Υπερίσχυσε των μπειζμπολ/σκουός -Τα 28 αθλήματα του Ολυμπαικού προγράμματος

Η πάλη παρέμεινε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών ΑγώνωνΗ πάλη θα παραμείνει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και στους Αγώνες του 2020, στο Τόκιο, καθώς στην 125η σύνοδο της ΔΟΕ στο Μπουένος Αϊρες επικράτησε στη σχετική ψηφοφορία του σκουός και του μπέιζμπολ/σόφτμπολ, που διεκδικούσαν την είσοδό τους στο πρόγραμμα.

Η πάλη, που ήταν από τα βασικά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (Αθήνα 1896) και έκτοτε έλειψε μόνο από τη διοργάνωση του 1900 στο Παρίσι.

Μετά την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ να την αφαιρέσει από τον «πυρήνα» των Ολυμπιακών αθλημάτων, τον περασμένο Φεβρουάριο, προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές, τόσο σε διοικητικό επίπεδο, όσο και στους κανονισμούς, και κατάφερε να πείσει τους «αθάνατους» ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα των Αγώνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καναδός -μέλος της ΔΟΕ- Ντικ Πάουντ ζήτησε να αναβληθεί η λήψη της σχετικής απόφασης ως τον Φεβρουάριο, όμως η πρότασή του απορρίφθηκε.

Λίγο νωρίτερα, η σύνοδος της ΔΟΕ ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (77 υπέρ και 16 κατά) τον «πυρήνα» των 25 αθλημάτων που είχε προτείνει η εκτελεστική επιτροπή. Σε αυτά προστίθενται το ράγκμπι και το γκολφ, που θα κάνουν ντεμπούτο στους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 2016, και με την πάλη ο αριθμός των Ολυμπιακών αθλημάτων επανέρχεται στα 28.

Καπράλος: Δεν γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς πάλη

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος μίλησε, από το Μπουένος Αϊρες για την απόφαση της ΔΟΕ να συμπεριλάβουν την πάλη στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών του 2020.

«Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίηση της για την διατήρηση της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η απόφαση είναι σίγουρο ότι γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό απ’ όλους τους ανθρώπους του αθλητισμού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού στον κόσμο, καθώς η πάλη είναι συνυφασμένη με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς την παρουσία του ιστορικού αθλήματος.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης θεωρεί ότι έβαλε ένα λιθαράκι για την παραμονή του αθλήματος στο πρόγραμμα των Αγώνων, με την άμεση κινητοποίηση και τις κοινές μας δράσεις, που είχαν παγκόσμια απήχηση.

Παντού στον κόσμο, στη συνείδηση όλων των ανθρώπων, η δύναμη και το πάλεμα είναι συνυφασμένα με το κορυφαίο αθλητικό γεγονός και αυτό δεν μπορούσε να το αλλάξει κανείς!

Οι προσπάθειες που έγιναν από τη νέα ηγεσία της Διεθνούς Ομοσπονδίας πάλης σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τις αλλαγές στους κανονισμούς, την επέκταση των κατηγοριών στις γυναίκες και την πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους του αθλήματος, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα κι όλοι σήμερα είμαστε χαρούμενοι που διορθώθηκε η αδικία και η κληρονομιά των αρχαίων μας προγόνων, μέσω της πάλης, θα συνεχίζει τη λαμπρή της πορεία στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Το πρόγραμμα των Ολυμπιακών του 2020:

Μετά την απόφαση της Συνόδου της ΔΟΕ για παραμονή της πάλης στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, οριστικοποιήθηκαν τα 28 αθλήματα που θα διεξαχθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, τους οποίους ανέλαβε την Κυριακή το Τόκιο. Η λίστα είναι η ίδια με εκείνη των Αγώνων που θα γίνουν το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Αναλυτικά τα 28 αθλήματα του Ολυμπαικού προγράμματος:

Τοξοβολία
Στίβος
Υγρός Στίβος (Κολύμβηση, Υδατοσφαίριση, Συγχρονισμένη κολύμβηση, Καταδύσεις)
Μπάντμιντον
Μπάσκετ
Πυγμαχία
Κάνοε Καγιάκ (Σπριντ και Σλάλομ)
Ποδηλασία (Δρόμου, Πίστας, BMX, Ορεινή)
Ιππασία
Ξιφασκία
Γκολφ
Γυμναστική (Ενόργανη, Ρυθμική, Τραμπολίνο)
Χάντμπολ
Χόκεϊ επί χόρτου
Τζούντο
Μοντέρνο Πένταθλο
Κωπηλασία
Ράγκμπι (επτά παικτών)
Ιστιοπλοϊα
Ποδόσφαιρο
Σκοποβολή
Πινγκ Πονγκ
Ταεκβοντό
Τένις
Τρίαθλο
Βόλεϊ (Σάλας και Μπιτς Βόλεϊ)
Αρση Βαρών
Πάλη

δολ, αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.