Η πρώτη έρευνα μετά το έγκλημα

Δημοσκοπική αιμορραγία της ΧΑ μετά τη δολοφονία Φύσσα

Σημαντική πτώση της εκλογικής επιρροής της Χρυσής Αυγής καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis, καθώς κάνει βουτιά αμέσως μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Παύλου Φύσσα.

Γκάλοπ: Η μαχαιριά μάτωσε τη Χρυσή Αυγή

Τα δύο κύματα της έρευνας, πριν και μετά τη δολοφονία, καταδεικνύουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ότι «μάτωσε» η Χρυσή Αυγή χάνοντας σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων.

Η εξέλιξη της εκλογικής επιρροής της οργάνωσης του κ. Μιχαλολιάκου τους προηγούμενους μήνες δείχνει ότι αργά αλλά σταθερά όχι μόνο διατηρούσε τις δυνάμεις της αλλά είχε και… άνοδο. Παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο ήταν στο 7,8%, στο πρώτο κύμα πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανέβηκε στο 8,5% και αμέσως πήρε την κατιούσα.

Οι συνεχείς αποκαλύψεις για τις έκνομες ενέργειες των μελών της, τον τρόπο δράσης και δομής της οργάνωσης φαίνεται πως θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της και άγνωστο, τουλάχιστον, μέχρι στιγμής αν θα κατρακυλήσει σε ακόμη χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά.

Γκάλοπ: Η μαχαιριά μάτωσε τη Χρυσή Αυγή

Την ίδια χρονική στιγμή, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα για τη σημαντική άνοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΚΚΕ. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, μετά την απόφαση να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, κινούνταν σε ποσοστά, κάτω του ορίου του 3%.

Η τάση αυτή αποτυπώθηκε και στο πρώτο κύμα, πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς από το 3,2% του Σεπτεμβρίου βρέθηκε στο 2,3%. Ωστόσο, στο δεύτερο κύμα εκτινάχθηκε φτάνοντας στο 4,2%.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε και το ΚΚΕ. Πριν από τη δολοφονία του 35χρονου τα στοιχεία έδειχναν ότι βρίσκεται στο 3,7% και αμέσως μετά πήγε στο 5,6%. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα για το ΠΑΣΟΚ, καθώς στο πρώτο κύμα ήταν στο 5,3% και αμέσως μετά έχασε μία ποσοστιαία μονάδα.

Ολα δείχνουν ότι όσο δεν ξεκαθαρίζει η στάση των κομμάτων για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή, θα περιπλέκεται το πολιτικό σκηνικό, ενώ δεν αποκλείονται αλλαγές και στην εκλογική τους επιρροή. Η αμφισημία και η ανάδειξη εκ μέρους στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου, αναδεικνύει μία ακόμη πλευρά της πολιτικής η οποία, όπως φαίνεται, δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στην κοινή γνώμη.

Γι’ αυτό ίσως ο Αλέξης Τσίπρας, από τη Βιέννη, παρομοίασε τη δολοφονία του Παύλου «ηλεκτροσόκ» για όλους μας, τονίζοντας ότι «έχουμε χρέος να σταματήσουμε τώρα την εξάπλωση των νεοναζί και αυτό δεν γίνεται με ευχές, αλλά καταργώντας τα αίτια που γεννούν και αναπαράγουν τη μισαλλόδοξη ιδεολογία τους».

Οι τρόποι αντίδρασης της πολιτείας, αλλά και η στάση όλων των κομμάτων θα καταδείξουν, εν κατακλείδι, την ωριμότητα όλων… Είναι το κλειδί για να αφοπλιστεί η οργάνωση της Χρυσής Αυγής και να απομονωθεί από την κοινωνία.

 

Παναγιώτης Τσούτσιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.