Σκληρές ανακοινώσεις για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων αλλά και δεύτερες σκέψεις από τους πρυτάνεις

Απειλή «λουκέτου» στα ΑΕΙ

Το πολιτικό «μέτωπο» στην Παιδεία θα αγγίξει και την ανώτατη εκπαίδευση; Για την εξέλιξη αυτή πολλοί εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις, παρά την προσπάθεια πανεπιστημιακών που κινούνται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και της ΔΗΜΑΡ να επεκταθεί ο απεργιακός «πυρετός» από τα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Με σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το συντονιστικό όργανο της Συνόδου Πρυτάνεων των ΑΕΙ συγκαλεί έκτακτη Σύγκλητο για την ερχόμενη Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, κάνοντας λόγο για «αυτοκαταστροφική αποδυνάμωση των πανεπιστημίων της χώρας» με τη διαθεσιμότητα 1.500 διοικητικών υπαλλήλων τους. Τα ονόματα αυτών αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας μετά τις 20 του μήνα, καθώς οι πρυτάνεις των ΑΕΙ έχουν αποφασίσει να στείλουν στο κτίριο του Αμαρουσίου μόνο αριθμητικά δεδομένα σχετικά με τη διοικητική στελέχωσή τους.

Στον χώρο των διοικήσεων των ΑΕΙ όμως δεν τάσσονται όλοι υπέρ της άποψης ότι οι διαθέσεις για σκληρή επίθεση και αντίσταση στην πολιτική της κυβέρνησης θα πρυτανεύσουν. Στην έκτακτη σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας θα προταθεί από μέλη της η αναστολή της λειτουργίας όλων των πανεπιστημίων της χώρας για μία ημέρα. Σχολιάζοντας το θέμα αυτό όμως πρύτανης μεγάλου πανεπιστημίου δήλωνε στο «Βήμα» πως «προοδευτικό είναι μόνο ό,τι είναι νόμιμο». Και ήδη νομικοί σε πολλά Ιδρύματα δηλώνουν ότι οι σύγκλητοι των πανεπιστημίων δεν μπορούν να παίρνουν αποφάσεις για το κλείσιμο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οπότε στο σημείο αυτό δημιουργείται νομικό πρόβλημα.

Στο κλίμα αυτό το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με απόφαση της Συγκλήτου του θα αναστείλει τη λειτουργία του Ιδρύματος από τις 16 ως τις 20 Σεπτεμβρίου. «Η Σύγκλητος εκφράζει εντονότατη ανησυχία για την επαπειλούμενη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ, η οποία, εκτός από την ανθρώπινη διάσταση των προβλημάτων που θα δημιουργήσει, θα οδηγήσει τα ελληνικά πανεπιστήμια σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας» αναφέρεται στην απόφαση.

«Το διοικητικό προσωπικό διαχειρίζεται σημαντικές λειτουργίες των ΑΕΙ της χώρας και συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου που παράγεται»

σημειώνει η Σύγκλητος του Ιδρύματος στο ίδιο κείμενο.

Ετσι ή αλλιώς οι πρυτάνεις ζητούν να δουν τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Την Παρασκευή το μεσημέρι όμως θα έχουν νέα συνάντηση και με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Για επιτυχίες των πανεπιστημίων υπό αντίξοες συνθήκες, που πιστοποιούνται από διεθνείς κριτές, κάνει λόγο ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων κ. Γιάννης Μυλόπουλος.

«Τα πανεπιστήμια, επειδή ακριβώς είναι σύμφωνα με κάθε προσπάθεια αξιολόγησης των δομών τους, γι’ αυτό και αντιτίθενται στην παρούσα απόπειρα αποδυνάμωσής τους σε προσωπικό, η οποία στηρίζεται σε αυθαίρετα και γι’ αυτό μη αποδεκτά κριτήρια και εκτιμήσεις περί πλεονάζοντος, δήθεν, προσωπικού 1.500 διοικητικών υπαλλήλων» δηλώνει σχετικά ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Τα πανεπιστήμια, ως θεσμοί παραγωγής και μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία προς την έξοδο από τη σημερινή κρίση. Κάθε προσπάθεια αποδυνάμωσής τους πρέπει να γίνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι απομακρύνει τη χώρα από την προοπτική της ανάπτυξης και της ευημερίας» αναφέρει.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ιωάννης Χατζηδημητρίου δηλώνει ότι η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά δύσκολα αλλά οι διοικήσεις των ΑΕΙ προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία και να εξασφαλίσουν τα προφανή. Οπως δηλώνει, παρά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, η εξεταστική περίοδος στο Ιδρυμα συνεχίζεται κανονικά.Ο κ. Χατζηδημητρίου δηλώνει ότι τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχουν ταχθεί κατά των αποφάσεων για αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος, ενώ αντίστοιχη είναι και η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του. Είναι συνεπώς προφανές ότι δεν θα ψηφίσει μια πρόταση για αναστολή της λειτουργίας των ΑΕΙ πανελλαδικά για μία ημέρα.

Το Πανεπιστήμιο Πάτρας ανέστειλε την Τετάρτη για μία ημέρα το εκπαιδευτικό και επιστημονικό του έργο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του. Ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Γιώργος Παναγιωτάκης δηλώνει στο «Βήμα» ότι οι εξετάσεις γίνονται και εκεί κανονικά. Ωστόσο δεν αρνείται ότι υπάρχει κλίμα έντασης, καθώς το Πανεπιστήμιο έχει μεγάλη ανάγκη τους υπαλλήλους του.

Παπαματθαίου Μάρνυ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.