Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σούπερ ηφαίστειο κάτω από τον βυθό

Σεπτέμβριος 16th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Εντοπίστηκε στον Ειρηνικό και είναι το μεγαλύτερο στη Γη

Σούπερ ηφαίστειο κάτω από τον βυθό

Ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα γιγάντιο υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από τον βυθό του βορειοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού.

Το Tamu Massif, όπως ονομάστηκε το ηφαίστειο, έχει διάμετρο 650 χλμ και έκταση κατά 25 χλμ μεγαλύτερη από εκείνη του Olympus Mons στον Αρη που είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο ηλιακό μας σύστημα. Ωστόσο, το Tamu Massif είναι σχετικά «κοντό» για το μέγεθος του αφού το ύψος του αγγίζει τα 4 χλμ ενώ η υψηλότερη κορυφή του Olympus Mons ξεπερνάει τα 25 χλμ!

Κρυμμένος γίγαντας

Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας Ουίλιαμ Σάγκερ, οι οποίοι ερεύνησαν μια υποθαλάσσια οροσειρά που βρίσκεται 1.500 χλμ. ανατολικά της Ιαπωνίας. Η κορυφή του Tamu Massif βρίσκεται δυο χλμ κάτω από τον βυθό. Οι ερευνητές πιθανολογούν μάλιστα ότι το ηφαίστειο δεν «ξεμύτισε» ποτέ, έστω και κατά λίγα μέτρα, πάνω από το νερό. Εκτιμούν ότι η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν πριν από περίπου 140 έως 145 εκατ. χρόνια, στη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου, όταν «βασίλευαν» οι δεινόσαυροι και έκτοτε παραμένει ανενεργό.

« Στο προσεχές μέλλον θα ανακαλυφθούν ακόμα μεγαλύτερα ηφαίστεια στη Γη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πιθανώς στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, βόρεια των Νήσων του Σολομώντα» υποστηρίζει ο Σάγκερ. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Θοδωρής Λαΐνας

This entry was posted on Δευτέρα, Σεπτέμβριος 16th, 2013 at 23:55 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply