Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντάται με τον Χρήστο Σταϊκούρα…

Θηλιά στους δήμους  η ...επιτροπεία για τους προϋπολογισμούς τουςΛύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων, καθώς πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι (έσοδα – έξοδα), θα επιχειρήσουν να βρουν σε κοινή τους συνάντηση, σήμερα Πέμπτη, αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Η οικονομική αδυναμία συνθλίβει πολλούς δήμους ενώ σε υπερχρεωμένους ΟΤΑ επικρέμαται η… επιτροπεία και η απειλή του λεγόμενου προγράμματος εξυγίανσης με σκληρούς όρους.

Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση πλήττει τις τοπικές κοινωνίες, σε όλα τα επίπεδα, οι δήμοι καλούνται να καλύψουν ανάγκες των δημοτών, με τους ΟΤΑ να έχουν «φορτωθεί» με αρμοδιότητες αλλά με τσεκουρωμένη την κρατική επιχορήγηση. Μάλιστα, υπάρχουν δήμοι που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, άλλοι που εμφανίζουν αδυναμία είσπραξης ιδίων εσόδων ενώ δεν λείπουν και ΟΤΑ οι οποίοι για να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους έχουν εγγράψει δάνεια.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Κώστας Ασκούνης, κατά την ημερίδα που οργάνωσε την Τετάρτη η ΚΕΔΕ, με θέμα «η αξιολόγηση των Δήμων ως εργαλείο βελτίωσης της αποδοτικότητας και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες προανήγγειλε τη συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα, αναφέροντας και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη. Ωστόσο, από το επιτελείο του κ. Μιχελάκη δήλωναν άγνοια και επεσήμαιναν ότι την Πέμπτη, ο υπουργός έχει συνάντηση στις 11 το πρωί με Περιφερειάρχες και στις 2 το μεσημέρι με την ΠΟΠ – ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Οι οικονομικές εξελίξεις σε δήμους της χώρας και η αποτροπή του κινδύνου κατάρρευσης των δομών τους παραμένει «καυτή πατάτα».

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ, όσον αφορά στο ζήτημα της κινητικότητας, προσπαθεί να ισορροπήσει, από τη μια αποδεχόμενη την αξιολόγηση των δομών σε υπηρεσίες και φορείς και από την άλλη αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις…. Προβάλλει ως λύση για να μπορέσουν να χειριστούν οι δήμαρχοι την προοπτική αξιολόγησης των υπηρεσιών τους, χωρίς να συναντούν την δυσπιστία των εργαζομένων, την εφαρμογή της πρότασής της για την εθελούσια ενδοδημοτική και διαδημοτική μετάταξη των δημοτικών υπαλλήλων, με ταυτόχρονη απλούστευση των σχετικών διαδικασιών.

Ήδη, το ΔΣ της ΚΕΔΕ έχει προτείνει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις μετατάξεις, ώστε να μην απαιτείται, όπως σήμερα, περίπου 1 χρόνος για να ολοκληρωθεί μια μετάταξη. Έτσι, καλούν την κυβέρνηση να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία να μειώνεται δραστικά ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας μετάταξης, ενώ παράλληλα να μην χρειάζεται να ξεπερνά το δεκαπενθήμερο η ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Μπίτσικα Παναγιώτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.