Μ. Σάλλας Εναρκτήριο λάκτισμα προκειμένου να φθηνύνει το χρήμα προς τις επιχειρήσεις αποτελεί η χθεσινή κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι η πρώτη τράπεζα η οποία προχώρησε σε μείωση κατά μία εκατοστιαία μονάδα των επιτοκίων για κεφάλαια κίνησης αλλά και των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών της.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε χθες τη μείωση, κατά μία εκατοστιαία μονάδα, τόσο του βασικού επιτοκίου χορηγήσεων (ΒΕΧ) όσο και του προνομιακού επιτοκίου χορηγήσεων (ΠΕΧ), που αφορά επιτόκια κεφαλαίων κίνησης.

Επίσης, κατά μία μονάδα μειώνεται και το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας.Οι παραπάνω μειώσεις επιτοκίων αφορούν το σύνολο των θυγατρικών τραπεζών του Ομίλου Πειραιώς στην Ελλάδα.

Και άλλες τράπεζες
Σύμφωνα με έγκυρους τραπεζικούς κύκλους η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να έχει συνέχεια και από άλλες τράπεζες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων και άλλων κατηγοριών από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Την κίνηση αυτή ανέμενε από καιρό η αγορά μετά μάλιστα την αντίστοιχη μείωση που σημειώθηκε στα επιτόκια καταθέσεων.

Αλλωστε πέραν του γεγονότος πως η ρευστότητα στην αγορά παραμένει ισχνή, οι επιχειρήσεις έχουν διαρκώς εντεινόμενες ανάγκες για δανεισμό, καθώς καθυστερούν σημαντικά λόγω ύφεσης οι χρηματοροές τους. Ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς δίνει λοιπόν το έναυσμα για σταδιακή υποχώρηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργώντας συνθήκες βελτίωσης της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε μία περίοδο που τα κεφάλαια κίνησης είναι εξαιρετικά ακριβά και δυσεύρετα.

Εκτιμάται πως οι συνθήκες χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας θα βελτιωθούν σημαντικά μόλις οι τράπεζες καταφέρουν να βγουν στις αγορές με δικές τους εκδόσεις. Ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το τέλος του έτους, ή στις αρχές του 2014, αν και τα πιστωτικά ιδρύματα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Στην παρούσα φάση οι μικρότερες επιχειρήσεις οι οποίες δανείζονται μέχρι 30.000 ευρώ επιβαρύνονται επιτόκια τα οποία μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα μετά από ρυθμίσεις να κινηθούν και μέχρι το 10%, ενώ συνήθως διαμορφώνονται σε Euribor τριμήνου (0,30%) συν 7 ή 8 μονάδες βάσης.

Διασφαλίσεις
Στις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν και διαφορετικές διασφαλίσεις και δανείζονται ποσά από 3 εκατ. ευρώ μέχρι 150 εκατ. ευρώ τα επιτόκια των τραπεζών δομούνται με βάση τις εξασφαλίσεις αυτές, αλλά και τις ταμειακές ροές τους και φυσικά το σύνολο του δανεισμού τους και κινούνται από 4% έως 7%, ενώ και εδώ όταν τα δάνεια μπαίνουν σε διαδικασία ρυθμίσεων συχνά τα επιτόκια αυξάνονται.

Στις μεσαίες επιχειρήσεις με δανεισμό από 300 χιλ. ευρώ μέχρι 30 εκατ. ευρώ τα επιτόκια ξεκινούν από επίπεδα 5,5% και φθάνουν σε επίπεδα αντίστοιχα με τα δυσμενή σενάρια των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα σημαντική αρχή θα πρέπει να σημειωθεί πως υπήρξε η απόφαση της Πειραιώς και για πτώση των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών. Ο μέσος όρος επιτοκίων στις πιστωτικές κάρτες είναι της τάξης του 14,63% σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ τον Ιούνιο, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις πιστωτικές κάρτες ιδρυμάτων φέρουν επιτόκια που φθάνουν μέχρι και 18,5%.

ημερησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.