ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Οπως καταγγέλλουν οι ενδιαφερόμενοι, οι νομικοί τους σύμβουλοι αλλά και πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μετά τις «γκρίζες προκηρύξεις, τις μοριοδοτήσεις και τις προσλήψεις πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, σεΣε καθεστως αβεβαιότητας υπάγονται όσοι καλούνται να υπογράψουν δίμηνες συμβάσεις για να εργαστούν στον μεταβατικό φορέα της «ΔΤ».

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, οι νομικοί τους σύμβουλοι αλλά και πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μετά τις «γκρίζες προκηρύξεις, τις μοριοδοτήσεις και τις προσλήψεις πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, σειρά είχαν οι θολές συμβάσεις που βρίθουν παρατυπιών με αποκορύφωμα τη μη αναγραφή των επιμέρους αμοιβών».

Αντίθετη άποψη έχει ο υφυπουργός Π. Καψής για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, που δηλώνει ότι οι συμβάσεις είναι «απολύτως νομότυπες», ότι «όλα θα διευθετηθούν τις επόμενες ημέρες» και ότι «το ποσό λείπει εξαιτίας της φύσης αλλά και της ύπαρξης πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη η προϋπηρεσία του καθενός προκειμένου να αντιστοιχηθεί με το μισθολογικό κλιμάκιο».

Ο Π. Καψής υποστηρίζει ότι «με τις συμβάσεις δεν απεμπολούνται δικαιώματα που έχουν οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ» και ανακοινώνει ότι «έχουν υπογραφεί περισσότερες από τις μισές».

Ελλείψεις

Παρ’ όλα αυτά, μόλις 50 έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια»: Απουσιάζουν σημαντικές ειδικότητες, (κάμεραμεν, ηλεκτρολόγοι, μακενίστες, floormen, κομμωτές) αλλά και δικηγόροι τους οποίους αναζητεί εναγωνίως η «ΔΤ» από το δυναμικό της πρώην ΕΡΤ -και κυρίως, εκτός προκήρυξης- προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον φόρτο εργασίας που έχει προκύψει από τις δεκάδες αγωγές των πρώην εργαζομένων. Στο κείμενο της ατομικής σύμβασης οι νομικοί εντοπίζουν τα εξής προβλήματα:

  • Στη σύμβαση φιγουράρει μόνο το όνομα του ειδικού διαχειριστή, Γκίκα Μάναλη. Αυτό σημαίνει ότι ο δημοσιογράφος έχει να κάνει με έναν τεχνοκράτη για την παροχή υπηρεσίας στη «ΔΤ» «σύμφωνα με τις οδηγίες και υποδείξεις του» όπως αναφέρεται.
  • Από τη σύμβαση δεν προκύπτει το ποσό της αμοιβής. Αρκετοί υποψήφιοι έκαναν αίτηση δηλώνοντας ότι θα περιμένουν να δουν το ποσό για να υπογράψουν ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι ορισμένοι δεν θα βάλουν την υπογραφή τους όταν αντιληφθούν το μισθολογικό καθεστώς (600 ευρώ για τους τεχνικούς και 800 για δημοσιογράφους).
  • Αντίστοιχες διαρροές θα υπάρξουν όταν ορισμένοι αντιληφθούν, όπως αναφέρουν οι δικηγόροι, ότι απεμπολούν δικαιώματα νομικής διεκδίκησης ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ και το πλαφόν στην αποζημίωση απόλυσης.
  • Πρόβλημα προκύπτει και για τους δεκάδες που εργάστηκαν (τεχνικοί εγκατάστασης εξοπλισμού, χειριστές γεννήτριας χαρακτήρων, τεχνικοί ροής, σκηνοθέτες, τεχνικοί αναπαραγωγής video, υπάλληλοι σύνθεσης προγράμματος, παραγωγοί, γραφίστες, δημοσιογράφοι) με απευθείας συνεννόηση με τον Γκίκα Μάναλη χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση κατά το διάστημα 17/6-19/8/13.

Με βήμα σημειωτόν προχωράει το δελτίο

Παρότι ο στόχος ήταν ο οριστικός φορέας, η ΝΕΡΙΤ, να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο, το αργότερο τον Οκτώβριο οι προσλήψεις στη «ΔΤ» γίνονται με αργούς ρυθμούς, ενώ τα άτομα που προσλαμβάνονται δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες για συγκεκριμένες ειδικότητες ώστε να βγει στον αέρα ένα αξιοπρεπές δελτίο ειδήσεων.

Τα 5 εκατ. ευρώ με τα οποία έχει προικοδοτηθεί από το υπ. Οικονομικών η «ΔΤ», δεν αρκούν για τη στελέχωση ενός μηχανισμού που καλείται να καλύψει τις εξελίξεις στη Συρία, τη ΔΕΘ και φυσικά την ελληνική προεδρία της Κομισιόν που ξεκινά την 1η/1/2014. Σημαντικό θέμα θεωρείται η αδυναμία παροχής poοl που έδινε η ΕΡΤ στα ιδιωτικά κανάλια.

Η κυβέρνηση πιέζεται από την EBU να μεταδώσει δελτία και η πίεση μετακυλίεται στον υπεύθυνο ενημέρωσης Β. Θωμόπουλο. Η απάντησή του είναι αρνητική καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και δομικά: Στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη, από τα τέσσερα στούντιο, τα τρία έχουν αποδοθεί στον Στρατό.

Το ζωντανό πρόγραμμα παράγεται στο στούντιο 4, χωρίς εφεδρικό – σε περίπτωση βλάβης. Τα links και οι δυνατότητες λήψεων από το εξωτερικό είναι περιορισμένες.

Υπάρχει προφανής έλλειψη τεχνικών. Δεν υπάρχει αρχείο ειδήσεων/πλάνων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες φορές παραχωρούνται οι μονταζιέρες ιδιωτικού καναλιού για να βγει η «παραγωγή».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Παρέμβαση εισαγγελέα

Την περασμένη εβδομάδα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβίβασε την προσφυγή και τα στοιχεία που προσκόμισαν η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΠΟΕΣΥ (προσφυγή σε ΙΚΑ, ΣΕΠΕ κ.ά.), στην Εισαγγελία πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνήσει το καθεστώς εργασίας και να διατάξει προκαταρκτική έρευνα για την «κατάφωρη παραβίαση της εργασιακής και ασφαλιστικής νομιμότητας, με την απασχόληση υπό καθεστώς αδήλωτης και μαύρης εργασίας εργαζομένων – κατ’ επιλογή προσληφθέντων».

Μάλιστα, οι καταγγελίες συνοδεύονταν και με αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν στην Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ. Οι καταγγελίες αφορούν στην απασχό­ληση εργαζομένων ακόμη και για τη μετάδοση του δίωρου προγράμματος.

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.