Δεν πείθουν οι παροχές Τσίπρα

i-Δεν θέλουν εκλογές, δεν ρισκάρουν τις θυσίες τους: Στο πιο «καυτό» φθινόπωρο για την κυβέρνηση, που καλείται να υλοποιήσει απολύσεις στο Δημόσιο και να προωθήσει το δεύτερο κύμα κινητικότητας, οι πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές.

Αντίθετα, εμφανίζονται διατεθειμένοι να κάνουν υπομονή και να στηρίξουν την κυβέρνηση στο τελευταίο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής προς την οικονομική ανάκαμψη.

Τα πολιτικά συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα της Rass που δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής και καταγράφουν νέο αδιέξοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τους πολίτες να συστρατευθούν για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 48,5% επιλέγει την οδό του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στηρίζοντας την κυβέρνηση στο τελευταίο δύσκολο μονοπάτι προς την ανάκαμψη και το 61,2% θέλει εξάντληση της τετραετίας. Οχι σε πρόωρες κάλπες «ψηφίζει» επίσης το 35,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ παρά τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές τώρα.

Τα μηνύματα για την Κουμουνδούρου είναι αποθαρρυντικά και στο σενάριο αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, καθώς το 48% των ερωτηθέντων απαντά «χειρότερα», ενώ λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του (42,2%) εκτιμούν ότι θα ήταν καλύτερα…

Οπως αναφέρουν εκλογικοί αναλυτές, η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μην προτείνει λύσεις αλλά να έχει υιοθετήσει τη στρατηγική της καταγγελίας καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ ως μη εναλλακτική πρόταση: Είναι ενδεικτικό ότι το 83,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, δεν θα καταφέρει να κάνει πράξη όσα υπόσχεται για επαναπροσλήψεις, αυξήσεις συντάξεων, κατάργηση διαθεσιμότητας και πάγωμα πλειστηριασμών.

Το ίδιο πιστεύει 1 στους 3 ψηφοφόρους του κόμματος, ενώ στο κρίσιμο ερώτημα εμπιστοσύνης «ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για το μέλλον το δικό σας και της οικογένειάς σας» το 40,3% απαντά μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι του 27,9% που επιλέγει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/09/galop_405.jpg

Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 0,8% (και με οριακές διαφορές από την έρευνα του Ιουνίου). Η Ν.Δ. συγκεντρώνει 24,6% (από 24,8%) και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,8% (από 23,7%). Μικρή άνοδο εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ (από 4% στο 4,7%), οι ΑΝ.ΕΛ. (από 4,1% στο 4,8%), η Χρυσή Αυγή (από 8,1% σε 8,3%), ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. παρουσιάζει νέα πτώση (από 3% στο 2,4%).

Στην παράσταση νίκης, η ψαλίδα υπέρ της Ν.Δ. βρίσκεται στο 15,4% ενώ στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 47,2% έναντι 30,7% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Πρώτος στη λίστα της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 38,3%.

Με την άποψη του Αλέξη Τσίπρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι λογιστικό συμφωνεί το 51,7% και διαφωνεί το 42,8%.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 

Αναδιάρθρωση με απολύσεις λέει το 57% του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σωστή κατεύθυνση κρίνει το 49,9% των ερωτηθέντων τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα έναντι του 45,9% που τις χαρακτηρίζει λάθος. Με φόντο τον αναβρασμό στο χώρο της Παιδείας και τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, το 58,4% εκτιμά ότι η εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους ταλαιπωρεί το κοινωνικό σύνολο χωρίς αποτέλεσμα, ενώ ποσοστό 40,3% ελπίζει ότι μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Την πρώτη εκδοχή ασπάζεται μάλιστα το 38,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ παρά τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα να ενθαρρύνει τους πολίτες να βγουν στους δρόμους, όπως έκανε και ο ίδιος κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όπου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των συλλαλητηρίων.
Η δημοσκόπηση της Rass «μετρά» επίσης το σφυγμό της κοινής γνώμης για τα επόμενα κυβερνητικά βήματα στην αμυντική βιομηχανία. Το συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων (61,7%) εκτιμά ότι πρέπει να αναδιαρθρωθεί πάση θυσία ακόμη κι αν αυτό σημαίνει απολύσεις υπαλλήλων. Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια άποψη υποστηρίζει το 57% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ όπως και το 67,3% των ψηφοφόρων της ΔΗΜ.ΑΡ. Στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, τη «λύση» να διατηρηθεί η αμυντική βιομηχανία ως έχει «ψηφίζει» μόλις το 27,8% των ψηφοφόρων του.

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.