Αύξηση κατά 85% στη χρηματοδότηση για μειονεκτικές και απομακρυσμένες περιοχές και τα μικρά νησιά του Αιγαίου

Περισσότερα από 19 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τη νέα ΚΑΠΤο ποσό των 4,2 δισ. ευρώ εξασφάλισε η Ελλάδα για διαρθρωτικές και αναπτυξιακές δράσεις για την επταετία 2015-2020 από τον Πυλώνα ΙΙ της επικείμενης ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Η χώρα μας είχε ήδη διασφαλίσει περί τα 15 δισ. ευρώ για άμεσες ενισχύσεις (Πυλώνας Ι).

Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και συμμετείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτριος Μελάς.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου έγιναν προσαρμογές στα ποσοστά σταδιακής μείωσης των άμεσων ενισχύσεων για τις πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις, προστέθηκε παράρτημα στον κανονισμό για την αγροτική ανάπτυξη, όπου καθορίζονται τα ποσά που κατανέμονται σε κάθε κράτος μέλος για την επταετία 2014-2020 και αυξήθηκε σε 85% το ποσοστό κοινοτικής συγχρηματοδότησης για τις μειονεκτικές και τις απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Ο κ. Τσαυτάρης, επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν έγκαιρα αποφάσεις, ώστε οι γεωργοί να προγραμματίσουν με ασφάλεια τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, σε ένα σταθερό περιβάλλον και τόνισε την πάγια θέση της Ελλάδας για μία πιο δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων υπέρ των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων.

Μάχη για τη φέτα

Σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, ο κ. Τσαυτάρης υποστήριξε ότι θα πρέπει να διέπονται από την αρχή της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας, προκειμένου να μη ζημιώνονται οι ευρωπαίοι αγρότες, να προστατεύονται οι ευαίσθητοι τομείς και τα προϊόντα του κάθε κράτους μέλους και να γίνονται σεβαστές, από τους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, οι γεωγραφικές ενδείξεις που η ίδια έχει κατοχυρώσει.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά και στην ανάγκη αναγνώρισης της φέτας, ενός εμβληματικού προϊόντος ταυτισμένου στην παγκόσμια αγορά με την Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσαυτάρης, η αναγνώριση αυτή πρέπει να επιδιωχθεί, όχι μόνο για τη σημασία της συγκεκριμένης αγοράς, αλλά και για να αποφευχθεί ένα κακό προηγούμενο σε επικείμενες σημαντικές εμπορικές συμφωνίες.

Στήριξη για βαμβάκι, ψυχανθή και καπνό

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο βαμβάκι και στην κριτική που ασκείται για τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ. Υποστήριξε ότι η στήριξη αυτή πρέπει να διατηρηθεί αμετάβλητη και ότι σε καμία περίπτωση δεν απειλεί τις ελάχιστα ανεπτυγμένες βαμβακοπαραγωγές χώρες, αφού η ευρωπαϊκή παραγωγή αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της παγκόσμιας αγοράς.

Σχετικά με την προώθηση της παραγωγής πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, ο κ Τσαυτάρης αναγνώρισε ότι η ΕΕ έχει κάνει πρόοδο στην υποστήριξη των ψυχανθών, όπως η δυνατότητα πρόσθετης συνδεδεμένης ενίσχυσης για το συγκεκριμένο τομέα. Ζήτησε να ανακηρυχθεί το 2015 ως «ευρωπαϊκό έτος για την υποστήριξη των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών» από την ΕΕ, όπως θα κάνει και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO).

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, οκτώ υπουργοί Γεωργίας, μεταξύ των οποίων και ο έλληνας υπουργός, κατέληξαν σε κοινή δήλωση στην οποία επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης του καπνού. Υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας, όπως η εξαίρεσή του από τη συνδεδεμένη ενίσχυση και η μεταφορά πόρων του καπνού στον 2ο πυλώνα το 2010. Ζητούν τέλος από την Επιτροπή να αναζητήσει λύσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ, οι οποίες θα επιτρέψουν τη βιώσιμη συνέχιση της καλλιέργειας.

Τράτσα Μάχη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.