Επί τάπητος οι παραγγελίες σε βάθος πενταετίας και οι ανάγκες του στρατού. Ανταλλαγή email και τηλεφωνημάτων με τις Βρυξέλλες

Ηλεκτρονικός «πόλεμος» με την τρόικα για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟΜε ηλεκτρονική αλληλογραφία και τηλεφωνικές επικοινωνίες σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ αλλά και για την ΛΑΡΚΟ.

Σχέδια και αντιπροτάσεις πάνε και έρχονται σε Βρυξέλες και Αθήνα ήδη από την Τετάρτη. Τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένονται στην πρωτεύουσα στις 12 Σεπτεμβρίου, μια δεύτερη αποστολή στις 16 του μηνός και στις 22 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής των αποστολών κ.κ. Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε την Πέμπτη ότι η επίσημη απάντηση της ελληνικής πλευράς στο email του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα κ. Μορς, θα δοθεί την άλλη εβδομάδα.

Οπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το επιτελείο του κ. Στουρνάρα προσπαθεί να αιτιολογήσει τη διατήρηση μέρους, έστω, των αμυντικών βιομηχανιών με καθαρά τεχνοκρατικά επιχειρήματα και αριθμούς.

Πολιτικά επιχειρήματα

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι αν σε αυτή τη φάση δεν υπάρξει συμφωνία τότε η κυβέρνηση θα περάσει σε πολιτικά επιχειρήματα καθώς αρνείται να κλείσουν παραγωγικές μονάδες οι οποίες προμηθεύουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον κ. Στουρνάρα και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Τα σχέδια

Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει τη διατήρηση εν λειτουργία των εταιρειών, έστω και με μεγάλη συρρίκνωση, αντί για τη λύση της πτώχευσης.

Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  συζητά το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποια από τα 5 εργοστάσια που διατηρεί αλλά να παραμείνουν οι μονάδες και οι γραμμές παραγωγής που κρίνονται αναγκαίες για λόγους εθνικής ασφάλειας και αμυντικής επάρκειας.

Η τρόικα αντιτίθεται στην ελληνική πρόταση για διαχωρισμό στρατιωτικών και πολιτικών εργασιών και εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα ΕΑΣ. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση αμφισβητεί την εκτίμηση της τρόικας ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη ενίσχυση κατά 144 εκατ. ευρώ και κάνει λόγο για «λάθος υπολογισμό».

Πλάνο παραγγελιών  

Για την ΕΛΒΟ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ετοιμάζει το πλάνο των παραγγελιών και την εξέλιξη των εσόδων για τα επόμενα πέντε χρόνια έτσι ώστε να ενισχύσει το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία «συμφέρει» περισσότερο από την πτώχευση. Αντίστοιχη δουλειά γίνεται και για τα ΕΑΣ.

Παπαστάθης Αργύρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.