Μιά κριτική αποτίμηση της Μεταπολίτευσης

ΠαΣοΚ: Διήμερο συμπόσιο για την επέτειο της 3 του ΣεπτέμβρηΜε τοποθετήσεις σχετικά με το πώς το ΠαΣοΚ εξέφρασε τον ριζοσπαστισµό της µεταπολίτευσης, για τον εκδηµοκρατισµό του κράτους και των θεσµών, για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον θα ξεκινήσει σήμερα Τρίτη το πρωί το συμπόσιο για την 39η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος. Οι συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, στον Ταύρο και θα ξεκινήσουν στις 11.30 το πρωί με χαιρετισμούς του κ. Χρ. Δερβένη, προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ και του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου.

Πολλές προσδοκίες έχουν επενδυθεί σε αυτό το διήμερο, που θα γίνει μια κριτική αποτίμηση της μεταπολίτευσης και της πορείας του ΠαΣοΚ στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αλλωστε ο τίτλος του είναι «Από τη Μεταπολίτευση στην κρίση. Από την κρίση στην ανασυγκρότηση. Το ΠΑΣΟΚ και η ελληνική πραγματικότητα 1974-2014». Την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου θα συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα: Κράτος και οικονομία πριν και μετά την κρίση, Η θεμελίωση και η κρίση του κοινωνικού κράτους, Εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, Από την κρίση στην ανασυγκρότηση.

Το συνέδριο του ΠαΣοΚ θεωρείται από πολλούς ένα σκαλοπάτι στην πορεία ανασύνταξης του χώρου της κεντροαριστεράς με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και για τον λόγο αυτόν αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των ομιλητών, καθώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι όχι μόνο δεν θα έχουν επετειακό χαρακτήρα αλλά ορισμένες λέγεται ότι θα είναι αιχμηρές.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς όπως οι Ι. Βούλγαρης, Αν. Γιαννίτσης, Ι. Καλογήρου, Ν. Χριστοδουλάκης, Β. Ράπανος, Αρ. Δοξιάδης, Γ. Παγουλάτος, Ηλ. Μόσιαλος, Ν. Μαραντζίδης, Ν. Μπίστης, Στ. Μπένος, Γ. Βερνίκος κ.ά.

Το «παρών» θα δώσουν ιστορικά στελέχη αλλά και πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ, όπως οι Βάσω Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Ευθυμίου, Απ. Κακλαμάνης, Παρ. Αυγερινός, Δ. Ρέππας, Χρ. Πρωτόπαπας, Ι. Σουλαδάκης, Ι. Ζαφειρόπουλος, Φ. Ιωαννίδης, Γ. Κουτρουμάνης,Κ. Καρτάλης, Ν. Αλευράς, Π. Κουκουλόπουλος, Δ. Κρεμαστινός, Φ. Σαχινίδης. Οι Γραμματείς του κόμματος και της Νεολαίας Ν. Ανδρουλάκης και Π. Χρηστίδης.

Επίσης, η επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠαΣοΚ Συλβάνα Ράπτη και η ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά. Στο συμπόσιο θα μιλήσουν και επιστήμονες όπως οι Α. Πανταζόπουλος, Ι. Κουκιάδης, Π. Παναγιωτόπουλος, Δ. Μπυρίτης, Χ. Ανθόπουλος, Σ. Μπουζάκης, Π. Αναστασιάδης,Π. Αγανίδης, Λίνα Παπαδοπούλου, Β. Βαμβακάς. Ακόμη, οι Αντ. Βγόντζας, Κ. Μποτόπουλος, Χρ. Σαρδελής, Λίνα Μενδώνη, Αθηνά Δρέττα, Χαρά Κεφαλίδου,Κυρ. Πιερρακάκης, Πέγκυ Ζαγορίτη.

Το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί τη δεύτερη ημέρα, καθώς στο κλείσιμο των εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί οι ομιλίες των κ.κ. Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναμένεται να στείλει συσπείρωσης των δυνάμεων του χώρου και όπως δήλωσε σε κυριακάτικη συνέντευξη του η 3η του Σεπτέμβρη στέλνει και μηνύματα ιστορικής αυτογνωσίας, επαφής με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ικανότητας να διατυπωθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για το μέλλον και σεβασμού στον κόσμο της ευρύτερης κεντροαριστεράς της ευθύνης.

Η Χαρ. Τρικούπη έχει κάνει μεγάλη κινητοποίηση για να παρευρεθούν στο συνέδριο και πρόσωπα που δεν θα συμμετάσχουν ως ομιλητές όπως οι πέντε δήμαρχοι της κεντροαριστεράς Γ. Καμίνη, Ι. Μπουτάρη, Π. Σκοτεινιώτη, Φίλ. Φίλιο και Ι. Δημαρά, αλλά και πολλά παλαιά στελέχη του ΠαΣοΚ.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.