Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πώς θα πληρώσετε σε δόσεις τον φετινό φόρο εισοδήματος

Σεπτέμβριος 4th, 2013 by Χρήστος Μίμης

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Πώς θα πληρώσετε σε δόσεις τον φετινό φόρο εισοδήματος

Σε… δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν τον φετινό φόρο εισοδήματος όσοι αδυνατούν να το κάνουν. Για τους φορολογούμενους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, ο έφορος θα προχωρά σε εξπρές ευνοϊκή ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων με βασικό μοχλό την ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση των οφειλών που καθίσταται ληξιπρόθεσμες σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Με την κίνηση αυτή, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην περαιτέρω διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν ήδη υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ ενώ από την αρχή του έτους τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από απλήρωτους φόρους άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ. ΄Ηδη πολλοί φορολογούμενοι προσέρχονται στην εφορία με το εκκαθαριστικό σημείωμα ανά χείρας, δηλώνοντας αδυναμία να το εξοφλήσουν και ζητούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής της οφειλής.

Η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται σε όσους φορολογούμενους αποδείξουν με παραστατικά και έγγραφα ότι δεν διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος. Μάλιστα με την υποβολή της αίτησης, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής).

Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορέσουν να εξοφλήσουν την οφειλή, με ετήσιο επιτόκιο 8,5%, σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με το ποσό της κάθε δόσης να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.

Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή θα καταβάλλεται με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο έφορος θα έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει 24 μηνιαίες δόσεις.

Η πληρωμή των δόσεων θα διενεργείται στις τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ, με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή.

Μαρία Βουργάνα

This entry was posted on Τετάρτη, Σεπτέμβριος 4th, 2013 at 08:04 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply