαυξανόμενος κατά ένα, και εφόσον η κενή βουλευτική έδρα είναι μία, ανακηρύσσεται βουλευτής ο πρώτος κατά σειρά των ψήφων προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού, που πήρε τη σχετική πλειοψηφία στο σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων.

4. Εάν τη σχετική πλειοψηφία την πήρε μεμονωμένος υποψήφιος ανακηρύσσεται αυτός βουλευτής. Εάν οι βουλευτικές έδρες που κενώθηκαν είναι δύο ή και περισσότερες, αυτές περιέρχονται στους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψηφίους μετά από ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 99 και 100 του παρόντος.

5. Σε περίπτωση που μετά την κατανομή αυτή παραμείνουν αδιάθετες έδρες, αυτές παραχωρούνται ανά μία στους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψηφίους που έχουν κατά σειρά τη μεγαλύτερη αχρησιμοποίητη εκλογική δύναμη. Σε κάθε περίπτωση ισοψηφίας δύο ή περισσότερων συνδυασμών ή μεμονωμένων υποψηφίων ενεργείται από το αρμόδιο δικαστήριο, σε δημόσια συνεδρίαση αυτού κλήρωση.

6. Εάν σε ένα συνδυασμό περιέλθουν, κατά την εφαρμογή των προηγούμενων διατάξεων, δύο ή περισσότερες έδρες, αυτές καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους του, κατά τη σειρά των ψήφων προτίμησης καθενός. Από το δικαστήριο αυτό ανακηρύσσονται αναπληρωματικοί οι λοιποί υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού.

Σταυρόπουλος Λάμπρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.