Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αμερικανική στρατιωτική δράση στη Συρία ενέκρινε επιτροπή της Γερουσίας

Σεπτέμβριος 5th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης με ψήφους δέκα προς επτά το ψήφισμα που κατατέθηκε από τη διακυβέρνηση Ομπάμα

Αμερικανική στρατιωτική δράση στη Συρία ενέκρινε επιτροπή της ΓερουσίαςΤο αρχικό «πράσινο φως» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ άναψε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, εγκρίνοντας το βράδυ της Τετάρτης το ψήφισμα που κατατέθηκε από τη διακυβέρνηση Ομπάμα.

Η έγκριση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ανοίγει τον δρόμο για τη διενέργεια ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Γερουσίας την προσεχή εβδομάδα, ενώ ανάλογη ψηφοφορία θα ακολουθήσει στην αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και εν συνεχεία στην Ολομέλεια.

Το ψήφισμα προβλέπει «περιορισμένη» στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μέγιστης διαρκείας 60 ημερών με την δυνατότητα να παραταθεί στις 90, και απαγορεύει την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στη συριακή επικράτεια.

Η «εντολή» στον Μπαράκ Ομπάμα δόθηκε με 10 ψήφους υπέρ και 7 κατά, με έναν από τους γερουσιαστές να δηλώνει «παρών».

Τη στιγμή που η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ψήφιζε επί της απόφασης, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ μιλούσε ενώπιον της αντίστοιχης επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, λέγοντας ότι το στρατιωτικό πλήγμα δεν θα είναι ένα «τσίμπημα» και θα μειώσει σημαντικά τη στρατιωτική ισχύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

«Ο πρόεδρος έχει δηλώσει […] ότι αυτό [το στρατιωτικό πλήγμα] δεν θα είναι απλώς ένα τσίμπημα. Αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα, το οποίο πράγματι θα μειώσει τις δυνατότητές του [συριακού καθεστώτος» είπε ο Χέιγκελ στην επιτροπή.

Ο Χέιγκελ τόνισε ότι θεωρεί πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» οι δυνάμεις του Άσαντ να χρησιμοποιήσουν ξανά χημικά όπλα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δράσουν ώστε να γίνει σαφές πως η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη.

Ο Τσακ Χέιγκελ δήλωσε επίσης πως ένα έστω περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας υπολογίζει ότι θα στοιχίσει «δεκάδες εκατομμύρια» δολάρια.

Στελέχη του Πενταγώνου δεν είχαν αποκαλύψει μέχρι σήμερα ποιες είναι οι εκτιμήσεις τους για το κόστος στο οποίο θα ανερχόταν η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε την Τετάρτη ότι το πλήγμα αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με υπάρχοντες πόρους του υπουργείου Άμυνας και χωρίς να υποβληθεί αίτημα προς το Κογκρέσο προκειμένου να εγκριθεί πρόσθετη χρηματοδότηση.

το βήμα

This entry was posted on Πέμπτη, Σεπτέμβριος 5th, 2013 at 07:47 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply