Στην συνέντευξη τύπου

«Κλειδί με τη Σουηδία το... ένας εναντίον ενός» λέει ο ΤρινκιέριΤην πρώτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ανδρών, Αντρέα Τρινκιέρι, επί σλοβενικού εδάφους, ενόψει της πρεμιέρας των αγωνιστικών υποχρεώσεων στο Ευρωμπάσκετ σήμερα (Τετάρτη 18:45), με πρώτη αντίπαλο τη Σουηδία.

Ο Ιταλός τεχνικός θεωρεί «κλειδί» τις καταστάσεις «ένας εναντίον ενός», υπενθύμισε πως η εθνική Σουηδίας διαθέτει δύο παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ και ζήτησε από τους Έλληνες διεθνείς να εξισορροπήσουν το πάθος με τη λογική.

Ο Αντρέα Τρινκιέρι δήλωσε: «Μένουν λίγες ώρες για το πρώτο παιχνίδι. Είναι σαν να πρέπει να δώσεις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο και νιώθεις λίγο άγχος. Στρες δεν νιώθουν αυτοί που δεν ξέρουν τίποτα κι αυτοί που ξέρουν τα πάντα, αλλά η τελειότητα δεν είναι ανθρώπινη. Το ματς της πρεμιέρας δεν είναι εύκολο, απέναντι σε μια ομάδα που είναι αουτσάιντερ και όταν έχεις αυτό το ρόλο συχνά κάποια… περίεργα σουτ μπαίνουν μέσα.

»Η FIBA δεν μας επιτρέπει να έχουμε 30ποντα, οπότε θα πρέπει να πάμε με υπομονή, δύναμη και ενότητα. Δεν θα πρέπει να πάμε να κερδίσουμε το ματς με ένα σουτ ή σε ένα δεκάλεπτο. Δεν είμαστε έτοιμοι. Δεν μπορείς να είσαι έτοιμος από το πρώτο παιχνίδι. Σημασία έχει πώς τελειώνεις το δεκάλεπτο κι όχι πώς το αρχίζεις. Το καλό είναι ότι η βελτίωση της επικοινωνίας οδηγεί σε παρεξηγήσεις, οπότε είναι καλό ότι δεν καταλαβαίνω τα ελληνικά και δεν διαβάζω.

»Αγαπώ τους παίκτες μου. Δεν έχω γυάλινη σφαίρα, δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά ξέρω πως αξίζουν να είναι σε αυτή την ομάδα και αξίζουν την υποστήριξη όλων των Ελλήνων. Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα, γιατί μία νίκη δεν την υπόσχεσαι, την αξίζεις. Πρέπει να απομονώσω την ομάδα από τα πάντα, για να αποδώσει τα μέγιστα. Το πάθος πάει κόντρα στη λογική. Είναι κάτι σπουδαίο, αλλά δεν φέρνει πάντα ισορροπία κι εγώ θέλω ισορροπία σε κάθε δευτερόλεπτο της δουλειάς μου».

Για την Σουηδία είπε: «Η Σουηδία δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Είναι πρεμιέρα και ο αντίπαλος έχει δύο ΝΒΑερ. Πρέπει να τους σεβαστούμε σαν ομάδα. Παίζουν διαφορετικά από μας, παίζουν πολύ παιχνίδι απομόνωσης και πρέπει να προσαρμοστούμε. Είναι μια ομάδα που θέλει να κάνει μία μεγάλη έκπληξη και δεν έχει άγχος. Δεν έχει τίποτα να χάσει και πολλά να κερδίσει. Κλειδί για τη νίκη θα είναι οι καταστάσεις ένας εναντίον ενός, γιατί ο Γερέμπκο και ο Τέιλορ μπορούν να βάλουν μαζί 55 πόντους».

Όσοι έχουν συμπεριληφθεί στην αποστολή της εθνικής στη Σλοβενία ονειρεύονται το καλύτερο, εξήγησε ο Τρινκιέρι διευκρινίζοντας:
«Κάθε ομάδα στο Ευρωμπάσκετ υστερεί σε κάτι. Κι εμείς το ίδιο. Όμως αυτό δεν θα σταματήσει τους παίκτες μας, το προπονητικό τιμ και την εθνική ομάδα να ονειρεύεται. Είναι δύσκολο να πω τώρα τι θα θεωρήσω επιτυχία. Υπάρχουν επίπεδα. Μόνο στις δύσκολες μέρες ξέρεις τι έχεις. Βλέπω κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και κάθε μέρα ξεχωριστά. Υπάρχει δρόμος μπροστά μας. Έχουμε πέντε μας σε έξι ημέρες και δεν είναι καθόλου εύκολο να αποδώσεις το ίδιο καλά σε όλα. Δεν ήρθαμε εδώ για να περάσουμε καλά και να πιούμε κρασί. Ήρθαμε εδώ για μια αποστολή. Όταν κερδίζεις, κερδίζεις σαν ομάδα».

Σε ερώτηση για το πόσο αντικειμενικός στόχος είναι το μετάλλιο στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Τρινκιέρι απάντησε: «Υπάρχουν πολλές ομάδες που στοχεύουν στο μετάλλιο. Τουλάχιστον έξι, αλλά υπάρχουν μόνο τρία μετάλλια. Έτσι τουλάχιστον τρεις ομάδες θα είναι απογοητευμένες. Ο πιο σημαντικός μυς, αν και δεν είναι μυς, είναι το μυαλό. Μπορείς να προπονήσεις και το μυαλό».

Ο Βασίλης Σπανούλης δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι για το Ευρωμπάσκετ. Ήρθαμε με μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά με σκυμμένο το κεφάλι για να πάμε βήμα-βήμα. Κάθε πρεμιέρα είναι δύσκολη. Αν πάμε στο παρελθόν πολλές φορές δυσκολευτήκαμε σε πρεμιέρες, ακόμη και με εύκολους αντιπάλους, όπως το 2006 απέναντι στο Κατάρ.

»Όλα αυτά πρέπει να αποτελούν οδηγό για το παρόν. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι στην ομάδα είναι υγιείς και θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να κάνουμε περήφανο όλο τον κόσμο της Ελλάδας. Έχουμε δει τη Σουηδία στο βίντεο τις τελευταίες μέρες. Ήρθε για να παίξει χωρίς άγχος, έχει δύο πολύ καλούς παίκτες, τον Γερέμπκο και τον Τέιλορ που παίζουν στο ΝΒΑ.

»Αν πάρουν μια νίκη στη διοργάνωση θα είναι ευχαριστημένοι, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε εμείς που θα χάσουμε από αυτούς. Εμείς θέλουμε να πάρουμε ρυθμό από την άμυνα για να βάλουμε τη σφραγίδα μας στο παιχνίδι».

Ο Κώστας Καϊμακόγλου είπε από την πλευρά του: «Είναι αυτό που περιμέναμε από την αρχή της προετοιμασίας. Νομίζω ότι δουλέψαμε καλά και πλέον έχει φτάσει η στιγμή να αφήσουμε τα λόγια και να κάνουμε πράξεις ξεκινώντας από το ματς με τη Σουηδία. Το μυαλό μας είναι συγκεντρωμένο. Οι πρεμιέρες κρύβουν εκπλήξεις και δεν θέλουμε να είμαστε εμείς μια από αυτές. Όλοι γνωρίζουν πως η Σουηδία δεν έχει τίποτα να χάσει.

»Εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι, να κάνουμε όσα έχουμε πει στις προπονήσεις και να θυσιάσουμε όλοι το κορμί μας για την ομάδα, έστω και για ένα δευτερόλεπτο. Εύχομαι να έχουμε καλή αρχή και υγεία. Σε δύο φιλικά χάσαμε από δύο παίκτες. Αυτό πρέπει να είναι παράδειγμα για μας.

»Πλέον όπως είναι όλες οι ομάδες, είτε με νατουραλιζέ είτε με παίκτες αστέρες από το ΝΒΑ, είναι επικίνδυνες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην άμυνα για να μη βρουν οι καλοί παίκτες των αντιπάλων ρυθμό. Έχουμε δουλέψει στην αντιμετώπισή τους, αλλά εκτός από προσωπική άμυνα χρειάζεται και ομαδική άμυνα. Και φυσικά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τους υπόλοιπους παίκτες».

Τέλος, ο Κώστας Σλούκας δήλωσε: «Η ομάδα είναι έτοιμη. Κάθε πρεμιέρα κρύβει κινδύνους, είτε παίζεις με τη Σουηδία είτε με την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Το τουρνουά είναι πολύ μεγάλο και θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Το σημαντικό είναι να παίρνουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε και να προχωράμε».

δολ, αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.