Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το Δημόσιο αποπλήρωσε χρέη €4,4 δισ. στους ιδιώτες

Σεπτέμβριος 3rd, 2013 by Χρήστος Μίμης

Εχει καταβληθεί περίπου το 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Το Δημόσιο αποπλήρωσε χρέη €4,4 δισ. στους ιδιώτεςΞεπέρασε τα 4,4 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που έχει διοχετεύσει η κυβέρνηση στην πραγματική οικονομία στο πλαίσιο του προγράμματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα “Νέα” στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών θα δείχνουν πως από την έναρξη της διαδικασίας το Δεκέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 5,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει ήδη μεταβιβάσει προς τους φορείς το 70% περίπου των συνολικών πόρων ύψους 8 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τον Αύγουστο πληρώθηκαν περίπου 600 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες που αφορούσαν κυρίως χρέη του ΕΟΠΥΥ, ανεβάζοντας υψηλότερα των 4,4 δισ. ευρώ τα χρήματα που έχουν πέσει στην πραγματική οικονομία για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου. Σημειώνεται πως στα τέλη Ιουλίου το ποσό αυτό ήταν 3,9 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι σε μηνιαία βάση κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2012 – Αυγούστου 2013 η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ σε μέσα επίπεδα συνεπάγεται πως ακόμη και εάν το ποσό αυτό αυξηθεί στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου στα 700 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν αδιάθετα τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωσε χθες το σχετικό γεγονός και ερωτηθείς για το που θα μπορούσαν να διατεθούν τα σχετικά κονδύλια είπε πως θα μπορούσαν ενδεχομένως να καλύψουν μέρος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 800 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκαν φέτος στον τομέα της Υγείας.

This entry was posted on Τρίτη, Σεπτέμβριος 3rd, 2013 at 20:19 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply