Συνεχείς συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εν όψει της επανόδου των επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.

Στο «τραπέζι» των συσκέψεων, προκειμένου να συνταχθεί και το κείμενο, βάσει του οποίου θα διαπραγματευθούν στη συνέχεια η ηγεσία του υπουργείου με τους επικεφαλής της τρόικας, έχουν τεθεί, μεταξύ άλλων, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, το ύψος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση τον Οκτώβριο της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η προετοιμασία για τα προαπαιτούμενα της επόμενης διετίας και η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2014.

Ο συγκεκριμένος φόρος θα αφορά το σύνολο των ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού, κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια, κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό πλάνο για τα εκτός σχεδίου και τα αγροτεμάχια θα προβλέπει μέσο φόρο δέκα ευρώ ανά στρέμμα. Για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες η επιβάρυνση θα είναι 2 με 3 ευρώ ανά στρέμμα, για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ο φόρος ενδεικτικά για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις θα κινείται μεταξύ των 4 και 6 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο βάρος της κατηγορίας θα πέσει σε όσους κατέχουν παραθαλάσσια ακίνητα, για τα οποία ο φόρος θα φθάνει ως τα 40 ευρώ το στρέμμα. Η πρεμιέρα στην φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα γίνει μέσω δέκα συντελεστών, ανάλογα κυρίως του υψομέτρου που βρίσκον23 ται κι αν είναι καλλιεργήσιμα ή μη.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα ακίνητα, ο ελάχιστος συντελεστής φόρου δεν θα είναι μικρότερος από δύο ευρώ ανά τετραγωνικό ενώ το ταβάνι θα φθάνει στα 23 ευρώ το μέτρο, στις περιοχές με την μεγαλύτερη αντικειμενική αξία στην χώρα. Εκτιμάται ότι το νέο σύστημα θα φέρει ελάφρυνση για ακίνητα σε τιμή ζώνης ως 2.200 ευρώ ανά τετραγωνικό, το ύψος της μείωσης του φόρου ωστόσο δεν μπορεί να καθοριστεί αν δεν συμφωνήσουν τρόικα και οικονομικό επιτελείο, ενώ η όποια ωφέλεια μπορεί να εξανεμιστεί αν ο ιδιοκτήτης κατέχει κι άλλα ακίνητα, αφού από του χρόνου φορολογούνται όλα τα κτίσματα, ηλεκτροδοτούμενα ή μη, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια.

Η συμφωνία για το ποσοστό εισπραξιμότητας και το τελικό ύψος του φόρου θα κρίνει και τις όποιες απαλλαγές από αυτόν, που θα ισχύουν βάσει περιουσιακών κριτηρίων και θα αφορούν μακροχρόνια άνεργους ή όσους επιδοτούνται πάνω από έξι μήνες καθώς κι όσους ιδιοκτήτες ακινήτων διαβιούν με εισοδήματα μικρότερα από το όριο της φτώχειας.

αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.