Διατίθεται από την Τρίτη σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου

Spotify: Νέα μουσική ψηφιακή υπηρεσία «άνοιξε» στην ΕλλάδαΔιαθέσιμη είναι από την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013, στην Ελλάδα η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης και μουσικής ακρόασης Spotify, η οποία υπόσχεται την πρόσβαση σε 20 εκατ. τραγούδια με νόμιμο τρόπο, ακόμη και δωρεάν για όλους.

Το Spotify, ένα από τα πιο επιτυχημένα start up του διαδικτύου, το οποίο πια έχει γιγαντωθεί και λειτουργεί σε 32 χώρες και διαθέτει 24 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες, επιτρέπει εφεξής σε όλους τους λάτρεις της μουσικής της χώρας μας να εγγραφούν στην υπηρεσία «κατά ζήτηση» (on-demand), αποκτώντας νόμιμη πρόσβαση σε περισσότερα από 20 εκατ. τραγούδια.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Νοτίου Ευρώπης, κ. Γιαν Τεμπώ, ο οποίος παρουσίασε το «άνοιγμα» στην Ελληνική αγορά την Τρίτη στην Αθήνα, το Spotify αποτελεί πλέον την δεύτερη πηγή εσόδων για τις δισκογραφικές εταιρίες, καθώς υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 2013 θα έχει αποδώσει στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων περίπου 1 δισ. δολάρια.

«Κύριος στόχος του Spotify είναι να απομακρύνει τον κόσμο από την πειρατεία» είπε ο κ. Τεμπώ, ο οποίος πρόσθεσε ότι περίπου 500 εκατ. άνθρωποι σήμερα βρίσκουν μουσική παράνομα στο διαδίκτυο. Όπως τόνισε, η πειρατεία ευθύνεται για την ραγδαία μείωση των εσόδων της μουσικής βιομηχανίας, που έφτασε το 52% σε σχέση με την δεκαετία του 1990.

«Δημιουργούμε αξία και αποζημιώνουμε τους μουσικούς. Το 70% των εσόδων μας επιστρέφει στη βιομηχανία» σχολίασε και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Σουηδίας, όπου το Spotify έφερε αύξηση κατά 33% του τζίρου της μουσικής βιομηχανίας και μείωση κατά 25% των φαινομένων μουσικής πειρατείας.

Το Spotify δεν αποτελεί, ωστόσο, υπόθεση μόνο για τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες, καθώς όπως παρατήρησε ο κ. Τεμπώ, περίπου 300.000 ανεξάρτητες δισκογραφικές έχουν παραχωρήσει στην ψηφιακή εφαρμογή το δικαίωμα ακρόασης των μουσικών τους τραγουδιών.

Σύμφωνα με τον κ. Τεμπώ, το Spotify εισέρχεται μόνο του στην ελληνική αγορά, με στόχο να είναι διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου, ενώ θα αναζητηθούν συνεργασίες στον διαφημιστικό τομέα. Ερωτηθείς από «Το Βήμα» για την ορθότητα της πληροφορίας περί επικείμενης συνεργασίας μεταξύ του Spotify και της Cosmote, ο κ. Τεμπώ απάντησε ότι δεν έχει να ανακοινώσει τίποτε ούτε και να σχολιάσει.

Ωστόσο, στελέχη της Cosmote σημειώνουν ότι η εταιρία κινητής φέρνει αποκλειστικά το Spotify στην Ελλάδα και οι συνδρομητές της θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του με δωρεάν data streaming από όποια συσκευή επιθυμούν, όπως smart phone, tablet, προσωπικό υπολογιστή, smart TV και media players, χωρίς την οποιαδήποτε ανάγκη αποθήκευσης.

«Προκειμένου να γνωρίσουν την υπηρεσία για ένα διάστημα οι πελάτες της εταιρίας θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν χρήση, ενώ μέσα από ελκυστικά πακέτα σύνδεσης θα μπορούν να απολαμβάνουν μουσική με ή χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο» λένε.

Η παροχή της υπηρεσίας μπορεί να γίνει είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή. Ειδικότερα, με το «Spotify Free» παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στα μουσικά αποθετήρια του Spotify, η οποία όμως μπορεί να γίνει μόνο μέσω προσωπικού υπολογιστή, ενώ η ροή του προγράμματος (streaming) διακόπτεται από διαφημίσεις.

Αντίθετα, στις επί πληρωμή υπηρεσίες, η χρέωση των οποίων στην Ελλάδα θα είναι φτηνότερη από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, η κατάσταση διαφοροποιείται. Έτσι, με το «Spotify Unlimited» παρέχεται απεριόριστη και αδιάκοπη μουσική ροή μόνο μέσω προσωπικού υπολογιστή, χωρίς εμβόλιμες διαφημίσεις και δεσμεύσεις, έναντι 3,49 ευρώ ανά μήνα.

Επίσης, με την αναβαθμισμένη υπηρεσία «Spotify Premium», οι χρήστες μπορούν να ακούν μουσική σε όλες τις συσκευές (PC, ταμπλέτα, κινητό), καθώς και να μεταφορτώνουν και να ακούν τραγούδια εκτός διαδικτύου (offline) με βελτιωμένη ποιότητα ήχου, χωρίς διαφημίσεις και χωρίς δεσμεύσεις, έναντι του ποσού των 6,99 ευρώ ανά μήνα.

Σημειωτέον ότι είναι ο χρήστης μπορεί να μεταφέρει στην πλατφόρμα και την δική του ψηφιακή δισκοθήκη σε μορφή mp3.

Επίσης, το Spotify δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να «μοιράζονται» τις μουσικές τους επιλογές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ή το Twitter, να τις αναρτούν στα ιστολόγια τους ή να τις κοινοποιούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Παράλληλα, οι συνδρομητές του Spotify θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που υπάρχουν στην ιντερνετική πλατφόρμα, «ακολουθώντας» μουσικούς και φίλους και παρακολουθώντας τις δικές τους μουσικές προτιμήσεις.

Τo Spotify αποτελεί την μεγαλύτερη μουσική υπηρεσία του είδους της στον κόσμο, διαθέτει περισσότερους από 24 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και πάνω από 6 εκατομμύρια συνδρομητές, οι οποίοι καταβάλουν μηνιαίο τίμημα για αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Η Ελλάδα γίνεται η 32η χώρα, όπου διατίθεται το Spotify, έπειτα από τις Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό, Αργεντινή, Αυστραλία, Νέα-Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Ταιβάν.

Από τo 2008, όταν και ξεκίνησε στην Σουηδία, το Spotify έχει προσφέρει περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο δολάρια στους κατόχους δικαιωμάτων, και έχει ως στόχο να προσφέρει άλλο μισό δισεκατομμύριο δολάρια κατά τη διάρκεια του 2013.

Το Spotify είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της ψηφιακής μουσικής για τις δισκογραφικές εταιρείες στην Ευρώπη (IFPI, 2011) και η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη υπηρεσία streaming μουσικής του είδους του στον κόσμο, αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας.

Χεκίμογλου Αχιλλέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.