Ο Φ. Κουβέλης απευθύνει προσκλητήριο για τη δημιουργία τρίτου πόλου της Κεντροαριστεράς. Υπό το άγχος των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν συρρικνωμένα τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ αλλά και με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Κεντροαριστερά με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου θα συμμετάσχουν σημαντικά στελέχη του μεταρρρυθμιστικού χώρου, ο Φ. Κουβέλης απηύθυνε ανοιχτό προσκλητήριο για τη δημιουργία τρίτου πόλου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει προετοιμάσει από τον Ιούλιο μια σειρά επαφών με στελέχη του χώρου τα οποία έχουν βολιδοσκοπηθεί αρχικά από ομάδα στελεχών του κόμματος με επικεφαλής τον Σπ. Λυκούδη, όπως ο Γ. Φλωρίδης και η Αννα Διαμαντοπούλου.

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ αφορά τη δημιουργία σχηματισμού με προτεινόμενο τίτλο «Προοδευτική Συμπαράταξη» στον οποίο θα συμμετέχει το κόμμα του Φ. Κουβέλη διατηρώντας την οργανωτική του αυτονομία, καθώς και κινήσεις και προσωπικότητες από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας.

Στόχος της συμπαράταξης των πολιτικών δυνάμεων, σύμφωνα με την πρόταση του Φ. Κουβέλη, θα αποτελέσει η δημιουργία φορέα με οργανωτικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που θα αξιοποιήσει την εκλογική του δύναμη για να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας ανατρέποντας τα διλήμματα του νέου διπολισμού που διαμορφώνεται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και διαμορφώνοντας πρόταση εξουσίας για μια νέα πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης με κοινωνική συνοχή.

Εσωτερικές τριβές

Η πρόσφατη συμφωνία της ΔΗΜΑΡ με τον Χ. Καστανίδη για συμπόρευση εν όψει της δημιουργίας του τρίτου πόλου αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση των εσωκομματικών δυνάμεων που σχηματίστηκαν μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση. Σημείο τριβής μεταξύ των εκσυγχρονιστών (Στ. Λειβαδάς, Γ. Γεωργάτος και Γ. Αντωνίου) και των σκληρών κομματικών (Χ. Μαυροκεφαλίδης και Σ. Παπαθανασίου) αποτελεί η συνεργασία ή όχι με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.

Παρά το γεγονός ότι στην απόφαση της Ε.Ε. περιλαμβάνεται η έκφραση «χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς» που είχε εισηγηθεί ο γραμματέας του κόμματος Σπ. Λυκούδης, αφήνοντας ανοιχτό ένα μελλοντικό ενδεχόμενο συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ, ο ορισμός από τον Φ. Κουβέλη των ορίων του τρίτου πόλου στον οποίο καλεί να συμμετάσχουν όσοι διαφωνούν με την ασκούμενη πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης και με τη μονομερή καταγγελία του μνημονίου που προωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, φαίνεται ότι αποκλείει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ΔΗΜΑΡ.

Μετά τη δημοσκοπική πτώση των ποσοστών του κόμματος, η ομάδα που αντιτάσσεται στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν τη φάση εκτιμά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα παραχωρούσε τη δυνατότητα στη Χ. Τρικούπη να υποστηρίζει ότι είναι το κόμμα που συμβάλλει στην κυβερνητική σταθερότητα της χώρας.

Παράλληλα, θα εμφάνιζε ως ανακόλουθη τη ΔΗΜΑΡ μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση και την καταγγελία των αντιδημοκρατικών επιλογών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με το κλείσιμο της ΕΡΤ, εξέλιξη που θα επέφερε ακόμα μεγαλύτερο εκλογικό πλήγμα στην Αγ. Κωνσταντίνου.

Από την άλλη πλευρά, ο γραμματέας του κόμματος Σπ. Λυκούδης προσπαθεί να διαδραματίσει έναν εξισορροπητικό ρόλο μεταξύ των στελεχών, υπερασπίζοντας τη γραμμή ότι ο τρίτος πόλος δεν μπορεί να διαμορφωθεί με ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς στελεχών. Στην ομάδα των στελεχών που τάσσονται υπέρ της σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά ανήκουν οι Γρ. Ψαριανός, Αν. Παπαδόπουλος, Β. Οικονόμου, ενώ σε παρόμοια γραμμή κινούνται ο Δ. Χατζησωκράτης αλλά και ο Θ. Μαργαρίτης, ο οποίος όμως θέτει όρους για τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο νέο εγχείρημα, όπως για παράδειγμα για τον Μ. Χρυσοχοΐδη.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Ο Καστανίδης έφερε στην «έξοδο» τον Μπίστη

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου πέρασε από διάφορα στάδια. Αρχικά προτάθηκε το σχήμα «ΔΗΜΑΡ ? συνεργαζόμενοι» που μετεξελίχθηκε στη δημιουργία παράταξης με οργανωτικά χαρακτηριστικά στην οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν ισότιμα η ΔΗΜΑΡ και κινήσεις από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας που συμφωνούν σε ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η συμφωνία της ΔΗΜΑΡ με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη και η επικοινωνιακή της διαχείριση, καθώς εμφανί­στηκε ως η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια «ανοίγματος» του κόμματος σε στελέχη της Κεντροαριστεράς, ξεσήκωσε αντιδράσεις και γκρίνια στο εσωκομματικό πεδίο.

Καραμπόλες

Το «κέρδος» της ανακοίνωσης συμπόρευσης του Χ. Καστανίδη με τη ΔΗΜΑΡ συνδυάστηκε με την ουσιαστική αποστασιοποίηση από το κόμμα του Ν. Μπίστη, ο οποίος δήλωσε για τη συμφωνία ΔΗΜΑΡ – Καστανίδη ότι «ενός κακού μύρια έπονται». Ο Ν. Μπίστης ετοιμάζεται να παρουσιάσει διακήρυξη για την Κεντροαριστερά την οποία θα υπογράφουν 50 προσωπικότητες του μεταρρυθμιστικού και φιλελεύθερου χώρου.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ενοχλήσει τον Φ. Κουβέλη, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον Β. Ράπανο, τον Γ. Φλωρίδη και την Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ βολιδοσκοπούνται από τη ΔΗΜΑΡ για να συμμετέχουν στη δημιουργία του τρίτου πόλου ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας και οι Μ. Μπόλαρης και Γ. Πεταλωτής. Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για την ανασυγκρό- τηση της Κεντροαριστεράς, ενώ στο πλαίσιο του Συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο θα συσταθεί επιτροπή για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου, στην οποία αναμένεται να τεθεί επικεφαλής ο Σπ. Λυκούδης.

 

Νίκος Β. Τσίτσας
nbtsitsas@pegasus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.