Την άποψη ότι η χρήση χημικών όπλων την 21η Αυγούστου κοντά στην Δαμασκό έγινε από τους αντάρτες και όχι από τον τακτικό συριακό στρατό, ώστε να προκληθεί παρέμβαση των ΗΠΑ ενστερνίζεται ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα New York Times.

“Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύω ότι τα τοξικά αέρια χρησιμοποιήθηκαν όχι από τον συριακό στρατό αλλά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν μια παρέμβαση των ισχυρών ξένων υποστηρικτών τους, οι οποίοι θα τάσσονταν στην ίδια πλευρά με τους φονταμενταλιστές”, είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι τα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα “νέο κύμα τρομοκρατίας, να υπονομεύσουν τις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος και της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική”.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις ΗΠΑ να “αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης” της Συρίας να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο, όπως πρότεινε η Μόσχα.

“Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης της συριακής κυβέρνησης να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο ώστε στη συνέχεια αυτό να καταστραφεί”, τόνισε και χαιρέτισε την “αναπτυσσόμενη σχέση” εμπιστοσύνης μεταξύ του ιδίου και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

“Καλωσορίζω το ενδιαφέρον του προέδρου να συνεχίσει τον διάλογο με την Ρωσία για τη Συρία”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντάται σήμερα στη Γενεύη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για συζητήσεις επί του ρωσικού σχεδίου καταστροφής των συριακών χημικών όπλων.

Το σχέδιο βρίσκεται από χθες στον Λευκό Οίκο όπου και γίνεται η σχετική επεξεργασία μεταξύ των δυο πλευρών.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θέλει να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία και ανέβαλε το σχέδιο μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.