Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποιος έχασε 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε 18 μήνες

Σεπτέμβριος 4th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ LOOSER

Ποιος έχασε 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε 18 μήνεςΑπό έβδομος στη λίστα του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους κινδυνεύει να γίνει ο μεγαλύτερος «loser» δισεκατομμυριούχος.

“Πώς να χάσετε 25 δισ. δολ. σε 18 μήνες” είναι ο τίτλος που θα συνοδεύει πλέον τον πάλαι ποτέ έβδομο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, τον Βραζιλιάνο επιχειρηματία Εϊκε Μπατίστα ή αλλιώς τον μεγαλύτερο «loser» δισεκατομμυριούχο.

Πριν από 15 μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του OGX Πάολο Μεντόνσα δήλωνε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού, που διηύθυνε υπό τη σημαία του ομίλου EBX Group του Batista, θα εξελισσόταν σε “μεγαθήριο”.

Ο ίδιος φρόντισε να καθησυχάσει τυχόν ανησυχίες για τις επιχειρήσεις της στο βορειονατολικό τμήμα του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακόμη και όταν οι μετοχές της OGX Petróleo e Gás Participações SA έχαναν το ένα τρίτο της αξίας τους, ο Μεντόνσα παρουσιαζόταν καθησυχαστικός. Εξάλλου, την ίδια καθοδική πορεία ακολουθούσαν και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες στο χρηματιστήριο της Βραζιλίας.

Ωστόσο, λίγο πριν ολοκληρωθεί η περιβόητη εκείνη συνέντευξη, έριξε τη “βόμβα”: Η παραγωγή ήταν κατά… μερικές χιλιάδες βαρέλια μικρότερη των προσδοκιών. Συγκεκριμένα, μίλησε για 17.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ώρα που ο στόχος ήταν 40.000 με 50.000.

Το ντόμινο δεν άργησε να ξεκινήσει για τον όμιλο OGX , ο οποίος«στεγάζει» 13 εταιρείες με ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, από την παραγωγή πετρελαίου και την εξόρυξη σιδηρομεταλλευμάτων μέχρι τα logistics και τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Την επόμενη μέρα οι μετοχές του OGX κατρακύλησαν 8,4%. Βυθίστηκαν ακόμη 50%- διαγράφοντας κέρδη 10,4 δισ. δολ. της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών- μέχρι την παραίτηση του Μεντόνσα, ένα μήνα μετά.

Από τότε τα πράγματα πηγαίνουν όλα και χειρότερα για τον Batista. Ενα συνεχώς αυξανόμενο χρέος, μία σειρά από καθυστερήσεις σε projects και η κρίση αξιοπιστίας είχαν ως αποτέλεσμα οι έξι εισηγμένες εταιρείες του να υποστούν μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές, που έχουν γνωρίσει επιχειρήσεις στην πρόσφατη ιστορία.

πρώτο θέμα

This entry was posted on Τετάρτη, Σεπτέμβριος 4th, 2013 at 12:05 and is filed under Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply