Βιωματικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες – Πλατεία Αυγής, 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2013

3Η ΚΘ’ ΕΠΚΑ και η επιστημονική ομάδα των ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΑΥΓΗΣ σας προσκαλούν σε ένα διήμερο βιωματικών δράσεων στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) στην Πλατεία της Αυγής, στις 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2013.

Οι δράσεις έχουν θέμα τη νεολιθική τροφή, ειδικότερα τον εξοπλισμό της προϊστορικής κουζίνας και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτήν. Απευθύνονται σε μαθητές (Παρασκευή 27.9., πρωί) και ενήλικες (Παρασκευή 27.9. απόγευμα και Σάββατο 28.9. πρωί & απόγευμα) με τη συνεργασία αρχαιολόγων και αγγειοπλαστών, κατοίκων της περιοχής και μαστόρων της τροφής.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, του Δήμου Καστοριάς, τη συμμετοχή του Συλλόγου Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Βορείου Ελλάδος και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστοπούλου.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 27.09.2013, 09.30 – 13.00:

‘Τα γεύματα και ο εξοπλισμός της προϊστορικής κουζίνας: κατασκευή πήλινων αγγείων και άλεσμα δημητριακών’

1

Εκπαιδευτική δράση για μαθητές της δ’, ε’ & στ’ τάξης δημοτικού σχολείου της ΠΕ Καστοριάς

Παρασκευή 27.09.2013, 17.00 – 20.30
&
Σάββατο 28.09.2013, 10.00 – 13.30:

‘Η προετοιμασία της τροφής στη Νεολιθική Εποχή’

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ή να παρακολουθήσουν τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Προετοιμασία & ζύμωμα πηλού, κατασκευή αγγείων με την τεχνική της
‘κουλούρας’, άλεσμα δημητριακών και οσπρίων με λίθινα τριβεία και τριπτήρες, κοπάνισμα δημητριακών σε γουδί, ζύμωση αλεύρων, ψήσιμο πιτών σε λίθινη πλάκα, κατασκευή πήλινου φούρνου.

2

Σάββατο 28.09.2013, 17.30 κ.ε.:

Πειραματικό ψήσιμο πήλινων αγγείων & αντικειμένων σε ανοιχτή φωτιά
Μαγείρεμα φαγητού σε πήλινο σκεύος.

4

neolithicavgi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.