Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η δίκη, η σιωπή και οι ποινές

Σεπτέμβριος 16th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Με βαρύ κατηγορώ και οι δύο εισαγγελείς σκιαγράφησαν με τα πιο μελανά χρώματα τον πρώην υπουργό

Η δίκη, η σιωπή και οι ποινές

Στην πλέον δυσχερή θέση βρίσκεται ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αλλά και οι περισσότεροι εκ των συγκατηγορουμένων του, μετά τις προτάσεις της εισαγγελικής έδρας για ενοχή των 17 εκ των 19 κατηγορουμένων της υπόθεσης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τις μίζες περί τα εξοπλιστικά. Αμφότεροι οι εισαγγελείς στάθηκαν αυστηροί απέναντί τους, κατακεραυνώνοντας ιδίως τον πρώην υπουργό για αλαζονεία και ύβρη με την αρχαιοελληνική έννοια. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας ζήτησε μάλιστα «εγκλεισμό διά βίου» για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ξεσηκώνοντας θύελλα χειροκροτημάτων στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Την επομένη οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής κατέστησαν σαφές στη δική τους αγόρευση ότι θα αξιώσουν αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ από κάθε κατηγορούμενο, εφόσον βεβαίως κηρυχθεί η ενοχή ενός εκάστου για τη ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο. Η εξέλιξη αυτή εγείρει δυο μείζονα ερωτήματα, τόσο για την τιμωρία του πρώην υπουργού όσο και για τα χρήματα που έχουν παρανόμως διακινηθεί: οι απαντήσεις σε αυτά ίσως ερμηνεύουν κατά κάποιον τρόπο και την απορία που αιωρείται από καιρό, «γιατί δεν μίλησε ο Ακης». Οπως και να έχει πάντως, τη σκυτάλη την προσεχή εβδομάδα παίρνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 19 κατηγορουμένων και η ετυμηγορία αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου.

Βαρύς ο πέλεκυς των εισαγγελέων

Με βαρύ κατηγορώ, για «συντριπτικές αποδείξεις» που οδηγούν στην ενοχή του Ακη Τσοχατζόπουλου, η τακτική εισαγγελέας κυρία Γεωργία Αδειλίνη αλλά και ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος σκιαγράφησαν με τα πιο μελανά χρώματα τον βασικό κατηγορούμενο. Πέρα από τα στοιχεία για τις offshore, τις μίζες και τις χρηματορροές, οι εισαγγελείς προκάλεσαν αίσθηση, καθώς έβαλαν σε ηθικό επίπεδο κατά του αλαζόνα επιόρκου, του υπουργού που είχε χάσει τον λογαριασμό, τόσα που ήταν τα λεφτά, κατά του ανάλγητου έναντι του ελληνικού λαού, αφού τελικά του ήταν αδιάφορο ότι στις δικές του πλάτες θα μετακυλίονταν οι μίζες των υποβρυχίων και των αντιπυραυλικών συστημάτων.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δεν ήταν σιωπηλός, διάλεξε και πάλι την οδό της αντίδρασης, της διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων (φαινόμενο σπάνιο), ακόμη και της σύγκρουσης, όταν ο κ. Παναγιωτόπουλος παρέθεσε σειρά στοιχείων για αγορές ακινήτων από την εταιρεία Torcaso – «διάβαζε Τσοχατζόπουλος» – ύψους περίπου 2 δισ. δρχ. σε διάστημα ενάμιση μήνα, και ενώ ήταν εν ενεργεία ΥΕΘΑ.

Η πρόταση για εγκλεισμό διά βίου ενεργοποίησε πάντως τα αντανακλαστικά της υπεράσπισης του πρώην υπουργού. «Εγκλεισμός διά βίου δεν προβλέπεται στο ποινικό μας δίκαιο και δεν έχει θέση σε εισαγγελική πρόταση» σημείωσε ο καθηγητής κ. Λεωνίδας Κοτσαλής, εκ των συνηγόρων Τσοχατζόπουλου.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε όσοι ισχυρίζονται ότι η εξέλιξη της υπόθεσης θα έχει ενδιαφέρον ως προς την τιμωρία του πρώην υπουργού, λόγω της ηλικίας του αλλά και της δικονομικής διαμάχης περί ταυτοσήμου ή μη των εννοιών της παραγραφής και της αποσβεστικής προθεσμίας (νόμος περί ευθύνης υπουργών).

Οι ποινές και η… ηλικία

Οι συνήγοροι του Ακη Τσοχατζόπουλου εμφανίζονται διατεθειμένοι να ασκήσουν έφεση την επόμενη κιόλας ημέρα της απόφασης (εντός δέκα ημερών, επιτάσσει η δικονομία), για να οδηγηθεί η υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων: έχουν μιλήσει εξαρχής για ακροβασία του δικαστηρίου, αφετηρία του οποίου υπήρξε ότι το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος δεν παραγράφεται επειδή παρήλθε άπρακτη η αποσβεστική προθεσμία και η Βουλή δεν άσκησε δίωξη. Αν το Πενταμελές έχει διαφορετική άποψη, παύει αυτομάτως και η ποινική δίωξη.

Παράμετρος της οποίας ποινής εξάλλου είναι η ηλικία του πρώην υπουργού. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος διανύει το 74ο έτος της ηλικίας του και ο νόμος προβλέπει την έκτιση του 1/5 της ποινής όταν ο καταδικασθείς είναι πάνω από 70 ετών. Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν, δεδομένου και του γεγονότος ότι βρίσκεται ήδη στη φυλακή του Κορυδαλλού επί 18 μήνες, το αν η τιμωρία θα μετρά μερικές δεκάδες μήνες.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει δε το τι θα γίνει με τους συγκατηγορουμένους του που θα κηρυχθούν ένοχοι, καθώς αυτοί θα πρέπει να εκτίσουν τα 3/5 της ποινής τους.

Οι μυστικές κρύπτες

Σε ποιο ύψος όμως προσδιορίζεται τελικά το μαύρο χρήμα από τις μίζες περί τα εξοπλιστικά; «Κύριος οίδε σε ποιες μυστικές κρύπτες είναι καλά φυλαγμένα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος στην αγόρευσή του.

Τα ποσά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο αγγίζουν τα 56-57 εκατομμύρια ευρώ και ενώ θρυλείται ότι ερευνώνται πολλαπλάσια… Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, οι Αρχές ψάχνουν, ενώ δεν είναι ακόμη δυνατή ούτε η άθροιση των ποσών στους λογαριασμούς που έχουν κατασχεθεί, βάσει των οποίων κατεγράφησαν οι χρηματορροές. Την εικόνα κάνουν πιο θολή τα διαφορετικά νομίσματα, καθώς ο χορός των εκατομμυρίων περιλαμβάνει ευρώ, δολάρια, ελβετικά φράγκα…

Κοινή πεποίθηση όσων παρακολουθούν τη δίκη λεπτό προς λεπτό είναι επίσης ότι ο Νίκος Ζήγρας, που έχει ομολογήσει, παραθέτοντας σειρά στοιχείων για την υπόθεση, δεν θυμάται, δεν ξέρει ή δεν θέλει να πει περισσότερα για λογαριασμούς που υπάρχουν στο εξωτερικό.

Το μείζον βεβαίως στην παρούσα φάση είναι ότι οι κατασχεθέντες λογαριασμοί έχουν δεσμευθεί. Η υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου και συγκεκριμένα ο κ. Κοτσαλής προσέφυγε μάλιστα στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μάλλη ζητώντας να αποδεσμευθεί η βουλευτική αποζημίωση του πρώην υπουργού, αίτημα που έγινε δεκτό εφόσον αυτά είναι και τα χρήματα με τα οποία ζει.
«Οι δίκες θα συνεχιστούν, δεν θα λήξουν εύκολα, ακόμη και αν δεχθεί κανείς ότι η ποινική δίωξη πάψει» εκτιμά νομικός με πείρα. «Το κλίμα είναι εξαιρετικά φορτισμένο».

Ενοχή για τους 17

«Ικέτευσε για τη σύζυγό του και όχι για την κόρη του»
Την ενοχή 17 εκ των 19 κατηγορουμένων της υπόθεσης ζήτησαν οι εισαγγελείς της έδρας. Πρόκειται για τους (12) Ακη Τσοχατζόπουλο, Αστέριο Οικονομίδη, Γιώργο Σαχπατζίδη, Νίκο Ζήγρα, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Γιάννη Σμπώκο, Βίκυ Σταμάτη, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, Οράτιο Μελά, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Γιώργο Κωνσταντάτο. Οι εισαγγελείς ζήτησαν την ενοχή και άλλων πέντε, χωρίς ωστόσο να τους βαραίνει η κατ’ επάγγελμα τέλεση του αδικήματος: Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Νικόλαο Γεωργουλάκη, Νίκο Καρατζά, Φώτη Αρβανίτη και Παναγιώτη Σταμάτη.

Σύμφωνα πάντοτε με τους εισαγγελείς υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τον δόλο δύο κατηγορουμένων, του επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και του δικηγόρου Σπύρου Χατζηνικολάου, ως εκ τούτου ζήτησαν την αθώωσή τους.

Τόσο η κυρία Αδειλίνη όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος επιτέθηκαν στη Βίκυ Σταμάτη, εκτιμώντας ότι δεν αντέχει στην κοινή λογική ο ισχυρισμός πως δεν γνώριζε από πού προερχόταν ο πακτωλός χρημάτων που εισέρρεε στο σπίτι της. Η τακτική εισαγγελέας συνέστησε μάλιστα με τον τρόπο της στη σύζυγο του Τσοχατζόπουλου μεγαλύτερη αυτογνωσία σε μία «μαχήτρια του φωτός», όπως η ίδια είχε αυτοπροσδιοριστεί.  Η έδρα δεν χαρίστηκε ούτε στον Γιάννη Σμπώκο, τον επονομαζόμενο και «βοσκό». «Οι άλλοι βοσκοί φυλάνε πρόβατα, ο Σμπώκος φύλαγε τα λεφτά του πρώην υπουργού» είπε σε μία αποστροφή της η τακτική εισαγγελέας.

Αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο η τοποθέτηση της συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής κυρίας Ουρανίας Μενδρινού, η οποία στηλίτευσε την «άθλια» στάση του  Τσοχατζόπουλου, καθώς «ικέτευε τους δικαστές για τη σύζυγό του, ενώ ούτε μισή φορά δεν ικέτευσε για το παιδί του (σ.σ.: την Αρετή), μάνα τριών παιδιών, με το ένα ΑμΕΑ», σε αντίθεση με την ίδια που επέδειξε «γενναιότητα», αρνούμενη να γίνει κατήγορος του πατέρα της.

Κόλλια Ελευθερία

This entry was posted on Δευτέρα, Σεπτέμβριος 16th, 2013 at 15:54 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply