Καθυστερούν τα εκκαθαριστικά αλλά οι προθεσμίες τρέχουν

Για τις δόσεις στην Εφορία ανοίξτε τον υπολογιστήΑντιμέτωποι με τα πολλαπλά «χτυπήματα» της Εφορίας βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι πέραν των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν παραλάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα και πρέπει να παρακολουθούν καθημερινά μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή την πορεία επεξεργασίας της φορολογικής δήλωσής τους από το υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό για να μάθουν αν έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό, να το τυπώσουν εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και να προλάβουν τις προθεσμίες για τις πληρωμές των φόρων.

Το υπουργείο Οικονομικών έστω κι αν δεν έχει στείλει εκκαθαριστικά σημειώματα για τον φόρο εισοδήματος ή για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας απαιτεί από τους φορολογουμένους να επισκέπτονται καθημερινά την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και να ελέγχουν αν έχουν εκδοθεί τα ανάλογα εκκαθαριστικά ώστε να ενημερωθούν πότε θα πρέπει να πληρωθούν οι φόροι.

Εφόσον έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό και ο φορολογούμενος δεν το αντιληφθεί αλλά περιμένει να του έρθει ταχυδρομικά, κινδυνεύει να βρεθεί με ληξιπρόθεσμο χρέος και να επιβαρυνθεί με πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι την ερχόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας αλλά και του φόρου εισοδήματος και αρκετοί φορολογούμενοι ακόμη δεν το γνωρίζουν γιατί πολύ απλά δεν τους έχει αποσταλεί το εκκαθαριστικό. Ωστόσο το εν λόγω εκκαθαριστικό είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεται αποθηκευμένο στην ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος Taxisnet που σημαίνει ότι ο φορολογούμενος έχει την ευθύνη να το τυπώσει και να ακολουθήσει τη διαδικασία και τις προθεσμίες πληρωμής.

Οσον αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2013, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δώσει προθεσμία ως τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου οι πολίτες να οριστικοποιήσουν τις αλλαγές στο έντυπο Ε9 και να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι τουλάχιστον ως τα τέλη Σεπτεμβρίου), ενώ φοροτεχνικοί ζητούν να δοθούν δύο διαφορετικές παρατάσεις. Η μία να αφορά τα εντός σχεδίου ακίνητα που δηλώνονται στον Πίνακα 1 του Ε9 και βάσει αυτών υπολογίζεται ο ΦΑΠ του 2013 και η άλλη να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και να αφορά τις διορθώσεις και τις προσθήκες του Πίνακα 2 του Ε9 για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια και θα χρησιμεύσει κυρίως για τη φορολογία που θα επιβληθεί από το 2014 μέσω του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Η εγκύκλιος για τα ληξιπρόθεσμα

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή παρερμηνείες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια υποβολής αιτήσεων για την πάγια ρύθμιση, αλλά και τη ρύθμιση της νέας ευκαιρίας όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, διευκρινίζει τα εξής:

– Η ενεργοποίηση των πάγιων εντολών πληρωμής στους φορείς είσπραξης (συνεργαζόμενες τράπεζες, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛΤΑ) για την καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών του Ν. 4152/2013 ΦΕΚ 107 Α διενεργείται αποκλειστικά στους ανωτέρω φορείς.

– Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που χρησιμοποιείται για τη σύσταση της πάγιας εντολής στον φορέα είσπραξης (τράπεζα κτλ.), πρέπει να είναι ο ίδιος με τον δηλωθέντα στη ΔΟΥ ή στο Taxisnet.

– Η απλή αναγραφή-δήλωση του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής Taxisnet ή και στις αρμόδιες ΔΟΥ επί της σχετικής υπεύθυνης δηλώσεως δεν αποτελεί σύσταση της πάγιας εντολής από τον οφειλέτη, αλλά απαιτείται άμεση συνεργασία του οφειλέτη με τον φορέα είσπραξης που έχει επιλέξει.

– Σε κάθε περίπτωση, ο οφειλέτης έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της ενεργοποίησης και της μηνιαίως ομαλής εκτέλεσης της πάγιας εντολής ως την τελική καταβολή/πίστωση των δόσεων της ρύθμισης που τηρεί.

 

 

Σιωμόπουλος Ντίνος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.