11 Σεπτεμβρίου του 2001: «Η ημέρα που άλλαξε ο κόσμος» [βίντεο & εικόνες]11 Σεπτεμβρίου 2001, 8:45 π.μ: Η Νέα Υόρκη και όλος ο κόσμος «παγώνουν», όταν ένα αεροσκάφος της εταιρίας American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας καταστροφική έκρηξη.

Το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες και ο πανικός που προκαλείται είναι άνευ προηγουμένου. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πηδούν στο κενό για να σωθούν.

Σωστικά συνεργεία και δημοσιογράφοι σπεύδουν στο σημείο και λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03 π.μ., οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας εταιρίας, με 64 επιβαίνοντες, να προσκρούει στον νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Η Αμερική παραδίδεται στον εφιάλτη της τρομοκρατίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους, που πραγματοποιούσε εκείνη τη ώρα επίσκεψη σε σχολείο της Φλόριντα, πληροφορείται τα γεγονότα από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και αμέσως κάνει την πρώτη του ανακοίνωση: «Πρόκειται για εθνική τραγωδία. Δύο αεροσκάφη συνετρίβησαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σε μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ωστόσο, το έργο των τρομοκρατών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Στις 9:43 π.μ. η πτήση 77 της American Airlines, που ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον και είχε προορισμό το Λος Άντζελες, με 64 επιβάτες, προσκρούει στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει. Κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει και για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο και όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια στην Ουάσινγκτον, καθώς επίσης και τα κτίρια των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Με διαφορά λίγων λεπτών, καταρρέουν διαδοχικά οι δίδυμοι πύργοι και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει τον ουρανό του Μανχάταν. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ένα ακόμα αεροσκάφος της United Airlines, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσεϊ, με προορισμό το Λος Άντζελες, είχε καταληφθεί επίσης από τρομοκράτες. Τα σχέδιά τους, όμως, εικάζεται ότι ανέτρεψαν οι επιβάτες, που εξεγέρθηκαν, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να καταπέσει περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Πίτσμπουργκ, στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Από την πρώτη στιγμή, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο τον πολυεκατομμυριούχο Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα.

Φόρος τιμής στα θύματα

Με την ανάγνωση σχεδόν 3.000 ονοματεπωνύμων η Αμερική θα τιμήσει τα θύματα της 11η Σεπτεμβρίου στην καθιερωμένη επίσημη τελετή για τα 12 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία.

Η Νέα Υόρκη είναι ακόμα σημαδεμένη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους δίδυμους πύργους. Σε όλη την πόλη θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγής στις 8:46 (τοπική ώρα), ώρα της πρώτης επίθεσης και στις 09:03, τη στιγμή της δεύτερης επίθεσης

Στo Εθνικό Μνημείο, που δημιουργήθηκε στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από 2 χρόνια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, θα πραγματοποιηθεί σήμερα η καθιερωμένη τελετή.

Το Μνημείο περιλαμβάνει δυο τεχνητές λίμνες στην περίμετρο των οποίων είναι χαραγμένα τα ονόματα εκείνων που χάθηκαν κατά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους και τα ονόματα των θυμάτων από τη βομβιστική επίθεση του 1993, περιέχοντας συνολικά 2.983 ονοματεπώνυμα. Ανάμεσα στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου υπήρχαν και 36 άτομα ελληνικής καταγωγής.

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είναι υπό ανακατασκευή. Δύο ουρανοξύστες σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί και στις δύο πλευρές της πλατείας, συμπεριλαμβανομένου και του Παγκόσμιου Κάντρου Εμπορίου. Υπάρχουν σχέδια για δύο ακόμη δυο κτίρια ενώ στον ίδιο χώρο κατασκευάζεται και ένα μουσείο.

Στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα παραστεί στην τελετή στο Πεντάγωνο μαζί με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός, υπουργό Άμυνας Chuck Hagel και τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγό, Martin Dempsey.


iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.