Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

farmaka-ma-moy-apo-to-diadiktyo-kataklyzoyn-thn-agoraΕίναι φαινόμενο της κρίσης που τείνει να γίνει «μάστιγα» στη χώρα μας.

Σκευάσματα αμφιβόλου προέλευσης και χειρίστης ποιότητας κατακλύζουν την ελληνική αγορά, καθώς όλο και περισσότεροι  ασθενείς αναζητούν φθηνά φάρμακα.

Και τα αναζητούν στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. οι ποσότητες πλαστών φαρμάκων την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 1000%!.

Μάλιστα σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το ποσοστό των πλαστών φαρμάκων είναι 1% στις ανεπτυγμένες χώρες, 10% στις αναπτυσσόμενες και 50% για τα φάρμακα που αγοράζονται μέσω Διαδικτύου.

«Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνουν πως η λήψη πλαστών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της θεραπείας ακόμη και στον θάνατο» λέει στο newpost ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

«Ευρωπαϊκή έρευνα έχει αποκαλύψει πως το 62% των φαρμάκων που αγοράζονται on line είναι πλαστά ή κατώτερης ποιότητας. Μάλιστα ξεπερνά το 90% τα on line φαρμακεία που λειτουργούν παράνομα στο διαδίκτυο. Γι αυτό εμείς λέμε ότι ο πολίτης, ο ασφαλισμένος, οφείλει να εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό της γειτονιάς του, όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά γιατί έτσι διασφαλίζει την υγεία του. Τον Αύγουστο η Αστυνομία συνέλαβε στο κέντρο της Αθήνας, δυο Κινέζους με 33.000 χάπια μαϊμού Viagra. Φαντάζεστε τι κίνδυνο θα διέτρεχε η υγεία δεκάδων συμπολιτών μας αν λάμβαναν αυτά τα χάπια;»
«Οικιακές βοηθοί αγοράζουν από το διαδίκτυο φάρμακα για γέροντες που περιθάλπουν»

«Τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται από τους γιατρούς, είτε καλύπτεται ο ασθενής είτε όχι από κοινωνική ασφάλιση, και να πωλούνται στους αδειοδοτημένους χώρους. Δεν δέχομαι καμία αντιποίηση ούτε του ιατρικού επαγγέλματος ούτε των νόμιμων χώρων διακίνησης φαρμάκων», λέει στο newpost η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

Και καταγγέλλει περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της καριέρας της, τα οποία αφήνουν άναυδο και τον πιο καχύποπτο:

«Μέσω του ιντερνετ μπορεί να παραγγέλνονται φάρμακα και να δίνονται στους ασθενείς εν αγνοία τους. Μπορεί μια οικιακή βοηθός να οικειοποιηθεί το αντίτιμο του αληθινού φαρμάκου και να αγοράσει το φθηνό, το πλαστό από το ίντερνετ. Σε άλλες περιπτώσεις παιδιά παραγγέλνουν φάρμακα διαβάζοντας τις οδηγίες που πολλές φορές είναι παραπλανητικές και υπερβολικές (ψυχοτρόπα, ή σκευάσματα για τη στύση, ή φάρμακα για τη μυϊκή μάζα)».

«Πρόκειται για φάρμακα τα οποία απευθύνονται στα συμπτώματα μικροενοχλήσεων της υγείας των οποίων η διάρκεια δεν ξεπερνά λίγα εικοσιτετράωρα», λέει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης. «Δεν έχουν να κάνουν με τη θεραπεία αλλά μόνο με την ανακούφιση συμπτωμάτων. Επομένως η χορήγηση τους πρέπει να γίνεται μόνο από φαρμακεία όπου ο φαρμακοποιός έχει την απαραίτητη επιστημονική και επαγγελματική συγκρότηση και γνώση. Η ανεξέλεγκτη πώληση τους εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία».

Μπορούν όμως να ελεγχθούν τέτοιου είδους αγορές; «Φυσικά και μπορούν», λέει η κ. Ανεμοδουρά. «Υπάρχει και η αρχη Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».

 

newpost

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.