Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ψηλώσαμε τον τελευταίο αιώνα – Ένα εκατοστό για κάθε δεκαετία «πήραν» οι Ευρωπαίοι

Σεπτέμβριος 3rd, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ψηλώσαμε τον τελευταίο αιώνα – Ενα εκατοστό για κάθε δεκαετία «πήραν» οι ΕυρωπαίΑπό πιο ψηλά βλέπουν τον κόσμο οι Ευρωπαίοι τα τελευταία 110 χρόνια. Όπως προέκυψε από έρευνα, από το 1870 έως το 1980, ο πληθυσμός της γηραιάς ηπείρου ψήλωσε κατά 11 εκατοστά, κάτι που αντικατοπτρίζει τις σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία.

Σε αντίθεση με αυτό που πίστευαν οι ερευνητές, η μελέτη απέδειξε πως ο μέσος όρος του ύψους ανέβηκε και κατά την περίοδο των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, όπως και το χρονικό διάστημα της Μεγάλης Υφεσης, όταν η φτώχεια, τα λιγοστά τρόφιμα και οι δυσκολίες του πολέμου αναμενόταν ότι θα είχαν περιορίσει την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Οπως ανέφεραν οι ερευνητές, ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο διάστημα οι άνθρωποι αποκτούσαν λιγότερα παιδιά, καθώς οι ολιγομελείς οικογένειες έχει αποδειχθεί πως συμβάλλουν στην αύξηση του ύψους.

«Αυτός ο παράγοντας είναι ενδεικτικός για τη βελτίωση στη μέση υγεία του πληθυσμού», εξήγησε για τη σημασία της έρευνας ο Τίμοθι Χάτον, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εσεξ που ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Η έρευνα έγινε σε άνδρες, καθώς δεν ήταν διαθέσιμα εκτεταμένα ιστορικά δεδομένα για τις γυναίκες. Παράλληλα διαπιστώθηκαν διακυμάνσεις σε κάθε χώρα, καθώς για παράδειγμα στην Ισπανία ο μέσος όρος του ύψους ανέβηκε κατά 2 εκατοστά, από το 1,63 μ. στο 1,75 μ., ενώ στη Σουηδία ήταν 10 εκ. (1,70 μ.-1,80 μ.).

reuters

This entry was posted on Τρίτη, Σεπτέμβριος 3rd, 2013 at 19:32 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply