Η Ελλάδα θέλει νίκη επί της Κροατίας (15:30) και ήττα της Ισπανίας από την Ιταλία (18.45)

Μόνο με θαύμα η Εθνική στους «8» του Ευρωμπάσκετ

«Πρέπει να είμαστε ομάδα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Να βρούμε τη συγκέντρωση και το κίνητρο για να κερδίσουμε την Κροατία και μετά να περιμένουμε, με όσες πιθανότητες έχουν απομείνει, το παιχνίδι της Ιταλίας με την Κροατία. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μην κερδίσουμε εμείς, αλλά να έλθουν τα άλλα αποτελέσματα που θέλουμε».

Με «διαλυμένη» ψυχολογία και «κομμένα» φτερά ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Μπάσκετ κ. Αντρέα Τρινκιέρι, ο οποίος δύσκολα θα μακροημερεύσει στον πάγκο της, είπε το αυτονόητο το βράδυ του Σαββάτου (14/9) στη Λιουμπλιάνα, μετά την ήττα (73-65) από την «οικοδέσποινα» Σλοβενία, που κόντεψε να φτάσει σε ντροπιαστικά επίπεδα, αν σκεφτεί κανείς ότι η Εθνική έμεινε πίσω με 26 πόντους (62-36, στο 26′), αλλά κατάφερε να περιορίσει τη διαφορά (71-65, 10” πριν το τέλος) και να πέσει τουλάχιστον με ψηλά το κεφάλι.

Η ουσία είναι ότι η Εθνική βρίσκεται με… το ένα πόδι εκτός Ευρωμπάσκετ, αφού μόνο με ένα μπασκετικό «θαύμα» μπορεί να αποφύγει τον πρόωρο αποκλεισμό και το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα, που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (17/9). Και αυτό γιατί η Ισπανία, που «καίγεται» για την πρόκριση, δεν διακρίνεται για την… αφέλεια της Λετονίας, η οποία ενώ είχε βάσιμες ελπίδες πρόκρισης, ηττήθηκε την Κυριακή (15/9, 60-56) από το παντελώς αδιάφορο Βέλγιο και έμεινε εκτός μάχης. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι στο αμέσως επόμενο παιχνίδι του Ε’ Ομίλου η Λιθουανία νίκησε (70-63) την Ουκρανία, όμως το τρένο της πρόκρισης για την Λετονία είχε χαθεί…

Πολύ ωραίο ακούγεται αυτό το σενάριο: Να χάσει η πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2009 και το 2011 Ισπανία από την αδιάφορη Ιταλία, που έχει ήδη προκριθεί στην προημιτελική φάση του 38ου Ευρωμπάσκετ, να αποκλειστεί από την οκτάδα και στη θέση της να «τρυπώσει» η Εθνική. Ποιος, όμως, αυτή τη στιγμή θεωρεί σίγουρο ότι και… αυτή η Ελλάδα θα κερδίσει την Κροατία για να μπορεί έστω να ελπίζει στην τεράστια έκπληξη; Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έχει ήδη επιστρέψει στην Αθήνα, όπου ακολουθεί πρόγραμμα αποθεραπείας για την αποκατάσταση της θλάσης β’ βαθμού στον οπίσθιο μηριαίο. Ο Κώστας Παπανικολάου υπέστη βαρύ διάστρεμμα στο ματς με την Σλοβενία και είναι απίθανο να αγωνιστεί το μεσημέρι, ενώ ο Μάικ Μπράμος παρουσίασε άλγος στη βουβωνική χώρα, αλλά αναμένεται να είναι στη… δεκάδα της Εθνικής.

Εχουν τα ψυχικά αποθέματα οι διεθνείς να παλέψουν για τη νίκη απέναντι στην Κροατία, η οποία όχι μόνο είναι σοβαρή ομάδα, με ξεκάθαρους ρόλους, αρχή, μέση και τέλος, αλλά αν κερδίσει την Ελλάδα, κατακτά την πρώτη θέση στον ΣΤ’ Ομιλο και θα αντιμετωπίσει την τέταρτη του Ε’ Ομίλου Ουκρανία στον νοκ άουτ προημιτελικό; Την απάντηση τη γνωρίζουν και θα τη δώσουν σε λίγες ώρες μόνο οι έλληνες διεθνείς, οι οποίοι έπειτα από μαραθώνιες συζητήσεις στα δωμάτια του ξενοδοχείου στη Λιουμπλιάνα τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ένα ακόμη καλοκαίρι _ το τέταρτο στη σειρά μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2009 _ πήγε χαμένο, για λόγους που θα αναλυθούν μετά την εξάντληση των ελάχιστων πιθανοτήτων για πρόκριση στην οκτάδα.

Η 3η (τελευταία) αγωνιστική

της Β’ Φάσης

Δευτέρα 16/9

ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΣ

Κροατία – Ελλάδα 15:30 ANT1/OTE ΤV 3

Ιταλία – Ισπανία 18:45 OTE ΤV 3

Φινλανδία – Σλοβενία 22:00 OTE ΤV 3

Η Βαθμολογία

Ομάδες                 Νίκες-Ηττες           Βαθμοί

1. Κροατία            3-1*                       7 β.

2. Σλοβενία           3-1*                       7 β.

3. Ιταλία                2-2*                       6 β.

4. Ισπανία             2-2                         6 β.

5. Φινλανδία          1-3                         5 β.

6. Ελλάδα             1-3                        5 β.

* Εχουν προκριθεί στην προημιτελική φάση

Σωτηρίου Κώστας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.