Ενώ η τουριστική περίοδος επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης της ανεργίας τον Ιούνιο, ο ΟΑΕΔ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία του Ιουλίου απο τα οποία προκύπτει το προφίλ του ανέργου που σπεύδει στον ΟΑΕΔ για αναζήτηση εργασίας ή εξασφάλιση του επιδόματος.

Αύξηση της ανεργίας στο 27,9% τον Ιούνιο του 2013, αλλά με σαφώς βραδύτερους ρυθμούς από αυτούς που είχαν καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα του 2012 (24,6%). Μείωση των απασχολουμένων κατά 128.999 άτομα, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από τις απώλειες που είχαν καταγραφεί το 2012 έναντι του Ιουνίου του 2011 (-367.733 απασχολούμενοι), αλλά και αδυναμία του ΟΑΕΔ να υποστηρίξει οικονομικά με το ετήσιο επίδομα πάνω από το 15% των εγγεγραμμένων ανέργων. Αυτά, μεταξύ άλλων, καταγράφονται στην ταυτόχρονη έκδοση, χθες, των στοιχείων για την πορεία της ανεργίας από την ΕΛΣΤΑΤ και τον ΟΑΕΔ.

Παρά την εμφανή επίδραση της αύξησης των προσλήψεων στην αρχή της τουριστικής περιόδου και το θετικό ισοζύγιο που παρατηρείται στη σχέση προσλήψεων-απολύσεων (οι προσλήψεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας υπερτερούν κατά 102.580 το πρώτο οκτάμηνο του έτους), τον περασμένο Ιούνιο οι άνεργοι αυξήθηκαν σε 1.403.698 άτομα και οι απασχολούμενοι μειώθηκαν ακόμη περισσότερο σε 3.628.421 εκατ. Η μείωση της απασχόλησης είναι της τάξης του 3,4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 και δεν ξεπερνά το 0,1% σε σχέση με τον Μάιο του 2013.

Επίσης μείωση, κατά 23.155 άτομα, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 και αύξηση κατά 14.844 άτομα εμφανίζουν και οι οικονομικά μη ενεργοί, οι οποίοι ανήλθαν σε 3.334.690 άτομα. «Η ΕΛΣΤΑΤ χωρίς να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα και με βάση τις τάσεις των προηγηθέντων ετών, προέβη σε μία αυξητική εποχική διόρθωση», ανεβάζοντας τον δείκτη της ανεργίας στο 27,9%, σχολίασε το υπουργείο Εργασίας. «Ωστόσο, με βάση τη στατιστική μεθοδολογία που αξιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, η διατηρησιμότητα αυτής της θετικής στάσης στην αγορά εργασίας θα ενσωματώσει τα νέα δεδομένα στην προσαρμογή της εποχικότητας» επέμεινε το υπουργείο Εργασίας.

Ας εξετάσουμε όμως και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο οποίος είχε σταματήσει να δημοσιοποιεί στοιχεία μετά τον Μάρτιο. Παρακάμπτοντας τους προηγούμενους μήνες, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία του Ιουλίου χωρίς τους αναλυτικούς συγκριτικούς πίνακες. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και από την ελλιπή πληροφόρηση προκύπτει το προφίλ του ανέργου που σπεύδει στον ΟΑΕΔ για αναζήτηση εργασίας ή εξασφάλιση του επιδόματος.

• Πρόκειται για άνεργο, κυρίως, άνω των 30 ετών, αφού στην ηλικιακή ομάδα των νεοτέρων (κάτω των 30 ετών) το ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων δεν ξεπερνά το 26,99%. Αντιθέτως, στην τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό των νέων (μέχρι 24 ετών) καταγράφεται στο 58,8%, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μόνο ο ένας στους δύο νέους ανέργους βλέπει κάποιον σοβαρό λόγο να εγγραφεί στα μητρώα του Οργανισμού.

• Πάνω από τα 2/3 των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, σε ποσοστό 62,65% (544.537 άτομα), είναι ηλικίας από 30 έως 54 ετών. Από αυτούς μόνο 1 στους 5 λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

• Ο βασικός κορμός των εγγεγραμμένων ανέργων είναι Ελληνες (κατά 93,61%) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων (με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας υπολογίζονται σε 869.193 άτομα) για τον μήνα Ιούλιο καταβλήθηκαν επιδόματα μόνο σε 138.142 άτομα. Από αυτά, το ποσοστό των εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων δεν υπερβαίνει το 2,56%.

Ταυτοχρόνως τα στοιχεία που διαβίβασε, χθες, ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ευάγ. Μπασιάκου, καταδεικνύουν την καταστροφική επίδραση της ανεργίας στα ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με αυτά, ΙΚΑ,ΟΑΕΕ και ΟΓΑ «έχασαν» 474.384 ασφαλισμένους μέσα στην τελευταία οκταετία. Το ΙΚΑ, μόνο από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας απώλεσε 186.737 ασφαλισμένους, ποσοστό άνω του 60% από τον συγκεκριμένο κλάδο που αποτελούσε βασικό αιμοδότη των εισφορών τους, ενώ ΟΑΕΕ και ΟΓΑ είχαν απώλειες που υπολογίζονται σε 93.000 και 56.977 άτομα, αντιστοίχως. Βεβαίως, ένα μέρος αφορά φυσικές απώλειες ή μετακινήσεις σε άλλα Ταμεία.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συμφωνία υπουργείου Εργασίας και τρόικας στο ποσό απομείωσης των εσόδων (1 εκατομμύριο ευρώ) που θα προκαλέσει η περαιτέρω πτώση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016, αποδεικνύει ότι η ανεργία είναι το μοναδικό πεδίο στο οποίο είναι ανώφελος οποιοσδήποτε εντυπωσιασμός.

Χριστίνα Κοψίνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.