Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εισιτήριο Υγείας: Ποιοι είναι δικαιούχοι

Σεπτέμβριος 5th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Λεπτομέρειες για τις παροχές αλλά και τις προϋποθέσεις για το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, έδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, Γ. Μπέζας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Οι παροχές του προγράμματος

Όπως είπα ο κ. Μπέζας δικαιούχοι είναι όσοι έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, έχουν ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ή 25.000 οικογενειακό και οι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας. Το voucher υγείας δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να πραγματοποιήσουν τρεις επισκέψεις σε γιατρούς κέντρου υγείας, μονάδες του ΕΟΠΥΥ ή συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, ενώ για τις εγκύους προβλέπονται επτά επισκέψεις σε γιατρό.

Το υπουργείο Υγείας έχει εγκρίνει επίσης 5 διαφορετικές ομάδες εξετάσεων και ο γιατρός μπορεί να επιλέξει μια εξ αυτών ώστε ο ασθενής και πάλι χρησιμοποιώντας το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης να κάνει εξετάσεις χωρίς να πληρώσει.

Οι δικαιούχοι & ο τρόπος αίτησης

Οι δικαιούχοι οφείλουν να μπουν στην ηλεκτρονική σελίδα (www.healthvoucher.gr) και να αναγράψουν το ονοματεπώνυμο τους, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ. Το πρόγραμμα αυτόματα αναγνωρίζει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις και ο δικαιούχος μπορεί άμεσα να εκτυπώσει το εισιτήριο.

Στην περίπτωση που το σύστημα δεν έχει στη βάση δεδομένων του, τα προστατευόμενα μέλη τότε ο δικαιούχος μπορεί να μεταβεί σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, να δηλώσει τα μέλη αυτά και να εκτυπώσει από εκεί κάνοντας μια αίτηση τα εισιτήρια ελεύθερης πρόσβασης και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς του.

Στόχος και το 2014 αλλά με κάλυψη νοσηλείων

Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας, το πρόγραμμα έχει χρηματοδότηση ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ και εκτιμάται πως οι δικαιούχοι θα φτάσουν τις 200.000. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 11.000 αιτήσεις και είχαν εκτυπωθεί 5.700 εισιτήρια. Ωστόσο τα χρήματα του προγράμματος είναι κατανεμημένα ανά περιφέρεια και όταν το κονδύλι εξαντληθεί οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση.

Πάντως ο κ. Μπέζας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες να συνεχιστεί το πρόγραμμα και το επόμενο έτος τόσο με το ποσό που ενδεχομένως να περισσέψει από την τρέχουσα χρηματοδότηση, όσο και από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ο ίδιος τόνισε ότι στο νέο πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα “τρέξει” και το 2014 θα γίνει προσπάθεια κάλυψης και της νοσηλείας σε νοσοκομεία.

megatv

This entry was posted on Πέμπτη, Σεπτέμβριος 5th, 2013 at 16:02 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply