Σε κατάσταση συναγερμού οι Ηνωμένες Πολιτείες – Ενήμερος ο Ομπάμα

Συναγερμός σήμανε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) στη βάση Νέιβι Γιάρντ του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, καθώς τουλάχιστον ένας άνδρας άνοιξε πυρ εντός της υπηρεσίας. Η αστυνομία αναζητά άλλον ένα πιθανό ύποπτο.

Για 13 νεκρούς -ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο δράστης της επίθεσης- κάνει λόγο η αρχηγός της αστυνομίας στην Ουάσινγκτον.

Τον αριθμό των νεκρών επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος της πόλης, Βίνσεντ Γκρέι, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και ένας αστυνομικός.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ένας 60χρονος άνδρας που τραυματίστηκε στο κεφάλι, πέθανε λίγο μετά την διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι την επίθεση πραγματοποίησε ένας ένοπλος, ο οποίος στη συνέχεια σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών.

Ο νεκρός ύποπτος αναγνωρίστηκε από την αστυνομία και σύμφωνα με πληροφορίες -που τα ξένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν με επιφύλαξη-, πρόκειται για τον Άαρον Αλέξις, κάτοικο του Τέξας.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Άαρον Αλέξις είχε υπηρετήσει στους εφέδρους από τον Μάιο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2011.

Λίγο μετά την επίθεση, η αστυνομία έκανε λόγο για άλλους δύο πιθανούς δράστες. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε, μέσω Twitter, ότι ένας από τους άνδρες που αναζητούσε η αστυνομία δεν είναι τελικά ύποπτος.

Οι Αρχές συνεχίζουν να αναζητούν τον δεύτερο ύποπτο. Σύμφωνα με την αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, Κάθι Λάνιερ, τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα.

Την έρευνα για το μακελειό στο Νέιβι Γιαρντ έχει αναλάβει το FBI αλλά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον, οι Αρχές «δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν σε αυτό το στάδιο» ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Το χρονικό της επίθεσης

Τουλάχιστον ένας άνδρας άνοιξε πυρ στο κτίριο του Νέιβι Γιάρντ γύρω στις 08:20 (τοπική ώρα, 15:20 ώρα Ελλάδας).

Πανικόβλητοι οι εργαζόμενοι στη βάση έσπευσαν να βρουν καταφύγιο ή να βγουν από το κτήριο. «Έσπρωχναν, τραβούσαν. Άνθρωποι έπεφταν κάτω» λέει ένας αυτόπτης μάρτυρας.

«Όλοι έμοιαζαν τρομαγμένοι. Άνθρωποι έκλαιγαν. Κάποιοι τους παρηγορούσαν και κάποιοι ζητούσαν τους αγαπημένους και τις οικογένειές τους» δηλώνει ο Πολ Γουίλιαμς που εργάζεται σε κοντινό κτίριο.

Στο σημείο έσπευσαν ελικόπτερα, περιπολικά της αστυνομίας και ασθενοφόρα, καθώς οι Αρχές χαρακτήριζαν την κατάσταση ιδιαίτερα «ρευστή». Σκάφη της αστυνομίας περιπολούσαν στον ποταμό Ανακόστια.

Στη συγκεκριμένη βάση εργάζονται περίπου 3.000 άτομα. Οι Αρχές ζήτησαν από τους εργαζόμενους «να παραμείνουν σε ασφαλές σημείο» μέχρι νεωτέρας.

«Άκουσα τρεις πυροβολισμούς και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα άλλους τρεις […] Το βάλαμε στα πόδια» αφηγήθηκε η Πατρίσια Ουόρντ, μιας υπάλληλος που εκείνη την ώρα βρισκόταν στην καφετέρια του πρώτου ορόφου. Όπως εξήγησε, για να μπει κανείς στο κτίριο δείχνει απλώς το σήμα του, ενώ δεν υπάρχει ανιχνευτής όπλων και μετάλλων.

Αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών.

Συναγερμός στην Ουάσινγκτον

Καθώς οι Αρχές προσπαθούσαν να ελέγξουν την κατάσταση στο Νέιβι Γιάρντ, τα μέτρα ασφαλείας στην Ουάσιγκτον αυξήθηκαν, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλα άτομα στην επίθεση.

Κλειστή για λόγους ασφαλείας η Γερουσία, για όσο διάστημα διαρκεί το κυνηγητό της αστυνομίας.

Κανείς δεν μπορεί να μπει ή να βγει από το κτήριο. Πληροφορίες από το Καπιτώλιο αναφέρουν ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους «να παραμείνουν σε ασφαλές σημείο».

Τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν και στο Πεντάγωνο.

Τουλάχιστον έξι σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή έκλεισαν για προληπτικούς λόγους.

Η συγκεκριμένη ναυτική βάση είναι η παλαιότερη στις ΗΠΑ, αφού λειτουργεί από τον 19ο αιώνα. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τον Λευκό Οίκο.

«Αντιμέτωποι με περιστατικό μαζικών πυροβολισμών»

«Είμαστε αντιμέτωποι με άλλο ένα περιστατικό μαζικών πυροβολισμών» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υποσχέθηκε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

«Πρόκειται για πυροβολισμούς που στόχευαν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό» της βάσης, δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες που πήγαιναν στη δουλειά τους, που έκαναν τη δουλειά τους για να είμαστε εμείς προστατευμένοι. Πρόκειται για πατριώτες. Γνωρίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται μια αποστολή στο εξωτερικό, όμως σήμερα ήρθαν αντιμέτωποι με μια αδιανόητη βία, που δεν περίμεναν να συναντήσουν εδώ. Είπα με σαφήνεια ότι θέλω να γίνει μια αψεγάδιαστη έρευνα, ότι οι ομοσπονδιακές και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν».

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ έκανε λόγο για μια «τραγική ημέρα» για τον στρατό και για τη χώρα.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.