Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Παρών δήλωσε ο Γιώργος Κασαπίδης

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο ΛύκειοΥπερψηφίστηκε επί της αρχής και στο σύνολό του, στο δεύτερο θερινό τμήμα της ολομέλειας της βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, επί συνόλου 98 παρόντων βουλευτών, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 52 βουλευτές (ΝΔ, ΠαΣοΚ και ο ανεξάρτητος  Αν. Λοβέρδος), κατά 45 (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ, Χ.Α. ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ) ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε παρών.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Κώστας Γιοβανόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο Σπύρος Λυκούδης από τη ΔΗΜΑΡ.

Αρβανιτόπουλος: Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει

«Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει και κανένας δεν κινδυνεύει από την διαθεσιμότητα», επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος,  κλείνοντας στο Β΄Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής, την διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο το οποίο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος έκανε έκκληση τόσο προς τους εκπαιδευτικούς όσο και προς τους μαθητές αλλά και τους γονείς να συμβάλουν σε κλίμα ομαλότητας ώστε να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, ενώ επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορώντας την για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

«Πρώτη προτεραιότητα και δέσμευση του υπουργείου Παιδείας είναι ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν θα μείνει άνεργος. Διασφαλίζουμε τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών με άρθρο νομοσχεδίου που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας και απελευθερώνουμε έτσι τους εκπαιδευτικούς από την ομηρία  ολίγων συνδικαλιστών, δίνοντας τέλος στην εργασιακή τους ανασφάλεια. Κάθε εκπαιδευτικός θα έχει την οργανική του θέση», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας ενώ συμπλήρωσε:

«Αναγνωρίζουμε την δυσκολία του εκπαιδευτικού να λειτουργήσει με την μείωση των αποδοχών που έχει υποστεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Για αυτό εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό η εκπαιδευτική κοινότητα να είναι από τις πρώτες που θα πρέπει να της επιστραφεί από το δημοσιονομικό πλεόνασμα ότι τους έχει αφαιρεθεί».

Και ο κ. Αρβανιτόπουλος συνέχισε λέγοντας:

«Μέριμνα όλων είναι η διασφάλιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει σχολεία ανοικτά, εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους και τα βιβλία στη θέση τους, μέσα στο πλαίσιο της νέας λειτουργίας της εκπαίδευσης».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Παιδείας έκανε έκκληση προς όλους να διασφαλίσουν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, τονίζοντας:

«Αναμένω ότι όλοι, πολιτικοί, κόμματα,, συνδικαλιστικές ηγεσίες, δάσκαλοι και καθηγητές θα συμβάλουν στην διασφάλιση της ομαλότητας στα σχολεία ώστε να μην χαθεί ούτε μια ώρα μαθήματος. Μην κάνετε το λάθος. Η ελληνική οικογένεια έχει πολλά βάρη μην προστεθούν και άλλα».

Απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο κ. Αρβανιτόπουλος την κατηγόρησε ότι έχει εισέλθει «σε μια ολισθηρά ατραπό».

«Επιλέξατε ως πεδίο σύγκρουσης την εκπαίδευση για μικροπολιτικά οφέλη με ομήρους γονείς και μαθητές. Είναι επιλογή σας. Εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι πεδίο σύγκλισης και συναίνεσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην επιστολή της ΟΛΜΕ προς τους μαθητές, σημείωσε ότι δεν θα την σχολιάσει ως πολιτικός αλλά ως παιδαγωγός και πρόσθεσε: «Ουδέποτε θα απέστελνα τέτοια επιστολή. Τα αφήνω στην κρίση των ελλήνων πολιτών. Γνωρίζουν, κατανοούν και αποφασίζουν. Εμείς παίρνουμε αποφάσεις για δημόσια δωρεάν παιδεία, οικοδομούμε το σχολείο της γνώσης».

«Η στρατηγική μας επιλογή είναι δημόσια δωρεάν παιδεία από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο και ισότιμη ευκαιρία στη γνώση και στην εκπαίδευση. Στα πλαίσια του εφικτού, προσπαθήσαμε να εφαρμόσομε πολιτικές υποστήριξης των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών», επεσήμανε ο υπουργός.

Απευθυνόμενος στους γονείς, τους κάλεσε «μέσα από αυτή την κρίση που περνάει η χώρα, να εμπιστευτούν  το δημόσιο σχολείο».

«Αντίθετα από την παραπληροφόρηση που ακούσαμε, δεν αλλάζει τίποτα για τον τρόπο που εξετάζονται μέχρι σήμερα τα παιδιά μας. Δεν μιλάμε για πανελλαδικό εξεταστικό κέντρο. Η παραπληροφόρηση αυτή εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και είναι μακράν της αλήθειας», ανέφερε ενώ ταυτόχρονα απευθύνθηκε  και στους εκπαιδευτικούς τονίζοντας:

«Μια μέρα πριν τον αγιασμό θέλω να απευθυνθώ στους εκπαιδευτικούς γιατί γνωρίζω ότι έχουν υποστεί μεγάλο τίμημα από την κρίση. Υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες για να ασκήσουν το λειτούργημα τους. Αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα παθογενειών πολλές από τις οποίες συναντάμε και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Θέλω να τους ευχαριστήσω από το βήμα της Βουλής γιατί συμβάλανε να ανοίξουν τα σχολεία με 18.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς. Συνεργάστηκαν μαζί μας γιατί στόχος κοινός είναι καμία τάξη χωρίς δάσκαλο, κανένα χωριό χωρίς σχολείο».

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.