Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

ΙΕΛΚΑ: Πώς θα κάνετε οικονομία 40% στα ψώνια από το σουπερμάρκετ

Σεπτέμβριος 4th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Πώς θα κάνετε οικονομία 40% στα ψώνια από το σουπερμάρκετΕξοικονόμηση δαπανών τουλάχιστον 40% μπορεί να πετύχει κατά μέσο όρο ένα νοικοκυριό κάνοντας έξυπνα ψώνια από τα σούπερ μάρκετ.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Το ΙΕΛΚΑ πήρε τιμές για 25 βασικά αγαθά ενός νοικοκυριού και συνέκρινε το εύρος για κάθε ένα από αυτά. Βρήκε λοιπό μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη χαμηλότερη με την υψηλότερη κι έτσι ανάλογα με την “ψαλίδα” ο καταναλωτής μπορεί να κερδίσει από 23,9% έως 57,56%.

Για παράδειγμα η τιμή της συσκευασμένης φέτας (400 γρ) κυμαίνεται από 4,11 έως 5,40 ευρώ, στα φασολάκια κατεψυγμένα (ένα κιλό) από 1,51 έως 3,56 ευρώ, στο γάλα (ενός λίτρου) από 0,92 έως 1,60 ευρώ κ.ο.κ.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, το 80% των καταναλωτών θεωρεί ότι στο σουπερ μάρκετ έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει και να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά και διαφορετικά προϊόντα (διαφορετικές μάρκες, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, διαφορετικές ποικιλίες προϊόντων, διαφορετικές τιμές, διαφορετικές συσκευασίες, διαφορετικές χώρες κλπ).

Ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει δαπάνες 40% αν:

•Συγκρίνει τις τιμές ανάμεσα σε διαφορετικά προϊόντα στο ράφι (το 80% των καταναλωτών το κάνει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν).
• Επιλέξει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (το 63% των καταναλωτών το κάνει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν).
• Επιλέξει εκπτωτικές προσφορές και προωθητικές ενέργειες (το 83% των καταναλωτών το κάνει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν).
• Επισκεφτεί περισσότερα από ένα καταστήματα (το 80% των καταναλωτών το κάνει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν).

Χρήστος Κολώνας

This entry was posted on Τετάρτη, Σεπτέμβριος 4th, 2013 at 09:44 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply