Δεκτό έγινε από τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, το αίτημα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας να μην εντάσσονται στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών τα ποσά που διαχειρίζονται τα Περιφερειακά Ταμεία και ελέγχονται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα, θα προωθηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση και δόθηκε παράταση 15 ημερών στις Περιφέρειες για να υποβάλουν τους προϋπολογισμούς τους.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, οι περιφερειάρχες επανέφεραν, επίσης, την πρότασή τους να θεσπιστεί προληπτικός έλεγχος στις Περιφέρειες ώστε να μην υπάρχουν οι σημερινές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), Γιάννης Σγουρός, κατά την πολύωρη και ουσιαστική συζήτηση που έγινε ύστερα από αίτημα της ΕΝΠΕ, συμφωνήθηκε να μειωθεί η γραφειοκρατία «όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο γρήγορα».

Και πρόσθεσε: «Εμείς, οι 13 περιφερειάρχες θέλουμε την απεμπλοκή όλων των γραφειοκρατικών καταστάσεων. Θέλουμε το συνεχή έλεγχο κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η κεντρική διοίκηση οφείλει να αυξήσει την ταχύτητά της. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την ταχύτητά μας και σε πλήρη συνοχή και αρμονία με την κυβέρνηση θα λύσουμε οικονομικά θέματα που μπλοκάρονται από ορισμένους μηχανισμούς, για τους οποίους έχουμε σοβαρότατη επιφύλαξη».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, σημείωσε ότι οι δήμοι και οι Περιφέρειες είναι «βασικοί πυλώνες ανάπτυξης», «βασικά οχήματα που θα βοηθήσουν τη χώρα να αναστρέψει την αρνητική πορεία που έχει μέχρι σήμερα». Υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη προσπάθεια για «να αρχίσουμε να δίνουμε λύσεις σε όλα τα καυτά προβλήματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «δρομολογήθηκαν λύσεις. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, επικρότησε «τον προληπτικό έλεγχο όλων μας από πάνω έως κάτω» και σημείωσε «εμείς, από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, υποσχεθήκαμε ότι θα μειώσουμε τη γραφειοκρατία στις Περιφέρειες γιατί οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα».

αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.